USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

O´NUN İZİNDEN?

O´NUN İZİNDEN?

O´NUN İZİNDEN?
29-11-2017 05:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, ?29 Kasım Çarşamba gününü, 30 Kasım Perşembe gününe bağlayan gece Yüce Allah´ın ?Biz Seni Âlemlere Rahmet Olarak Gönderdik´ hitabına mazhar olan Peygamberler zincirinin son halkası, yüce kitabımızın hitabıyla ?Müjdeleyici´ olan sevgili Peygamber Efendimizin (s.a.v) dünyayı teşriflerinin hicri yıl dönümüdür? dedi.

Bu gece idrak edeceğimiz Mevlid Kandili nedeniyle bir mesaj yayımlayan İl Müftüsü Balkan, tüm İslam Âleminin Mevlid Kandilini tebrik ederek, bu önemli gecenin bütün insanlığa rahmet ve huzur getirmesini, O´nu (s.a.v) ve insanlığa getirdiği en büyük hediye olan Kur´an´ı yakından tanımamıza ve çağrısı etrafında birleşmemize vesile olmasını temenni etti.

Peygamber Efendimizin (sav) hayatında ve öğütlerinde kalbin itmi´nân bulduğu bir örneği paylaşan Müftü Balkan, ?O, (s.a.v) ölüm sekaratında bile ümmetini düşünen rahmet Peygamberiydi. Efendimiz (s.a.v) tabiri caizse karanlığın en koyu yerinde, cahilliğin ve ahlaksızlığın zirve yaptığı bir zamanda dünyaya gönderildi. Rahmet elçisi, sapkın inanç ve düşüncelerin karanlığına gömülmüş insanlığın aydınlığa çıkması, ibadetin sadece Yüce Mevla´ya özgü kılınması için gecesini gündüzüne katmış, bu uğurda gözyaşı akıtarak her şeye rağmen ?Allah´ım onlara merhamet et, hidayet et, çünkü onlar gerçeği bilmiyorlar? diyerek karanlıktaki bir toplumu aydınlığa taşımıştır? dedi.

Bu gerçeklikler ortadayken, o kutlu Nebi´yi anmaktan çok anlamaya ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde olduğumuzu belirten Balkan, ?Bu manada Peygamberliğin ötesinde aynı zamanda bir kul olan Efendimizden (s.a.v) alacağımız çok dersler vardır. Hz. Peygamberi örnek almak demek, geçmişe ve tarihe gömülmek demek değil,  âlemlere rahmet olarak gönderilen kutlu elçinin insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrıyı güncelleştirerek hayatımıza yansıtmak, onun ahlak çizgisinde davranışlarımızı geliştirerek muttakilere önder olabilmektir. Yüce Allah´ın ?Sizin için onda güzel örnekler vardır? dediği Peygamberlik halkasının son nebisi, insanlığın yegâne rehberidir? ifadelerini kullandı.

Müftü Balkan mesajında şunları kaydetti:

?Bugün insanlığın en büyük sorunu sevgi açlığıdır. O´nu sevmeye onunla sevgi eksenli bir toplum oluşturmaya her zamankinden daha fazla muhtacız. Yürekleri kararmış, gönülleri kirlenmiş insanların dünyasında, yürekleri inşiraha kaldıran, bir çocuğu diri diri toprağa gömerken; bir karıncayı bile incitemeyecek seviyeye getiren Allah´ın habibinin sevgi ve rahmet dolu soluğuna ihtiyacımız vardır. Doğumuyla sevinçler yaşadığımız bugünde, Allah Resulünün rahmet, merhamet ve bilgi yüklü mesajlarını toplumumuzun en önemli müessesi olan ailemizde içselleştirmeye son derece önem vermeliyiz. Bugün yuvalarımızda Peygamber Efendimizin ahlakı, öğretileri ve insanlığa sunduğu mesajları konuşulmağı zaman, yavrularımız; sineleri ve yüzleri kararmış varlıkların gerçek diye haykırmaya çalıştıkları sessiz çığlıklarına inanabilirler.

Bütün ahlaki erdemleri şahsında toplayan rahmet Peygamberinin dünyayı şereflendirmesinin hicri yıl dönümü, insanlığın da barışla kucaklaşmasının başlangıcı olması temennilerimle, Mevlid kandilinin bütün insanlığa rahmet ve huzur getirmesini, O´nu (s.a.v) ve insanlığa getirdiği en büyük hediye olan Kur´an´ı yakından tanımamıza ve çağrısı etrafında birleşmemize vesile olmasını Yüce Mevlâ´dan niyaz eder, bütün İslam âleminin Mevlid Kandilini tebrik ederim.?

BELEDİYE´DEN MEVLİD

KANDİLİ PROGRAMI

Sivas Belediyesi tarafından bu gece idrak edeceğimiz Mevlid Kandili için program hazırlandı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ?Mevlid Kandili Özel´ programı 29 Kasım Çarşamba saat 19.30´da Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde düzenlenecek.

Âlemlere rahmet ve merhamet elçisi olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed´in (sav) dünyayı şereflendirdiği gün olan ?Mevlid Kandili? için Sivas Belediyesi muhteşem bir program hazırladı.

Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ´Mevlid Kandili Özel´ programı 29 Kasım Çarşamba saat 19.30´da Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde düzenlenecek.

Anıl Mert´in yönetmenliğini üstlendiği programda; Kur´an-ı Kerim Tilaveti, semazen gösterileri, Mevlid-i Şerif icrası, sinevizyon gösterileri ve Türk tasavvuf müziği konseri yer alacak. Mevlid Kandili´nin maneviyatına uygun hazırlanan programa tüm Sivas halkı davet edildi.

MEVLİD KANDİLİ GECESİ

NASIL GEÇİRİLMELİ?

Bu gece tüm İslam alemi tarafından Mevlid Kandili olarak kutlanacak. Mevlid, kelime manası olarak "doğum, doğum yeri ve doğum vakti" gibi anlamlara gelmektedir. Resûl-i Ekrem´in (s.a.v) dünyaya teşriflerini anlatmak için kullandığımız "Mevlîd-i Nebî" ifadesi ise, kısada ´Mevlid Kandili´ olarak anılmaktadır.

Fatımîler zamanında, Mısır´da başlatılan Resûl-i Ekrem´in doğumunu kutlama geleneği, kısa zaman içerisinde Eyyûbiler tarafından da benimsenmiş, çeşitli törenler ve şenlikler yapılmış, eğitim, öğretim, siyasi ve askeri alanda başarılı olmuş kişilere hil´atler giydirilmiş ve armağanlar verilmiştir.

Çok geçmeden tüm İslam Âlemi tarafından benimsenen törenler günümüzde de Müslümanlar tarafından kutlanmaktadır. Esasen Resûlullah´ın doğum yıldönümünü kutlama maksadıyla başlayan mevlid töreni, giderek Kadir, Mi´rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlanmış ve toplumsal geleneğimizde yer alan önemli bir dinî-kültürel öğe olmuştur.

İŞTE KANDİL GECESİNDE

YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

  • Bolca Kur´an?ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur´an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah´a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
  • Peygamber Efendimize (s.a.v) Salât-ü Selâmlar getirilmeli; O´nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
  • Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
  • Tefekkürde bulunulmalı; ?Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah´ın benden istekleri nelerdir? gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
  • Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.
  • Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet (pişmanlık) ve inabede (günahlardan kesin dönmek) bulunulmalı.
  • Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
  • Mü´minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
  • Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
  • Kişi kendine ve diğer Mü´min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
  • Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
  • Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
  • gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
  • Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va´z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
  • Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
  • Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Allah´a niyazda bulunulmalı.
  • Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
  • Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstatlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek, en azından telefonla aranarak tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
  • Bu önemli gecelerin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı./resimler/2017-11/28/1755259012247.jpg
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!