USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

LODOS YIKTI ÇEDAŞ YAPTI

LODOS YIKTI ÇEDAŞ YAPTI

LODOS YIKTI ÇEDAŞ YAPTI
25-04-2017 06:00
Google News


Yunus BUDAKTAŞ

Önceki gün yaşanan etkili Lodos kentte hayatı neredeyse felç etmişti. Lodos nedeniyle pek çok binanın çatısı uçmuş ve çok sayıda araçta ise maddi hasar oluşmuştu. Lodos´un etkisiyle elektrik direkleri yıkılmış, uzun süre elektrik kesintileri yaşanmıştı. Yaşanan arızalar nedeniyle ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa bir basın açıklaması yaptı.

İLETKEN KOPUKLUKLARI

KESİNTİYE NEDEN OLDU

Akboğa, rüzgarın etkisiyle çok sayıda elektrik direği yıkıldığını ve iletken kopukluğu yaşandığını söyledi. Etkili Lodos nedeniyle ciddi anlamda bir tahribat yaşandığını aktaran Akboğa, ?Elektrik mühendisliği olarak yaptığımız hesaplamalarda bir rüzgar yükü vardır bir de kar yükü vardır. Genellikle rüzgar yüküyle kar yükünün beraber olduğu dönemlerde elektrik direklerinin yıkılması beklenen bir hadisedir. Sadece rüzgar yükünden dolayı yıkılan bu hattı ilk defa gördük. Rüzgarın etkisiyle özellikle kırsal başta olmak üzere elektrik direkleri çok ciddi tahribat yaşadı. Rüzgar sebebiyle iletkenler neredeyse birbirine dolaşacak hale geldi. Uçuşan çatı parçalarının iletkenlerin üzerine düşmesi sebebiyle iletkenlerimizde kopmalar meydana geldi. Elektrik kesintilerinin yaşanması ve iletkenlerin kopmasında en büyük nedenlerin bir tanesi bu. Çatılardan ve etraftan uçuşan nesneler iletkenlerimize dolaşıyor. Rüzgar geç saatlere kadar kısal da devam etti. Arkadaşlarımız o şiddetli rüzgara rağmen enerji vermeye çalıştılar.  Şehir merkezinde pek çok noktada iletkenler birbirine dolaşacak aşamaya geldi? dedi.

LODOS´A HAZIRLIKLIYDIK

Sivas halkına geçmiş olsun dileklerini ileten Akboğa, ?Rüzgar hızının 90 kilometreye kadar ulaştığını gördük. Bizim için de çok büyük bir hız bu. Biz meteorolojiyi sürekli takip ediyoruz. Şiddetli rüzgar bekliyorduk. Ancak bizim beklentimiz 50-60 km kadardı. Bu nedenle arkadaşlarımızın hafta sonu izinlerini iptal ederek sahaya çekmiştik. Sivas-Tokat-Yozgat´ta hizmet verdiğimiz için 3 ili 14 bölge bölgeye ayırmıştık. Bunun faydasını geçtiğimiz gün yaşadığımız afette gördük. 14 bölgede hem araç hem de eleman takviyesini yapabildik? diye konuştu.

168 DİREK YIKILDI

507 İLETKEN KOPTU

Fırtınanın ardından ortaya çıkan bilançoyu açıklayan Akboğa, ?İstatistiklerimize göre Sivas´ta toplam 168 adet direk yıkıldı. 507 adet iletken kopukluğu tespit ettik. Yıkılan 168 direğin yerine yenileri dikilerek enerji verme çalışmalarımız tüm hızıyla devam etti. 507 iletken kopuğunun da 450´ye yakını gün içerisinde onarımı yapıldı. Kalan kısımlarla ilgili arkadaşlarımızın çalışmaları da devam ediyor. Önceki gün itibariyle 372 köyümüzde elektrik kesintisi yaşandı. Geç saatlere kadar çalışan arkadaşlarımız bu köylerin büyük çoğunluğuna enerji verdiler. Yaklaşık 80 köyde çalışmalarımız devam ediyor? ifadelerini kullandı.

ÖNCE CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLADIK

Bu türlü doğal afetlerde öncelikli yapılması gereken şeyin can güvenliğinin sağlanması gerektiğini aktaran Akboğa, ?Sivas Valiliğinin vatandaşlara dışarı çıkmayın uyarısında bulunması kısmen faciayı önledi diyebiliriz. Arkadaşlarımız da can kaybı olmamasına yönelik tedbirleri aldı. Bu gibi doğal afetlerde öncelikle yapmanız gereken şey elektriği kesmektir. İş güvenliği ve sağlığını sağlamak gerekiyor. Ondan sonra arızayı tamir etmek gerekiyor. Arkadaşlarımız bu krizi başarılı bir şekilde idare ettiler. Önce elektriği kestiler daha sonra da tek tek arızaları gidermeye yönelik çalıştılar. Olay anında SCADA merkezimizi kriz merkezine dönüştürdük. Orada arkadaşlarımız 7-24 nöbet tutuyorlar. 550 personelimizle birlikte sahada çalışmalarımız devam ediyor? şeklinde konuştu.

10 GÜNLÜK İŞİ 1 GÜNDE YAPTIK

Fırtına sonucu oluşan hasarın normal şartlarda kısa süre içerisinde giderilemeyeceğini ifade eden Akboğa, ÇEDAŞ ekiplerinin özverili çalışmaları sonucu kısa sürede kesintilerin ve arızaların büyük oranda giderildiğini dile getirdi. Akboğa, ?SCADA merkezimizin çok büyük faydasını gördük. Nerede bir elektrik kesintisi yaşansa hemen görebiliyorduk. Merkezdeki arkadaşlarımız ekibi hemen arızanın olduğu bölgeye yönlendirip arızayla ilgili çalışmaları başlatıyorlardı. Fırtınanın olduğu gün bu sistemin büyük avantajını gördük. Fırtına sonucu oluşan hasar bir hafta-on gün içerisinde toparlanamayacak büyüklükteydi. Ancak arkadaşlarımız bir gün içerisinde toparladılar. Kontrol altına alındı. Yaptığımız yatırımların büyük avantajını gördük. Şehir merkezinde hatları yer altına alma çalışmalarımız olacak. Ayrıca ring dediğimiz alternatif besleme çalışmalarımız sürüyor? dedi.

16 BİN ÇAĞRI ALDIK

Akboğa, fırtınanın yaşandığı gün Elektrik Arıza İhbar hattına çok sayıda çağrı geldiğini kaydederek, ?Fırtınanın olduğu gün 16 bin çağrı aldık. Çok büyük bir rakam. Sivas´ta ilk defa bunu gördük. Normalde aylık ortalama 1000 çağrı alıyoruz. Whatsapp ihbar hattımızla gelen şikâyetleri de değerlendirmeye alıp müdahale etmeye çalıştık. Bu hizmet Türkiye´de hiçbir yerde yok. Bunun da büyük faydasını gördük. Yoğun bir performans gösteren ekiplerimize teşekkür ederim? diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!