USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Numune´de Kansız Anjiyo Dönemi

Numune´de Kansız Anjiyo Dönemi

Numune´de Kansız Anjiyo Dönemi
06-11-2019 07:00
Google News


OĞUZHAN SARZEP

Numune Hastanesi, bünyesine kattığı yeni cihazlarla Sivaslılara daha kaliteli sağlık hizmeti sunma doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Numune Hastanesi´nde tomografik anjiografi hizmetine de başlandı.

Konuya ilişkin  bilgiler veren Hastane Başhekimi Op. Dr. Emin Ertan Temizöz, ?Sivas´ımıza 7 ay önce kazandırdığımız tomografi cihazımız 128 kesitli üstün özelliklere sahip bir cihazdır. Bu cihazımızın üstün özelliklerinden biri de halk arasında kansız anjiyografi olarak bilinen kalp damarlarının gösterilebilmesidir. Kansız anjiyo yani tomografik anjiyo hizmetlerine hastanemizde başlamış bulunuyoruz? dedi.

?YATIŞA GEREK KALMAYACAK?

Tomografik anjiyo işleminin klasik anjiyoya göre üstünlüklerinin  olduğunu kaydeden Başhekim Temizöz, ?Bunlar hastanın daha konforlu bir ortamda hizmet alması, işleminin daha kısa sürede gerçekleştirilmesi, yatışa gerek kalmadan hastaneden gönderilmesidir. Rutin bir akciğer, beyin tomografisi gibi işlemdir. Cihazın Sivas´ımıza  kazandırılmasında emeği geçen Valimiz Salih Ayhan´a, vekillerimize ve il sağlık müdürümüze teşekkür ederiz? dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Recep Kurt ise tomografik anjiografi işlemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

HAMİLELER İÇİN UYGUN DEĞİL

Tomografik anjiyografi yöntemini ve uygulanan hasta gruplarını anlatan Uzm. Dr. Recep Kurt, ?Kalbin çalışmasını sağlayan ve kalbi besleyen damarların  gelişmiş bilgisayar sistemleri sayesinde görüntülenmesinden ibarettir. Tamamen beyin tomografi mantığıyla çekim yapılır. Bilinen kalp damar hastalığı bulunan veya damar sertliği konusunda yüksek riskli olan aile öyküsünde erken yaşta kalp problemi nedeniyle ani ölüm olan, hipertansiyonu, şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği, sigara içen fazla kilosu olan ve yoğun stres yaşayan hastalarda kalp doktorunun hasta seçimine göre yapılır. Bu yüksek riskli hastaların içerisinden kalp doktorunun uygun gördüğü hastalara tomografik anjiyografi çekimi yapılmaktadır. Bunun dışında daha önce kalp damarına stent konulan hastalarda stentlerin kontrolü için ve bypass cerrahisi geçirmiş hastaların bypasslarının kontrolü için de tomografik anjiyografi çekebilmekteyiz. İleri derecede böbrek yetmezliği olan, tomografik anjiyografi esnasında verdiğimiz kontrast maddeye alerjisi bulunan ve hamilelik durumu bulunan hastalar tomografik anjiyografi için uygun değildir? dedi.

?KALBİ BESLEYEN DAMARLARI

GÖRÜNTÜLEYEBİLİYORUZ?

Çekim öncesi ile ilgili bilgiler veren Uzm Dr. Kurt, ?Hasta 12 saat öncesinde kahve, sigara, çay gibi kalp hızını arttırıcı yiyecek-içeceklerden ve aktivitelerden uzak durmalıdır. 6 saat açlık sonrası hastalarımızı tomografik anjiyografi salonuna alıyoruz. Damar yolu taktıktan sonra önce kalp damarlarının kireçleme miktarını öğrenmek için ilaçsız bir görüntü alıyoruz. Ardından damar yolundan kontrast madde dediğimiz ilacı vererek kalbi besleyen damarları görüntüleyebiliyoruz? dedi.

?SANCISIZ BİR İŞLEM?

Tomografik anjiyografi işleminin faydalarından bahseden Uzm. Dr. Recep Kurt; ?Tomografik anjiyografi tamamen ağrısız, sancısız bir işlemdir. Oldukça kolaydır. Hastaneye yatış gerektirmez. Sadece bir damar yolu takılarak yaklaşık 5 ila 10 dakika içerisinde çekim gerçekleştirilir. İşlemden 30 - 45 dakika takip edildikten sonra hastalar problemsiz olarak taburcu edilir. Klasik anjiyografi işleminde hastaneye yatış gerekmektedir. Kasık atar damarı ya da kol atar damarından girişim gerekmektedir. Atar damar yoluyla işlem yapıldığı için bazen atar damar komplikasyonları görebilmektedir. Tomografik anjiyografi işleminde bu riskler bulunmamaktadır. Tomografik anjiyografide alınan radyasyon miktarı klasik koroner anjiyografiye göre daha düşüktür. Klasik koroner anjiyografide damardaki darlığın varlığını ve şiddetini iki boyutlu değerlendirebilirken tomografik anjiyografide ise kalbi besleyen damardaki darlığın şiddetini, damar duvarını, damardaki kireçleme miktarını, damara komşu yapıları, akciğeri, akciğerin damarlarını, kalpten çıkan ve tüm vücudu besleyen ana atar damarları 3 boyutlu olarak değerlendirebilmekteyiz. Tomografik anjiyografide herhangi bir sorun tespit ettiğimizde hastayı klasik anjiyografiye yönlendirip tedavi almasını sağlamaktayız. Tomografik anjiyografide problem saptanmayan hastalarda ise yüzde 99 güvenirlikle kalp damarında problem olmadığını söyleyebilmekteyiz. Böylelikle gereksiz koroner anjiyografinin de önüne geçmiş olmaktayız? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!