USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mesleki Eğitime Önem Veriliyor

Mesleki Eğitime Önem Veriliyor

Mesleki Eğitime  Önem Veriliyor
16-02-2021 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Sivas’ta Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (MEYTAP) Toplantısı düzenlendi. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Dursun Yıldırım, oda başkanları, STK temsilcileri ve okul müdürleri katıldı.

Programın açış konuşmasını Müdür Yardımcısı Dursun Yıldırım gerçekleştirdi. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için mesleki eğitimin daha verimli hale getirilmesinin elzem olduğuna vurgu yapan Yıldırım; “Hele bir de ülkemizin nitelikli insan gücü ihtiyacı düşünüldüğünde, kaliteli mesleki ve teknik eğitime yönelik stratejiler ve politikalar büyük önem kazanmaktadır.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının son yıllarda bu gerçekten hareketle mesleki eğitimin gelişmesine yönelik ihtiyaç odaklı pek çok projeyi hayata geçirdiğine vurgu yapan Yıldırım; “Bizler de Sivas Millî Eğitim Müdürlüğü olarak mesleki eğitimin yarınlarımız için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz.  Sultan Şehrimizde Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 43 okul ve kurum bulunmaktadır. Bu okullarımızda örgün eğitimde 13 bin 387 öğrenci, yaygın eğitimde ise 10 bin 631 öğrenci olmak üzere toplamda 24 bin 18 öğrenci bulunmaktadır. Örgün eğitimdeki öğrencilerimizden 3 bin 400’ü 12. sınıf öğrencisi olup bunlardan bin 793 tanesi işletmelerde beceri eğitimi almaktadır. Hepinizin yakından müşahede ettiği gibi meslekî eğitim camiası, ülkemizin sıkıntılı günlerinde tüm imkânlarını ülkesi ve devleti için seferber etmiştir.  Bu liselimizin üretime verdikleri katkıları büyük bir mutlulukla izlemekteyiz. Birçok ilimizde olduğu gibi ilimizde de bu kapsamda maske, siperlik ve dezenfektan üretimi yapılmaya devam etmektedir. 2020 yılı döner sermaye ciromuz 3 milyon TL’ye yaklaşmıştır.” şeklinde konuştu.

“MESLEKİ EĞİTİMİN KALİTESİNİ ARTIRMALIYIZ”

Yıldırım’ın ardından konuşan Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu ise Türkiye’nin gelişmesi için mesleki eğitimin kalitesinin artırılması gerektiğinin altını çizdi. Hastaoğlu; “Genel Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun söylediği güzel bir söz var; ‘Meslek Lisesi, Memleket Meselesidir.’ Sayın Genel Başkanımız çok güzel bir tespitte bulunmuştur. Ülkemizin gelişmesi için mesleki eğitimin kalitesini artırmalıyız. Meslek liselerimizde artık ara eleman değil, aranan eleman yetiştirmeliyiz.  Meslek liselerimiz ile işletmelerimiz arasında var olan bağın güçlendirilmesiyle işletmelerimizin kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmış olacaktır.” dedi.

“SONUNA KADAR EĞİTİMİN VE ÖĞRETMENLERİMİZİN EMRİNDEYİZ”

STSO Başkanı Mustafa Eken ise mesleki eğitimin Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınması için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Eken, şu ifadeleri kullandı: “Proje Yürütme Kurulu Başkanlığını yürüttüğümüz meslek liselerinin ülkemiz ve Sivas’ımız için ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından imzalanan protokolle ilimizde proje yürütme kurulu oluşturduk. Biz, sonuna kadar eğitimin ve öğretmenlerimizin emrindeyiz. Sanayiciler olarak, iş adamları olarak bugüne kadar üzerimize ne düştüyse yaptık ve bundan sonra yapmaya devam edeceğiz. Biz meslek liselerine sonuna kadar destek veriyoruz. Sivas sanayicisi, tüccarı Sivas’ın gerçek sahipleri taşın altına elini koydu ve koymaya da devam edecek. Ben, bu önemli toplantıya katılım sağlayan daire başkanımıza milli eğitim müdürlüğümüzün değerli idarecilerine, okul müdürlerimize ve öğretmenlerimize çok teşekkür ediyor, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

“MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİMİZİN ALTYAPISINI GÜÇLENDİRDİK”

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül ise konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitime büyük önem verdiğini ve bu kapsamda çok önemli çalışmaların hayata geçirdiğini belirtti. Bu kapsamda mesleki eğitim merkezlerinin altyapısının güçlendirildiğini ve mesleğin uygulayarak öğrenilmesi konusuna büyük önem verildiğini belirten Akgül; “Kanuni düzenleme ile birlikte daha önce yaygın eğitim kurumu olarak faaliyet gösteren mesleki eğitim merkezlerimiz örgün eğitim çatısı altına girdi. Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu ile birlikte mesleki eğitim merkezlerinin altyapısında ciddi anlamda iyileştirmeler gerçekleştirdik. Ağacı dikerken elimizin toprağa değmesi lazım. Bu kapsamda düşünecek olursak; Ahilik sisteminde de olduğu gibi mesleğin bizzat uygulayarak iş ortamında kazanılması gerekiyor. Biz de tüm kurgumuzu bu şekilde yaparak yeni çıraklık sistemi diyebileceğimiz bir sistemi ve bu kapsamda MEYTAP’ı oluşturduk. Paydaşlarımız; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, UNİCEF ve İLO ile bakanlık olarak bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah, bu toplantımız Sivas ilimiz ve tüm mesleki eğitim camiamız için hayırlara vesile olur.” ifadelerini kullandı.

Akgül’ün konuşmasının ardından Uzman Öğretmen Osman Dolgunyürek tarafından Mesleki Eğitim Merkezleri ve yeni düzenlemelere ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Akgül, Milli Eğitim Şube Müdürü Ayhan Bülbül ve Dolgunyürek, programın son bölümünde katılımcıların sorularını yanıtlayarak, görüş, öneri ve talepleri dinledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!