USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kesinlikle Doğru Değil

Kesinlikle Doğru Değil

Kesinlikle  Doğru Değil
07-02-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

2020 yılında hayata geçirmeyi planladıkları projelerin son durumuna değinen Başhekim Doğan, kamuoyunda sık sık dillendirilen ?hastanede enfeksiyon var? iddialarına ilişkin de konuştu.

Bölgenin bölge hastanesi konumunda olduklarının altını çizerek konuşmasına başlayan Başhekim Doğan, doktor olmadığı için hastaların ameliyat olamadığı ve başka illere gittiği söylentilerinin gerçek dışı olduğunun altını çizdi.

GİDENLER OLDUĞU GİBİ

GELENLER DE OLUYOR

Doğan, ?Birçok hastayı ameliyat ediyoruz. Ameliyat yapılmadığı iddiaları doğru değil. Son 6 ay içerisinde hasta oranımız yüzde 10 civarında artış gösterdi. Sayın  Rektörümüze gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bu konuda bize çok büyük katkıları var. Hastaneye çok büyük önem veriyor. Bunu söylemem lazım. Kadro konusunda da bize çok yardımcı oldu. Yıllardır alınmayan kadroları alıp bizim hastanemize yeni öğretim üyeleri kazandırdı. Doktorların gittiği konusuna gelince gerçekten ayrılanlar var ama bu ayrılma nedeni sadece üniversite ile ilgili değil. Zaten Sivas´tan genel olarak yıllık bir göç kaybı var biliyorsunuz. Bizdeki hocaların gitmelerinin çeşitli nedenleri var. Kimisi çocuğunun eğitimi için gitmek istiyor. Ayrılanlardan biriyle sohbet ettim; ?Hocam soğuk memleketten sıcak memlekete gitmek istiyorum´ dedi. Değişik sebepler olabiliyor ama Rektör hocamızın sayesinde yeni elemanlar da bünyemize katıyoruz. 2 ay önceki bir kadro olayında 15 yeni öğretim üyesi bize katıldı. Yani bu konuda bir denge var. 180 civarında öğretim üyesiyle biz devam ediyoruz. 6 yıl öncesinde de 180 civarında öğretim üyesi vardı şu anda da bu sayıyı koruyoruz. Gidenler olduğu gibi gelenler de oluyor? diye konuştu.

?TÜRKİYE VE DÜNYA

ORTALAMASININ ALTINDA?

Son aylarda sıkça dillendirilen ?Hastanede enfeksiyon riski var? iddialarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başhekim Doğan, ?Bu iddia bizim de kulağımıza geldi. Bu konuya açıklık getirmem gerekiyor. Her hastanede zaten bir enfeksiyon olur. Bu dünyada tüm hastanelerde vardır ama bizim hastane enfeksiyon oranlarımız hem Türkiye´deki hem de dünyadaki hastanelerin enfeksiyon oranlarının altındadır. Bizim gerçekten çok iyi çalışan bir enfeksiyon ana bilim dalımız var. Buradaki tüm hocalarımız bu konuda çok duyarlı ve çok sık takip ederler. Eğer herhangi bir birimde veya herhangi bir bölümde enfeksiyonla ilgili en ufak bir problem olursa özellikle başhekimliğe müracaat edip bize bu konuda bazı önerilerde bulunurlar. Biz o bölümle ilgili hemen toplanırız o olayı çözeriz. Ama bizim enfeksiyon ortalamamız Türkiye ve dünya ortalamasının altında. Bunun altını çizerek söylüyorum? dedi.

?İDDİALAR KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL?

Başhekim, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Sağlık Bakanlığı biliyorsunuz hastanelere kalite denetlemesi yapıyor. Biz daha 2 ay önce Aralık ayının başında Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından kalite yönünden denetlendik. Daha önce 2 kere denetlenmiştik bu konuda ama bu denetlemelerde kısmi bir denetleme yapılmıştı. Yani 100 madde üzerinden denetlemişlerdi. Son değerlendirmede ise 500 madde üzerinden bizi denetlediler. Yani tam bir değerlendirme denilir buna. Bu 500 değerlendirme içerisinde bizim hastanemizle ilgili tüm birimlerimize tabiri caizse iğneden ipliğe baktılar. Bunların birisi de enfeksiyonla ilgili konuydu. Biz bu denetlemede üniversite hastaneleri içerisinde Türkiye´de ilk 5´e girdik. Yüzde 93,64 puan aldık. Çok güzel bir sonuç bizim için. Etraf illerde Kayseri Erciyes de dahildir buna birçok üniversite hastanesinden daha yüksek puan aldık. Bu bizim işleyişimizin bir göstergesi. O nedenle bu iddialar kesinlikle doğru değildir. Yoğun bakım kısmında enfeksiyon olduğu söyleniyor ama biz bu değerlendirmede yoğun bakım ve ameliyathaneden tam puan aldık. Yani hiçbir eksik bulamadılar? değerlendirmesinde bulundu.

?ORGAN NAKLİ ÇOK ÖNEMLİ?

Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi´nde organ nakline başlayacakları müjdeleyen Doğan, ?Biz hastane olarak 2020 yılında birtakım yenilikler yapacağız. Bunlardan birisi, organ nakline başlayacağız inşallah. Bizde bir dönem yapılmış çok fazla sürmemiş. Bu konuda bir hocamız Malatya´da 6 ay eğitim aldı, bize geldi başladı. Şimdi ikinci bir hocamız da başladı. Biz Sağlık Bakanlığına bu konuda başvurduk. Yerimizi hazırladık. Sağlık Bakanlığı gelip denetlediğinde ruhsatını alabiliriz. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Hem karaciğer hem de böbrek nakli başta olmak üzere organ nakli bizim için çok önemli? dedi.

RUHSATI ALDIK

Başhekim Prof. Dr. Doğan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?2020 yılında obezite merkezi de kuracağız. Hatta bu konuda çalışmalara başladık. Sağlık Bakanlığı´ndan obezite merkezi kurma ruhsatını aldık. Birkaç ay içerisinde sanırım onu da başlatacağız. Bu da çok önemli bir gelişme bizim için. Bu ikisini ilk aylarda planlayıp Kadın Doğum ve Çocuk ek binasını da açarsak bu seneki ilk periyot için hedefimize ulaşmış olacağız.?

HASTANEYİ YIPRATMAK

BİR ŞEY KAZANDIRMAZ

Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi´nin Sivas´ın en önemli değerleri arasında yer aldığının altını çizen Başhekim Doğan, ?Bu hastaneye her yönden sahip çıkmamız lazım. Çünkü bu hastaneye her gün yüzlerce hasta geliyor  ve tedavi oluyor. Bir gün herkese lazım olabilir. Bunu unutmamak lazım. Biz modern tıbbın getirdiği uygulamalar ışığı altında Sivas halkına sağlık hizmeti veriyoruz ve vermeye de devam etmek istiyoruz.  Kişisel çıkarlar için hastaneyi yıpratmak kimseye hiçbir şey kazandırmaz. O yüzden biz Sivas halkından da Sivas´ın önde gelenlerinden de tüm Sivas camiasından da etraf illerden de hastanemiz için destek bekliyoruz. Onlarla bir dayanışma içerisinde olmak istiyoruz? temennisinde bulunarak sözlerini sonlandırdı.

/resimler/2020-2/6/1605084454514.jpg

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!