USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Her Şey Bir Göz Muayenesi İle Başlar

Her Şey Bir Göz Muayenesi İle Başlar

Her Şey Bir Göz Muayenesi İle Başlar
16-11-2020 07:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Sağlık Bakanlığı, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü ?Sağlık okuryazarlığını? artırmak geliştirmek, göz sağlığını ve kamu sağlığını korumak amacıyla, resmi sosyal medya hesaplarında görsel afişler ve spot duyurular paylaşıyor.

20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, ?Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaları sağlık okuryazarlığını geliştirmek, bireylerin ve toplum sağlığının korunması adına son derece yerinde buluyor ve destekliyoruz. Sağlık okuryazarlığı, bireyin temel sağlık bilgilerini okuyabilme, anlayabilme, yorumlayabilme ve sağlığı ile ilgili uygun karar verebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Tüm sağlık mesleklerinde olduğu gibi bireylerin ve toplumun sağlığının korunması Optisyen-Gözlükçülerin de önceliğidir? dedi.

HER ŞEY BİR GÖZ MUAYENESİ İLE BAŞLAR 

Düzenli göz muayenesinin genel sağlık bakımının bir parçası olduğunu belirten Küçüker, ?Körlük ve görme kaybı vakaların en az % 50´sinde önlenebilir veya tedavi edilebilir, ancak erken teşhis bunun gerçekleşmesinin anahtarıdır. Avrupalılar yaşam süresinin uzaması ile birlikte, başta diyabet veya diğer kronik hastalıklardan etkilenen insanlar gibi risk gruplarında körlüğe neden olan göz hastalıkları da artıyor. Avrupa´da yaş ortalaması 41-46, emekli olma süreleri 62-69 arasında değişiyor.65 yaş üzeri nüfusa oranı %22-28 ler civarındadır. Avrupa kıtasının tamamında gözlük kullanma oranı %36´dır? diye konuştu.

Küçüker şöyle devam etti:

?Refraksiyon testleri muayene sadece gözlükle ilgili değildir. Bazen kötü yetersiz görme, tıbbi araştırmaya ihtiyaç duyan başka bir problem olabilir. Bir göz problemi ne kadar küçük ve önemsiz gibi olursa olsun, göz muayenenizi Tedavisinin ertelenmemesi gerekir. Her zaman bir göz doktorunu ziyaret ederek, teşhis ve tedavi için erken davranılması gerekir. Düzenli göz MUAYENESİ körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine imkân verir. İyi haber şu ki, birçok göz sorunu önlenebilir veya tedavi edilebilir. Muayene için ne kadar erken hareket ederseniz, göz ve görme sağlığınız için o kadar iyi olur. Sorunun göz ardı edilmesi, ertelenmesi, geciktirilmesi geri dönüşümü olmayan sağlık problemlerine sebep olabilir.

Her türlü optik ürün hekim reçetesi ile sadece optisyelik müessesesinde satılmasına izin verilen geri ödeme sistemin de bulunan ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen tıbbi cihazdır. Gözlükçülerin, gözlük önermesi tavsiye etmesi 5193 e göre yasaktır. Her gözlük kişiye özeldir. Başkasına ait bir gözlüğü kullanmak telafisi olmayan sağlık problemlerine yol açabilir. Bu anlamda hazır yapılmış okuma gözlüklerinin kullanımı da yasak ve sağlık açısından kullanılmaması gerekli ürünlerdir. Her şey bir göz muayenesi ile başlar.?

GÖRMEYEN ÇOCUK ÖĞRENEMEZ

Görme bozukluğu ve körlüğün çocuğu hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkileyebileceğini belirten Küçüker, ?Görme bozukluğu çocuğun eğitim ve kendini geliştirme fırsatlarına erişimini kısıtlar. Erişkin bir aile bireyindeki görme kaybı, Görme kaybı, onu bir çocuğun bakımına muhtaç duruma sokabilir. Öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam gördüklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulmalıdır. Bu uygulama Avrupa´da birçok ülkede yapılmaktadır. Bu sayede, Öğrenciler tam görme ile eğitime başlar.  İnsanlar görmenin kendi gördüğü kadar olduğunu zannetmektedir. Gözlük yeterli net görme çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır. Gözlerimiz beynimizin adeta bir uzantısı gibi çalışır. Gözlerimiz vücudumuzun Dünya´ya açılan pencereleridir. Öğrendiklerimizin %83nü gözlerimizle sağlarız. Görmeyen çocuk öğrenemez. Okul başarısını olumsuz etkiler? ifadelerini kullandı.

ARAÇ VE SÜRÜCÜ BİR BÜTÜNDÜR

Her yıl kurtuluş savaşında verilen şehit sayısından fazla insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini hatırlatan Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, Sürücüler araç kullanırken göz sayısız sinyal ve bilgi uyarıları alır. Tüm duyumların %90 nı görsel algılardır. Başka bir ifade ile görme yeteneği, lüzumlu kararların ve hareketlerin %90´ını etkiler. Ülkemizdeki kazaların ekonomik maliyeti çok yüksektir. Yine resmi verilere göre her yıl meydana gelen trafik kazalarında 20 milyar ekonomik maddi kayıp, çevre zararı, meydana gelmektedir. Trafik kazalarında kaybettiğimizi vatandaşımızın sayısı kurtuluş savaşında kaybettiğimiz şehit sayısından fazladır. Periyodik göz muayenesi trafik kazalarını %30 azaltır? dedi.

SAHTE GÖZLÜKLER

SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Piyasada satılan sahte güneş gözlüklerinin hurda malzemeden yapıldığı için alerji, tahriş ve cilt kanseri yapabileceğini belirten Küçüker, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Sağlamlık testleri standartlara uygun değildir. Kolayca kırılır, yüz göz yaralanmalarına sebep olur, yeterli UV radyasyonunu tutmaz. Başta katarak olmak üzere göz sağlığı problemlerine neden olur. Trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını engeller trafik kazalarına can ve mal kayıplarına sebep olur. Kaçak yollarla geldiği için kamunun vergi kaybına neden olur. Özetle insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler, kamu vergi kayıplarıma neden olur. Güneş gözlüklerinde yasal düzenleme ile her türlü demetim ve kontrolün Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülmesi ÜTS üzerinden de takibinin yapılması gereklidir. Sahte işporta güneş gözlükleri Türkiye´de bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür. Güneş gözlüğü iki renkli cam, sıradan bir çerçeveden ibaret değildir. Yüzüme yakıştı mı? Fiyatı uygun mu? Soruları işe doğru güneş gözlüğü seçemezsiniz. Göz ve görme sağlığımız için her türlü optik ürünü senede iki kez Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen optisyenlik müesseselerinden garanti belgesi ve faturası ile alınız. Gözlerinizle kumar oynamayın. Trafikte işporta güneş gözlüğü kullanılması yasaklanmalıdır. Sarı yeşil kırmızı trafik sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasına izin vermelidir. Aksi takdirde kazalara, can ve mal kayıplarına sebep olur.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!