USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Öğrenci Alımı Başlayacak--Video

Öğrenci Alımı Başlayacak--Video

Öğrenci Alımı  Başlayacak--Video
11-01-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle ilimizde faaliyet gösteren görsel ve yazılı basın kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltı programında bir araya geldi.

Rektörlük binasında gerçekleştirilen programda konuşan Rektör Prof. Dr. Kul, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutlayarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

2018´in Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Kul, ilk iş olarak bütçeyi oluşturduklarını kaydederek, ?2019 yılı içerisinde herhangi bir bütçe oluşturulmamıştı. İlk çalışmalarımız bütçemizin çıkarılması için gerçekleştirildi. Bununla alakalı olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı ile yoğun görüşmelerimiz oldu. Bir an önce bütçemizin çıkmasını sağladık. Akademik ve idari personelimizi aldık. Kanunla üç tane fakülte kurulmuş fakat bu üç fakülte içerisindeki bölümler belirlenmemişti. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Tarım Bilimleri Fakültesi var ama bunların içerisindeki bölümler belli değildi. Bunların planlamasını yaptık. Bunun için de Yükseköğretim Kurulu´na (YÖK) başvurduk. Bu bölümlerin açılması için YÖK´teki eğitim komisyonunun ikna edilmesi lazım. Çünkü şu anda YÖK öğrenci gelmeyen, öğrencilerin tercih etmediği bölümlerin açılmasına mühendislik veya diğer farklı alanlar da olsa sıcak bakmıyor. Gerçekten bizim de aşmamız gereken büyük bir problem olarak tespit ettiğimiz bir noktaydı. Ankara, İzmir ve İstanbul haricinde diğer Anadolu´daki illerde mühendislik anlamında veya teknik bilimleri anlamında bölümleri öğrenciler pek fazla tercih etmiyor. Biz bu problemi aşabilmek için bir yol haritası çizdik. Baştan beri de bunun üzerine yoğun bir şekilde çalıştık? dedi.

Sıradışı ve öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite olmak için çalışmalarını devam ettirdiklerini kaydeden Rektör Kul, bu doğrultuda yaptıkları faaliyetleri anlattı.

?ÖNEMLİ KURULUŞLARLA ANLAŞMALAR YAPTIK?

Rektör Kul, ?Biz ?Sıradışı bir üniversite olalım´ dedik ve bu doğrultuda bir yol haritası belirledik. Bu anlamda da savunma sanayini hedef olarak seçtik. Savunma sanayinde ihtisas üniversitesi olmak temel hedefimiz. Bu kapsamda ülkemizin savunma sanayinin önde gelen kuruluşlarıyla iletişime geçtik. TÜBİTAK Savunma Araştırma Geliştirme, TÜBİTAK Uzay, ROKETSAN ve ASELSAN gibi savunma kuruluşlarıyla temasa geçtik ve çeşitli anlaşmalar yaptık? diye konuştu.

?BU ALANDA İSTİHDAMDA ÇOK BÜYÜK AÇIK VAR?

Savunma sanayinde iyi yetişmiş mühendislere ihtiyaç olduğunun altını çizen Rektör Kul, ?Bu kuruluşlara ?Öğrencilerimizi hep birlikte yetiştirmek istiyoruz, sizlerin ihtiyaç duyacağı mühendisler yetiştirmek istiyoruz´ dedik. Böyle bir üniversite yapılanması olduğunda doğal olarak bu öğrenciler sıradışı mühendisler olacaktır. Savunma kuruluşlarının şu anda had safhada bu tür mühendislere ihtiyacı var. Bu alanda istihdamda çok büyük açık var. Bizim hedefimiz de bu alandaki açığı kapatmak, böylece bu alana özgü mühendisler yetiştirmektir. Bunun sayesinde yeni bir üniversiteye öğrenci gelmeme durumunu aşmış olacağız. Böylece rahatlıkla iyi öğrenci ve de yüksek puanlı öğrenci getirebileceğiz? açıklamasında bulundu.

?2 YIL SABREDELİM?

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi´nin butik bir üniversite olduğunu dile getiren Rektör Kul, ?Üniversitemiz kuruluşunda butik ama nitelikli bir üniversite olarak düşünülmüş. Lisans öğrencisi alabilmemiz biraz vaktimizi alacak. Bunun iki tane temel sebebi var: Birincisi bir üniversite nitelikli üniversite olduğunu ortaya koymadan hemen öğrenci almaya başlarsa bu kez Erzincan, Tokat, Kayseri ve Cumhuriyet Üniversitesi´ndeki pozisyona düşeriz. Öğrencilerin tercih etmediği bir üniversite pozisyonuna düşme ihtimalimiz çok yüksek. Çünkü yeni açılmış bir üniversitenin kadroları kurulmamışsa, binaları yoksa, laboratuvarları tam oluşturulmamış ise burayı o zaman öğrenci tercih etmez. Zaten fiziki olarak şu anda yapılan bir inşaatımız var. Bu inşaat bitmeden de 4 yıllık öğrenci alma şansımız yok. Farklı, nitelikli bir üniversite olmadan öğrenci almamız büyük bir risk içeriyor. 2 yıl sabredelim, iyi bir yerden başlayalım diyorum.  Böylece önümüzde öğrenci alma gibi bir problem olmasın. Nitelikli üniversite nitelikli akademisyenle olur. Saray gibi binalar yapsak, içerisini makine ve teçhizatla donatsak da fakat bunun içerisinde kaliteli, dinamik, genç akademisyenler olmadığı sürece bir anlamı yok? dedi.

Lisans eğitimine başladıklarında yaklaşık 7 bin 500 öğrenci mevcudunun olmasını beklediklerini kaydeden Rektör Kul, akademisyenlere 5 yıl boyunca 2 bin lira teşvik vereceklerini anımsattı.

?BİLİM KOMİSYONU AKADEMİSYENLERİ DEĞERLENDİRECEK?

Rektör Kul, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Akademisyenlerimizin ilin ihtiyaç duyduğu alanlara, ilin sanayisine katkı sağlamasını  hedefliyoruz. İstihdam sağlayacak yatırım sektörlerine öncülük yapacak akademisyenlerimizi almaya çalışıyoruz. 2 bin lira teşviki verelim geri çelim böyle bir şey yok. Bir yıl sonra Bilim Komisyonu akademisyenleri değerlendirecek. ?Aldığınız teşvik karşısında siz ne gibi katkılarda bulundunuz?´ diye soracak. Bunun değerlendirmesi yapılacak, performansına bakılacak. Buna göre teşvik miktarları artabilir veya kesilebilir. Sadece parayı verelim ne yapıyorsa yapsın diye bir şey yok.?

?YÖK İLE ÖN GÖRÜŞMELERİMİZ YAPILDI?

Yüksek lisans ve doktora öğrencisi alımı için YÖK´e başvuru yaptıklarını söyleyen Rektör Kul, kararın gelecek hafta belli olacağını dile getirerek ?Büyük ihtimalle de kabul edilecek. YÖK ile ön görüşmelerimiz yapıldı. Savunma teknolojileri alanında yüksek lisans, doktora, tarım bilimleri alanında da yüksek lisans programlarının başvuruları yapıldı. İnşallah önümüzdeki hafta olumlu olarak YÖK´ten çıkacak. Diğer hafta içerisinde de yüksek lisans ve doktora öğrencisinin alımı için ilana çıkacağız. Önümüzdeki bahar döneminde yüksek lisans ve doktora öğrencilerini alarak eğitime başlamış olacağız? şeklinde konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!