USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÖNCE DERT SAHİBİ OLACAKSIN

ÖNCE DERT SAHİBİ OLACAKSIN

ÖNCE DERT SAHİBİ OLACAKSIN
11-05-2017 06:00
Google News


YUNUS BUDAKTAŞ
Ülkemizde ki eğitim sistemini değerlendiren Kaplan, eğitim sistemimizin ezberci ve batı merkezli olduğunu söyledi.
Programda kısa bir konuşma yapan Eğitimde Diriliş Derneği Başkanı Fahrettin Yılmaz, her hafta bir konu belirlenerek bu konu hakkında bir konuşmacıyı ağırladıklarını söyledi. Yılmaz, "Şimdiye kadar 30´a yakın akademik sohbet gerçekleştirdik. Çeşitli etkinlikler yaptık. Çeşitli projeler üzerinde de çalışıyoruz. Diriliş okumaları başlatmıştık bizde dernek olarak. Yusuf Kaplan hocamızın da önerdiğini kitaplara bu okuma programlarından yer veriyoruz. Yusuf Kaplan hocamızı derneğimizde ağırlamak bizim için gurur verici"  ifadelerini kullandı.
BU SİSTEM YALNIZCA DİPLOMA VERİYOR
Mevcut eğitim sisteminin temelden itibaren çürük olduğunu ifade eden Kaplan, sistemin yetenek öğüttüğünü belirtti. Eğitim sisteminin insanları kültürel intiharın eşiğine getirdiğini aktaran Kaplan, "bu yoz eğitim, kültür, sanat ve fikir rejimiyle zaman kaybediyoruz, çocuklarımızı kaybediyoruz, geleceğimizi kaybediyoruz. Bize ait olmayan dinamikler üzerinden kurulan bu eğitim sistemi, bizim dinamiklerimizi, ruh köklerimizi dinamitlemeye yarıyor yalnızca."diye konuştu.
YATAY VE DİKEY OKUMA
Okuma eyleminin yatay ve dikey eksenlerden oluştuğuna vurgu yapan Kaplan, yatay okumanın genelden özel doğru ana kaynaklara götürdüğünü ve değişik seviyede gerçekleştirilen giriş okumaları olduğunu ifade etti. Dikey okumanın ise bütün medeniyetlerin kurucu metinlerini hazmederek, özümseyerek, tartışarak ve nihayetinde aşma çabası ortaya koyacak bir ruhla ve donanımla okumaya soyunmak olduğunu dile getirdi.
Kaplan, "5 aşamadan oluşan 100 kitaplık bir okuma listesi hazırladım. Hepsi birinci sınıf yazarlar tarafından yazılan kitaplar bunlar. Bir de zihin açıcı bir okuma yöntemi geliştirdim acizane. 100 kitaplık okuma listesinin birinci aşamasında Sezai Karakoç, Aliya İzzetbegoviç, İsmet Özel, Roger Garaudy, Mustafa Kutlu, Rasim Özdenören, Cemil Meriç gibi kaliteli isimler yer alıyor. Bunlar, dersten önce insanı dert sahibi yapacak kitaplardır ve zaten insan da derdi kadar insandır."dedi. Kaplan, ilk aşamanın üç temel gayesi olduğunu, bu üç gayenin de dert sahibi yapmak, dil zevki kazandırmak ve medeniyet perspektifi ile Müslümanca düşünmek olduğunu söyledi.
KİTABI 4 KURŞUN KALEMLE OKUYUN
Kaplan, okunacak kitapların mutlaka 4 kurşun kalemle okunması gerektiğinin altını çizdi. Bu okuma yönteminin liste kadar önemli olduğunu söyleyen Kaplan, "Birincisi yeşil kalem. Bu kalemle okunulan kitaptaki kilit kavramların altı çizilecek. İkincisi kırmızı kalem. Bu kalemle önemli satırların altı çizilecek. Üçüncüsü mavi kalem. Bu kalemle atlanmayacak yerler işaretlenecek ve gerekirse altı hafifçe çizlecek. Dördüncüsü ise siyah kalem. Bu kalemle de sayfaların sağına ve soluna notlar alınacak, başlıklar çıkarılacak, karşılaştırmalar yapılacak ve üst boşluklara önemli cümleler yazılacak. Birinci bölüm bitine sırayla önce yeşille çizilen yerler hızla okunacak, kırmızıyla çizilen satırlar okunacak ve sayfaların üstü taraflarına yazılan notlar okunacak. Bu üç işlemden sonra da ikinci bölüme geçilecek."şeklinde konuştu.
MESELE OKUMAK DEĞİL
Meselenin okumaktan ibaret olmadığını kaydeden Kaplan, asıl meselenin okunanların ruha dönüştürülmesi olduğunu söyledi. Kaplan, "Amacım kitap okutmak değil, ruh kazandırmak. Mevcut eğitim sisteminin fikir, sanat, kültür ve medya rejiminin genç kuşaklarımızı nasıl öldürdüğünü ispat etmek ve bu yoz eğitim sistemini çökertmek. Sözün özü, bir eğitim çabası genç kuşaklara ruh, ahlak, ideal, özgüven ve tevazu vermiyorsa toplumun mezarını kazıyor demektir. Yalnızca kabına sığmayan insanlar karanlıkları aşabilir, kalıbımızın rahatını bozabilir ve kalbimize yol açan bir ışık saçabilir."ifadelerini kullandı.
ÖNCE DERT SAHİBİ OLACAKSIN
    Kaplan, önce dert sahibi olunması gerektiğini vurgulayarak, "Dert, yaratılış sırrını, okuma melekeleri ve ruh kazandıracak. İşte o zaman dersin ne olduğu anlaşılabilir. Mesele okumak mı? Hayır. Kelimeleri ruha dönüştürebiliyor musun? İşte bütün mesele bu. Gerisi çelik çomak oyunu. Ancak o zaman, zamanı aşar, çağlaya çağlaya akar ve toprağı sularsın."dedi. Kaplan, mevcut eğitim sisteminin çürüdüğünü belirterek, İslami omurgaya sahip bir eğitim sisteminin gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!