USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Göz Tümörüne Başarılı Müdahale

Göz Tümörüne Başarılı Müdahale

Göz Tümörüne  Başarılı Müdahale
16-07-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

A Life Hospital Sivas Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bahadır Çetin, göz kapağında çıkan tümör şikâyetiyle gelen bir hastanın ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Op. Dr. Çetin, ?Göz kapağı onarımı özel bir önem taşır. Başarısız ve yetersiz onarımlar estetik kusurlara yol açmasının yanında konjonktivit, keratit ve sonunda körlüğe kadar gidebilen ciddi komplikasyonlara neden olabilir? dedi.

?GÖZ KAPAK DERİCİ İNCEDİR?

Deri, mukoza, kas, salgı bezi gibi birbirinden farklı dokulardan oluşan göz kapaklarının gözün anatomik bütünlüğünün sağlanması ve görme işlevinin sürdürülmesi açısından hayati önem taşıdığını belirten Op. Dr. Çetin, ?Birbirine yaklaşarak gözü travmalardan korur, göze giren ışığın miktarını ayarlar ve gözyaşı filminin yayılmasına yardımcı olur. Kapaklar gözleri ıslatmak, korumak ve göz yüzeyini temizlemek amacıyla özel olarak biçimlenmiş yüz derisinin devamıdır. Göz kapak derisi oldukça incedir? diye konuştu.

?SON DERECE ÖNEMLİ?

Göz kapağı tümörleri hakkında da bilgi veren Op. Dr. Çetin, göz kapaklarında çok değişik malign ya da benign (iyi ya da kötü huylu) tümör görülebildiğini dile getirerek,  ?Göz kapağında karşımıza çıkan lezyonlar; vücutta deri ile kaplı herhangi bir yerde de görülebilirler. Fakat; gerek histolojik özellikleri, gerekse tedavisinde uygulanan cerrahi prensipler açısından, vücudun diğer bölgelerindeki lokalize cilt lezyonlarından farklıdırlar. Bu tümörlerin olabildiğince küçük boyutlarda erken dönemde tanınması, benign ya da malign olduğunun kararlaştırılması son derece önemlidir. Yetersiz veya uygun olmayan tedavi sonucunda ciddi kozmetik, anatomik ve fonksiyonel anomaliler oluşturmaları; çevre dokulara yayılım yapabilmeleri, göz kapak tümörlerinin önemini arttırmaktadır. Benign lezyonlar tecrübeli bir göz tarafından klinik görüntü ve davranışlarıyla tanınabilmesine rağmen, biyopsi ile histopatolojik tanının konulması, ölümcül olabilen malign kapak tümörlerin erken tanınmasını ve tedavisini sağlamakta ve hayat kurtarıcı olmaktadır? diye konuştu.

BAŞARISIZ VE YETERSİZ ONARIM KÖR EDEBİLİR

Op. Dr. Çetin konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Göz kapağı onarımı özel bir önem taşır. Başarısız ve yetersiz onarımlar estetik kusurlara yol açmasının yanında; konjonktivit, keratit ve sonunda körlüğe kadar gidebilen ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Göz çevresi tümörlerinin sadece  yüzde 15-20´si malign özellik taşımaktadır. Göz kapağında iyileşmeyen yara olduğunda, yeni bir lezyon oluşup büyümeye başladığında veya daha önceki ?ben ´ benzeri bir lezyonun değişiklik göstermesi durumunda mutlaka tecrübeli bir göz hekimine muayene olunmalı ve bunun kötü huylu bir tümör olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir? ifadelerini kullandı.

Çoğu hastalıklarda olduğu gibi klinik öykünün çok önemli olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çetin, ?Lezyonun başlama yaşı, ne kadar süredir var olduğu, büyüme hızı, yerleşim yeri, üzerindeki renk değişimleri, yanındaki cilt dokusuna benzerliği, kıl kirpik içermesi, kanama olup olmadığı, yüzeyinde incelme-ülserasyon -damarlanma mevcudiyeti önemlidir. Sorgulanması gereken diğer bir nokta ise hastanın başka vücut bölgelerinde başka tümöral lezyonların olup olmadığı ve daha önce herhangi bir tedavi yapılıp yapılmadığıdır. Malign kapak tümörleri açık tenli, uzun süre güneşe maruz kalan ileri yaş grubunda sıkça rastlanır. Tümörün ağrısız büyümesi , heterojen rengi, kabuklanma olması, normal kapak yapısını bozması kötü huya işarettir. Lezyonun sertliği, hareketli olup olmadığı, kirpiklerin kaybı, çevre dokulara kemiğe yayılımı malignite açısından önemlidir. Göz hareketlerindeki kısıtlılık tümörün göz arkası yayılımını düşündürmelidir. Olabilecek metastazlar açısından sistemik değerlendirme gereklidir. Benign kapak tümörleri oldukça sık görülür. Tedavisinde kozmetik amaçlı basit eksizyon ve defektin kapatılması yeterlidir? açıklamasında bulundu.

BEN´LER DÜŞÜNÜLDÜĞÜ KADAR MASUM DEĞİL

Vücudun tüm bölgelerinde olabilen ve halk arasında ?ben´ olarak isimlendirilen nevüslerin düşünüldüğü kadar her zaman masum olmadığının altını çizen Op. Dr. Çetin,  ?Mevcut olan ?ben´ ilerleyen yıllarda büyüme, renk değiştirme, kanama veya ülserleşme, üzerindeki kılların dökülmesi gibi değişiklikler gösteriyorsa dikkatli olunmalı ve bir uzmana danışılmalıdır. Sonradan ortaya çıkan kitle veya ?ben´ olarak nitelendirilen lezyonlar mutlaka değerlendirilmelidir.  Benign olarak değerlendirdiğimiz ve büyüme, değişiklik göstermeyen lezyonlar takip edilmeli, fotoğraflanmalıdır. Bazı durumlarda eksizyon tıraşlama gerekmektedir. Malign tümörlerde tedavi cerrahidir. Tümör geniş olarak sağlam doku sınırı içerecek şekilde çıkartılır. Çıkartılan deri kenarına koter krio uygulaması yapılır. Gereken durumlarda radyoterapi kemoterapi uygulanır. Kapak kitlelerinin tedavisinde, kitleyi ortadan kaldırmak temel amaç gibi görünmekle birlikte, esas amaç; gözün anatomik ve fizyolojik fonksiyonlarının devamının sağlanması, anatomik yapının ve kozmetik görüntünün korunmasıdır. Küçük tümörlerin rekonstrüksiyonunda primer onarım yeterli olurken büyük tümörlerde fleb kaydırması veya vücudun başka bir bölgesinden greft nakli gerekmektedir? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!