USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

?İndirimler Tekrarlanmalı?

?İndirimler Tekrarlanmalı?

?İndirimler Tekrarlanmalı?
06-05-2019 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

Sivas Ticaret Borsası (STB) Meclis Başkanı İhsan Aksoy, Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, TOBB delegeleri Erdal Arslan, Engin Ekşioğlu ve Genel Sekreter Sema Görcün Ankara´da düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 75. Genel Kurulu´na katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın teşrifleriyle, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu´nun ev sahipliğinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirilen 75. Genel Kurula, çok sayıda bakanın yanı sıra Türkiye´nin 81 ilinden gelen oda ve borsa delegeleri katıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu´nun açılış konuşmasını yaptığı Genel Kurul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın konuşması ve komisyon raporlarının okunması ile devam etti.

75. Genel Kurulda Vergi Komisyon Raporu Vergi Komisyonu Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu tarafından açıklandı. Başkan Hastaoğlu açıklamasında; ?Üyelerimizin vergi mevzuatından kaynaklanan sorunları ve çözüm önerileri Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmektedir. Bakanlık ile çözüme yönelik müştereken çalışmalar yürütülmektedir. Birliğimizce vergisel yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getiren mükelleflere sigorta primlerinde olduğu gibi teşvik getirilmesini istiyorduk. 6824 sayılı kanunla vergilerini zamanında ödeyen mükelleflere ayrıcalık tanınarak yıllık gelir veya kurumlar vergisinde yüzde 5 indirim imkânı getirilmiştir. Söz konusu vergi indirimi 2018 yılı başında uygulamaya konulmuştur? dedi.

?YAPILANDIRMA KAÇINILMAZ?

Türk iş dünyasının önceki dönemlerde katma değer vergisi kanunundan kaynaklanan birtakım sorunlar yaşadığını ifade eden Başkan Hastaoğlu, ?Birliğimizin ısrarlı talep ve takipleri sonucu 7104 sayılı kanunla katma değer vergisi kanununda düzenlemeler yapılmıştır. Oldukça önemli değişiklikler içeren düzenleme iş âlemini büyük ölçüde rahatlatmıştır. Mükellefler ekonomide yaşanan sıkıntılara bağlı olarak vergi ve sigorta prim borçları başta olmak üzere yükümlülüklerini yerine getirmekte sık sık zorluğa düşmektedirler. Kamu otoritesi de alacaklarını tahsil edemediğinden sıkıntıya girmektedir. 2018 yılında da aynı durumla karşılaşılmıştır. Bunun üzerine Mayıs 2018´de yasalaşan düzenlemeyle vergi, sigorta primi ve diğer bazı alacakların yapılandırılmasına imkân tanınmıştır. Yıl içinde düzenlemeden yararlanılabilmesi için iki kez süre uzatımına gidilmiştir. Birliğimizin etkin rol aldığı bu düzenleme son derece yararlı olmuştur. Ancak ekonominin içinde olduğu durum mükellefleri yine edimlerini yerine getirmekte zorlamaktadır. Yeni bir yapılandırma kaçınılmaz hale gelmektedir? diye konuştu.

?ÖTV ÜZERİNDEN KDV ALINMAMALIDIR?

Başkan Hastaoğlu, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: ?Sizlerle paylaşmak istediğimiz bir başka husus, ekonomik sıkıntıları azaltmak ve piyasayı canlandırmak adına 2018 yılında vergi ve harçlarda istisna ve indirimler uygulanmasıdır. Ülke genelinde üyelerimizden bu konuda gelen talepler Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmiştir. Bakanlık bunların bazılarını olumlu karşılamış ve gerekli hukuki düzenlemeleri yapmıştır. Bu düzenlemeler için Sayın Cumhurbaşkanımız ile Hazine ve Maliye Bakanımıza teşekkür ediyoruz. İndirimlerin tekrarlanması, mümkünse kalıcı hale getirilmesinde büyük yarar görüyoruz. Bu ve benzer çalışmalar yapılırken reel sektörün görüşlerinin alınmasının sağlıklı ve kalıcı sonuçlara ulaşılması açısından yararlı olacağını değerlendiriyoruz.  Komisyonumuzun vergi mevzuatına ilişkin önerilerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Giderler sınır konmaksızın kayıt altına alınmalı, vergi içinde hesaplanmalıdır. Devreden KDV iade edilmeli, ihracata bağlı diğer iadeler kanunda belirtilen 7 günlük sürede ödenmelidir. ÖTV üzerinden KDV alınmamalıdır. Gelir vergisi tarife ve oranları yeniden düzenlenmeli, vergi üst oranı yüzde 25´i geçmemelidir.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!