USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Müzeleri Hayatın İçerisine Katacağız--Video

Müzeleri Hayatın İçerisine Katacağız--Video

Müzeleri Hayatın İçerisine Katacağız--Video
16-04-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

15-22 Nisan Turizm Haftası kutlama programı dün Şems-i Sivasî İl Halk  Kütüphanesi Sergi Salonu´nda Hamdi Öner´in ?Sivas ve Çevresi Kişisel Resim Sergisi? ile açıldı. Serginin açılışına Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Teoman Karaca´nın yanı sıra çok sayıda  il protokolü ve öğrenci katıldı.

Vali Ayhan ve beraberindekiler sergide bulunan eserleri inceledikten sonra Şems-i Sivasî İl Halk  Kütüphanesi Konferans Salonu´na geçti.

Uzun süredir üzerinde çalışılan ve ilimiz turizmine yeni bir soluk getireceği düşünülen ?Kültür ve Turizm Sivas? projesinin açıklandığı program, saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

?MÜZELERİMİZİ TANITACAĞIZ?

Programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Vekili Teoman Karaca gerçekleştirdi. Turizm konusunda birtakım eylem planları hazırladıklarını ifade eden Müdür Vekili Karaca, ?Bu eylem planları çerçevesinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu hafta kapsamında okullarda çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Müzelerimizi tanıtacağız, konserlerimiz olacak. Emirhan Kayalıkları´nın tanıtımını yapacağız. Bu hususta bize destek veren herkese teşekkür ediyorum? dedi.

Sivas´ın kültür ve turizm alanında önemli bir merkez olduğunu belirten Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise ?Bugün gerek doğal güzelliklerimiz, gerek tarihi güzelliklerimiz, gerekse şehrimize son dönemde kazandırılan eserlerle birlikte bu değerleri ekonomik anlamda kazanca dönüştürebilirsek önemli manada katkı sağlamış olacağız. Sıcak Çermik, Yıldız Dağı, Divriği Ulu Camii, Kangal Balıklı Kaplıca, yaylalarımız, şehir merkezindeki tarihi kent meydanımız ve tarihi eserlerimizin tanıtımını yapabildiğimiz zaman Sivas´ın kalkınması noktasında önemli yol almış olacağız? diye konuştu.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi´nin faaliyete geçmesiyle birlikte Sivas´ın turizm alanında önemli mesafe alacağına vurgu yapan Bilgin, Turizm Haftası kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerin şehrin kültür ve turizmine katkı sağlamasını temenni etti.

Başkan Bilgin´in ardından konuşan Vali Salih Ayhan ise ?Kültür ve Turizm Sivas? projesinin detayları hakkında bilgi verdi. 

?KENDİMİZİ YENİLEMELİYİZ?

Sivas´ta yaklaşık 4 aydır birçok sektöre yönelik çalışma başlattıklarının altını çizen Vali Ayhan, ?Eğitimden başladık, gençlik spordan devam ettik. Sosyal politikalar anlamında projeler başlattık. Projeleri aşama aşama tematik bir çalışma konseptiyle ele alarak tüm alanlara dokunmaya çalışıyoruz. Şehrimizin kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak zorundayız. Yeni dönemde üç sacayağımız var. Bunlar çok önemli. Her türlü rutin çalışmalarımız devam edecek ama idarecilerimizin ve kurumlarımızın ana rotası 3 sektör. Bunlar sanayi, tarım ve turizm. Turizmi çok çok önemsediğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Kültürel değerlerle turizm potansiyelini ekonomiye dönüştürebiliyor muyuz? Yaptığımız bir çalışmanın sonucuna göre Sivas´ta 500 bin civarında bir iç turizm var. Bu da sıla turizmi. Yani gurbetçilerimizin geldiği, kaldığı konakladığı bir turizm. Bu da çok kıymetli ama turizmde iyi bir noktada mıyız? Kesinlikle hayır. Eksiğimiz var. Türkiye´nin değişim moduna uygun bir şekilde kendimizi yenilemeliyiz? dedi.

HEDEF, 1 MİLYON TURİST

Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Kavşak noktasında olmamıza rağmen, elimizde çok sayıda hazine olmasına rağmen turizmde iyi bir notada değiliz. 2018´de en az 1 milyon turist gelmesi lazımdı, bu sene hedefimizin ise en az 1,5 milyon olması lazımdı. Ama biz bu sene inşallah 1 milyon turist hedefi ile başlayacağız. İlerleyen dönemde de  artırarak bunu devam ettireceğimize inanıyorum.?

?ETKİN ŞEKİLDE KULLANMIYORUZ?

?Kültür ve Turizm Sivas? kapsamında 50 adet proje çıkardıklarını belirten Vali Ayhan, ?Çok küçük dokunuşlarla çok büyük neticeler alacağız. Sadece sektörü domine ederek, önünde giderek Sivas´ın iyi bir noktaya geleceğini düşünüyoruz.  Kültür ve Turizm Sivas projesi kapsamında ?Müze Kenti Sivas´ dedik. Elimizdeki mevcut müzeleri daha işlevsel hale getireceğiz. Bunlara ilaveten de tematik müzeler kuracağız. Nedir bunlar? Savaş Atları Müzesi, Gastronomi Müzesi ve Sanayi Mektebi Müzesi gibi. Mevcut müzeleri de hayatın içerisine katacağız.  Bu şekilde müze denince ilk akla gelen il Sivas olacak. Komşu illerimizden birisinde merkezde 13 müze var. Bizde 4 müze var. Bunları da çok aktif, etkin bir şekilde kullanmıyoruz. Bu çok önemli? açıklamasında bulundu.

?KONUŞMAKTAN KORKMAYACAĞIZ?

?Turizmde faaliyet gösteren tüm paydaşlarımızla birlikte Turizm Platformu oluşturacağız? diyen Vali Ayhan, ?Turizmle ilgili gelişen ve değişen dünyadan Sivas´ın da nasiplenmesi gerektiğini hep beraber konuşacağız. Konuşmaktan korkmayacağız. Turizm alanında faaliyet gösteren bütün kurumlarımız da kendisini bu şekilde dizayn edecek. Paydaşlarımızla beraber ortak bir rota belirleyeceğiz ve turizmde iyi bir noktaya hep beraber geleceğiz. İlk konseptimiz de Müzeler Kenti Sivas olacak. Mesela Tarım Müzesi kuracağız. Kış turizminde iyi bir noktaya geldik ama konaklama ve tanıtım anlamında eksiğimiz var. Yıldız Dağı Kayak Merkezimizi 12 aya yayacak şekilde bir çalışma yapacağız. Ulusal ve uluslararası  yarışmalara ve organizasyonlara ev sahipliği yapacak bir yapıya büründüreceğiz. Doğa turizmi bir diğer başlık. Müthiş bir doğamız var. Göllerimiz, yaylalarımız var. Emirhan Kayalıkları gibi bir değerimiz var. Bunları da bir portalın içerisine alacağız ve Sivas´ın gündemine taşıyacağız? diye konuştu.

OSMAN AĞA KONAĞI

SİVAS´IN HAFIZASI OLACAK

Hemşehri turizminin önemine vurgu yapan Vali Ayhan, ?Şu an ilimizde yazın ekonominin canlı olmasının en önemli sebeplerinden birisi hemşehrilerimizin Sivas´ta olması. Bunu daha da artırmamız lazım. Sivaslıların yoğun olarak yaşadığı yerlerde derneklerimizle, vakıflarımızla iyi bir bağlantı kurarak hemşehrilerimizin yaz planlarını Sivas´ta yapmalarını sağlayacağız. Bunun ilk ayağı da Ağustos ayında yapacağımız Gardaşlık Festivali olacak. Hemşehrilerimizin yaz programlarını burada yapmasını sağlayacağız. Turizme katkı sağlayacak çok sayıda el sanatlarımız var. Bunları canlandıracağımız güzel bir mekan konsepti ile beraber El Sanatları Çarşısını yaparak herkesin uğrak yerlerinden birisi olmasını sağlayacağız. Osman Ağa Konağı´na bir konsept vereceğiz. Projeyi İbrahim Yasak Bey takip ediyor. Burasını Sivas´ın hafızası yapmak istiyoruz. Bu konağı Sivaslıların aradığı her şeyi bulabileceği bir mekân haline getireceğiz. Kültürel faaliyetlerin merkezi olacak. Sivas Kitaplığı kuracağız. Kültürel faaliyetlerin, sohbetlerin olduğu; çay ikramlarının olduğu Kıraat Meclisi olacak? ifadelerini kullandı.

?MERAKÜM´Ü TURİZMİN UĞRAK

YERLERİNDEN BİRİSİ YAPACAĞIZ?

?Kültür ve Turizm Sivas? kapsamında Kangal Köpeği Üretim Merkezi ve Showroom projesini hayata geçireceklerini belirten  Vali Ayhan, ?Bu projeyi çok önemsiyorum. Meraküm´ü turizmin uğrak yerlerinden birisi yapacağız. Kangal Köpeği gibi güzel bir değerimiz var. Hayvan severlerin arzu ettiği tüm materyallerin olduğu bir mekan haline getireceğiz. Bununla ilgili çalışmamız bir noktaya geldi. En somut işlerimizden birisi de bu olacak. Bu kadar kültürel değerleri olan bir ilin bundan nasiplenmemesi mümkün değil. Yüksel hızlı tren bu şehre çok büyük şeyler kazandıracak. Buna hazır olmamız lazım. Haralar Bölgesi Sivas´ın en yoğun ve en hareketli yerlerinden birisi olacak. Orada organik ürünler için satış yeri yaparak turizmde ürettiğimiz değerlerimizi teşhir edip satacağız. Haralar´daki tarihi binaların restorasyonunu yapıp bütün binalara fonksiyon vereceğiz. Geleneksel ata sporlarının merkezi olacak. Gereken sosyal dokuyu vereceğiz ve izcilik kamplarını orada barındıracağız? şeklinde konuştu.

?SÖYLEM BİTTİ, EYLEM ZAMANI?

Turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların kendisini gelişen dünyaya göre dizayn etmesi gerektiğinin altını çizen Vali Ayhan, ?Kurumlar olarak buna destek olacağız. Teşvikleri anlatacağız.  Bu şehre para girecek mekanizmaları kurmamız lazım. Kuramadığınız takdirde kendi kendimize söyleriz, okullarda materyal dağıtmaktan öteye gidemeyiz.  Ekonomiye turizm gibi doğrudan katkısı olan başka bir sektör yoktur. Turizm, bacasız sanayi. Bu kapsamda 50´ye yakın somut projemiz var. Kısa, orta ve uzun vadeli çalışma takvimimiz var. Sisteme ne sokacağız, çıktısı ne olacak? Her şey somut, ?ecek´, ?acak´ değil. Söylem bitti, eylem zamanının geldiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Turizmde sıçrama yapacağız? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Vali Ayhan´ın konuşmasının ardından ?Turizmde Sivas? konulu panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu, Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve UNESCO Türkiye Doğa Bilimleri Milli Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, Arkeolog Atılgan Kaya, Turizm İşletmecisi Şemsettin Yolalan ve TÜRSAB İl Temsilcisi Mustafa Gülmez katıldı. 

/resimler/2019-4/15/1550182296701.jpg

/resimler/2019-4/15/1550348859496.jpg

/resimler/2019-4/15/1550539172468.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!