USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÖNCE GÜVENLİK

ÖNCE GÜVENLİK

ÖNCE GÜVENLİK
16-10-2017 05:00
Google News


Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okul servislerinde alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin, ?Güvenlikler arttırılıyor. Üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuklar ve araç takip sistemleri olacak. İnşallah önümüzdeki dönemde evlatlarımıza daha iyi hizmet sunmak istiyoruz? dedi.

İçişleri Bakanlığınca 81 il valisinin katılımıyla Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi´nde düzenlenen ?Valiler Buluşması?nda konuşan Bakan Yılmaz, eğitime çok önem verdiklerini ifade ederek, ?Eğitimde başarı yakaladıklarını, bu başarının da milli gelirden eğitime ayrılan kaynağın fazla olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bakanlık olarak ?Güvenli Okul? projesi yürüttüklerini anlatan Yılmaz, İçişleri Bakanlığınca 762 okulun birinci derece riskli okul olarak belirlendiğini ve bu çerçevede ASELSAN ile protokol imzaladıklarını kaydederek, ?Bu protokolle okulların hepsini biometrik kameralı görüntüleme sistemine geçireceğiz. Biz 48 milyon TL ödeneği bu yıl yaptık. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ilave katkı istediğinde bu rakamı arttıracağız. Yine okullarda güvenlik tedbirleri amacıyla 150 rehberlik öğretmenine hizmet içi eğitim verdik. Danışmanlık tedbiri kapsamında 580 formatör ve 15 bin uygulayıcı yetiştirdik? diye konuştu.

OKUL SERVİSLERİNDE

ALINACAK ÖNLEMLER

Yılmaz, okul servis sürücüleri eğitimi ve okul taşıtları rehber personel eğitimi kurs programlarını başlattıklarını dile getirerek, ?8 bin 500 kişi kursiyer eğitimi aldı, 7 bine yakın kişi sertifika aldı. Okul servis araçları bildiğiniz gibi Büyükşehir Belediye Kanunu uyarınca okul servisleri dahil her türlü servislerle ilgili düzenleme yetkisi belediyelere bırakıldığından yeni yönetmeliğin İçişleri Bakanlığınca çıkarılması kararlaştırıldı. Yeni taslağa göre servis araçlarının teknik niteliğini Ulaştırma Bakanlığı, güvenlik ve denetim işlerini İçişleri Bakanlığı, araçlarda bulunacak personel eğitim ve servislere ilişkin hizmet satın alma işlemleri Milli Eğitim Bakanlığınca olacak. Şoför ve rehber personel sertifika alma zorunluluğu getirildi. Eğer taşımacılar ve taşıma personeli bazı suçlardan dolayı haklarında kovuşturma başlamışsa, dava neticelenmesini beklenmeden dahi bu faaliyette yer almayacak. Yine engellilerin okul servislerine ulaşmasına yönelik de düzenleme getiriliyor. Güvenlikler arttırılıyor. Üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası, sensörlü koltuklar ve araç takip sistemleri olacak. İnşallah önümüzdeki dönemde evlatlarımıza daha iyi hizmet sunmak istiyoruz? şeklinde konuştu.

?AYLIK RAPORLAR İSTEYİN?

Eğitim yaptırımlarının takibini istediğini ifade eden Yılmaz, ?Ben hemen hemen il müdürlerime, il müdür yardımcılarıma söylüyorum ama sizlerden de istirham ediyorum aylık raporlar isteyin. Mutlaka velileri arasınlar, velilere okul ile bir sıkıntınız var mı, servisle, öğretmenle, yöneticilerle ilgili bir sıkıntınız var mı diye sorun. Bu çalışmalar size aktarılsın. Bunun içeride düzeltileceğine inanıyorum. Eğer olmasa da bize iletilirse çok daha iyi bir netice alırız? dedi.

?EĞİTİM İYİYE GİDİYOR?

Bakan Yılmaz programda, Türkiye´de çok iyi giden şeylerden birisinin de eğitim olduğunu söyledi. 2002´de bütçeden YÖK, Kredi ve Yurtlar Kurumu dahil olmak üzere eğitime 10,5 milyar lira kaynak ayrıldığına işaret eden Yılmaz, ?Şimdi 122 milyar lira ayırıyoruz. Bu bütçemizin yaklaşık yüzde 20´sine tekabül ediyor. Dolayısıyla da bütçenizden ne kadar çok para ayırırsanız önceliğiniz o demektir, önemi ona veriyorsunuz demektir. Bazen bu zorunluluktan bazen de tercihten olur. Bizimkisi tercihten dolayı? ifadelerini kullandı.

Türkiye´de 18 milyon öğrencinin eğitim gördüğünü ve bunun birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan dahi fazla olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bazen bize ´örnek olarak şu ülkeyi bakın´ diyorlar. O ülkenin 1990´lı yıllardaki nüfusu 5 milyon, şimdiki nüfusu da 5 milyon. Dolayısıyla o ülkenin toplam öğrenci sayısı bizim fen lisesi öğrencilerimiz kadar bile değil. ´Bu ülkeyi eğitimde örnek al´ diyorlar. Bizim kimseden örnek alacak bir durumumuz yok, iyi bir noktadayız. Her şeyi yaptık da günlük güneşlik de değil. Eksiklerimiz var, onun farkındayız. İnşallah o eksikleri düzelterek daha iyi bir neticeyi elde edeceğiz." diye konuştu.

?BİN 777 ÖZEL EĞİTİM KURUMU

FAALİYETE BAŞLADI?

Yılmaz, okul öncesi eğitime büyük önem verdiklerini belirten Yılmaz, okul öncesinde okullaşma oranın net olarak yüzde 59 seviyelerinde olduğunu söyledi. AK Parti hükümetlerinin eğitim alanında önceki hükümetlerin yaptıklarının katbekat fazlasını yaptığını dile getiren Yılmaz, bugün eğitimde ulaşılan rakamların da bu konudaki iddialarını desteklediğini ifade etti.

Bazı çevrelerin "Çok sayıda imam hatip okulu açılıyor" eleştirilerine de değinen Yılmaz, "İmam hatip okulunun oranı yüzde 12-13. Meslek lisesinin oranı ne kadar yüzde 43-44. Avrupa Birliği´ne denk ama meslek lisesinde hedef olarak yüzde 60´ı koyduk. Türkiye gelişecekse kalkınmasını sürdürecekse mutlaka meslek liselerine önem verilmesi lazım. 2002´de 58 tane fen lisesi ile bu okullarda okuyan 12 bin öğrenci varken, biz ne yapmışsız 12 bin sayısını 120 binin üzerine çıkartmışız." diye konuştu.

Her gün yeni bir okulu hizmete açtıklarını ve gelinen noktada toplam okul sayısının 64 bin 200´ü bulduğunu bildiren Yılmaz, geçen eğitim öğretim döneminde bin 22, bu eğitim öğretim döneminde ise bin 777 özel eğitim kurumunun faaliyete başladığını bildirdi.

?DERSLİK BAŞINA DÜŞEN

ÖĞRENCİ SAYISI 24´E DÜŞTÜ?

Salondakilere, kendisinden önce programa katılan diğer bakanların ne kadar süre konuştuğunu soran Yılmaz, aldığı cevaplar karşısında şunları söyledi:

"Bir gün Gaziantep´teki bir programda Fatma (Şahin) Hanıma, ´Ne kadar konuşayım?´ diye sordum. O da ´bir ders saati kadar´ dedi. Bir ders saati 40 dakika, 40 dakikada da bıraktım. Şimdi artık öğrenme süresi hızlandı. Bizim zamanımızda ders saati 50 dakika falandı. Şimdi bu süre giderek azaldı. 20-25 dakika en idealidir diye düşünüyorum."

Yılmaz, kaliteli eğitimin unsurlarından bir tanesinin derslik başına düşen öğrenci sayısının makul seviyede olması gerektiğine işaret ederek, "İlkokulda da lisede de 70 kişilik sınıflarda okudum. Bizim dönemde ders saati 50 dakika falandı. Dolayısıyla bir öğretmen bir sınıfa girdiğinde her öğrencisine bir dakika ayıramazsa burada kaliteli bir eğitimden bahsedilebilir mi? Dolayısıyla şimdi proje okullarımızda 30 sayısı var. Sınıflarda öğrenci sayısını 30´un altına düşürmek lazım. Bizden önce derslik başına düşen öğrenci sayısı 36´ydı, şimdi bu sayı 24´e düştü." bilgisini verdi.

?EN FAZLA DERSLİK

AÇIĞI İSTANBUL´DA?

Eğitime yaklaşık 300 bin derslik kazandırdıklarını belirten Yılmaz, hizmete açılan dersliklere rağmen 58 bin dersliğe daha ihtiyaç duyulduğunu, bu açığın devlet ve millet iş birliğiyle kapatılabileceğine inandığını dile getirdi. İhtiyaç duyulan derslik sayısının üçte birinin İstanbul´da olduğunu vurgulayan Yılmaz, İstanbul´un ardından derslik açığı bulunan illerin Ankara ve Şanlıurfa olarak sıralandığını ifade etti.

Yılmaz, 2019 sonu kadar iki eğitimi kaldıracaklarını anımsatarak, bu konudaki hazırlıklarının yoğun bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

Yaklaşık 129 bin 5. sınıf öğrencisine yabancı dil eğitimi vermeye başladıklarını vurgulayan Yılmaz, "Öğrenciler haftada 15 saat yabancı dil dersi alacak. Eğer bu başarılı olursa tüm Türkiye´de bunu inşallah yaygınlaştıracağız." dedi. (AA-İHA)

/resimler/2017-10/15/1802483726864.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!