USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RAMAZAN CEHENNEMDEN KURTULUŞ AYIDIR

RAMAZAN CEHENNEMDEN KURTULUŞ AYIDIR

RAMAZAN CEHENNEMDEN KURTULUŞ AYIDIR
27-05-2017 06:00
Google News


AHMET TIRPAN

Diyanet-Sen Sivas Şube Başkanı Vahit Yiğiter, Ramazan ayı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Yiğiter, ?Rabbimizin lütuf ve bereketinin sağanak sağanak yağdığı, maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı 11 Ayın Sultanı Ramazan, ilk teravih namazı ve sahur ile başladı. Ramazan Ayı´nın gelmesiyle birlikte Rabbimizin rahmet ve bereketini her an üzerimizde hissettiğimiz müstesna bir zaman dilimine girmenin mutluluk ve sevinci içerisindeyiz? dedi.

Ramazan ayının Allah´ın ayı olduğunu ve bu ayda yapılan ibadetlerin karşılığının da Allah´ın lütfuyla diğer günlere göre kat kat fazla olduğunu ifade eden Yiğiter, ?Peygamber Efendimiz (sav) buyurmuştur ki ?Gökyüzünün kapıları Ramazan Ayının ilk gecesi açılır ve son gününün gecesine kadar kapanmaz.? Yıl içerisinde gönüllerin yumuşadığı, rahmet kapılarının açıldığı geceler, günler ve aylar vardır. İşte bunlardan biri de Peygamberimiz (s.a.v)´in ?Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluştur? diye haber verdiği Ramazan ayıdır? ifadelerini kullandı.

Yiğiter mesajında şunları kaydetti:

?Ramazan başlı başına bir nefis eğitimidir, bir ruh dinginliğidir, bir kalp ferahlığıdır ve bir vicdan huzurudur. Gençliğine, servetine, gücüne, imkânına, makamına ve mevkiine güvenen insan oruçla buluşunca, Rabbiyle beraber oluyor; sonuç itibariyle de şeytanın ve nefsin elinden yakasını kurtarıyor, kendini rahmetin eline teslim ediyor. Çünkü gün gelir, gençlik de gider, dinçlikte; mal da biter, imkânlar da; makam mevki de elden çıkar, servet ve gelir de... Ama bitmeyen, tükenmeyen, her zaman hazır ve nâzır olan, elini açtığında huzurunda durduğunda, kalbini yönelttiğinde içinde ve yanında hissettiğin bir Rabbin var. O her şeye bedel ve her şeye yeter. Diğerleri bitse de, tükense de, kaybolsa da, O her zaman var ve bakidir. Böylece oruçlu insan, günün bütün saatlerinde doğrudan doğruya Rabbiyle birlikte olur, beraber olur, hep Onunla bulunur.?

Oruç sadece mideyle alakalı bir ibadet olmadığına dikkat çeken Diyanet-Sen Şube Başkanı Yiğiter, ?Mideyle birlikte diğer aza ve duyguların da oruçlu olması lazım ki, mükemmel bir oruç tutulmuş olsun. Dil, göz, kulak, kalb, hayal ve fikir gibi duygular da oruca başlamalı. Dil, yalandan, gıybetten ve kötü sözlerden uzak durmalı; zikir, tespih ve Kur´an´la meşgul olmalı. Göz kendine hâkim olmalı, her olur olmaz görüntülere bakmamalı, her şeye ve her olaya ibret bakışını göndermeli. Kulak kendini koruma altına almalı, kötü ve çirkin söze itibar etmemeli; bunun yerine güzel, faydalı ve sevaplı sözleri dinlemeye çalışmalı. Kalb, ve hayal gibi duygular da iyiye, güzele, hayra ve sevgiye yönelmeli. Böylece hem kendisi rahat etmeli, hem de başkalarının rahatını temin etmeli. Bu şekilde Ramazan, bir beden ve ruh bütünlüğü içinde yaşanırsa, ülkeye ve dünyaya sevgi ve barış mesajları yayılır? şeklinde konuştu.

Yiğiter, şöyle devam etti:

?Hz. Peygamber´in hadis-i şerifinde belirttiği gibi: "Oruç, birinizin savaştan koruyucu kalkanı gibi Cehennem ateşinden koruyucu bir kalkandır." Ramazan´ın hedefi takvanın artmasıdır; Kur´an ile haşır neşir olmak ve (nafile) namazlar araçtır. Merhamet, af, sabır, infak vb. Ramazan´ın sonuçlarıdır. Bu husus Bakara suresinin 183. ayetinde açıkça şöyle ifade edilmektedir: " Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de farz kılındı. Umulur ki sakınırsınız. " Burada ? birçok tercümede olduğu gibi ? "sakınmak" diye tercüme edilen kelimenin aslı takvadır. Ramazan ayı hiç şüphesiz sosyal hayatımıza da düzen ve intizam getiren bir aydır. Ramazan ayı vesilesi ile gerek yakın çevremizde gerekse uzaklarda yardıma muhtaç insanlara el uzatmak yardım etmek dinimizin gereğidir. Yine Peygamber Efendimizin bizlere tavsiye ettiği güzel hasletlerden biri olan selam verme ve yayınlaştırma konusun da Ramazan ayını fırsat bilip gerek ev halkımıza gerekse diğer insanlarla karşılaştığımızda selamımızı esirgememeye çalışmak Müslümanlar arasında sevginin muhabbetin artmasına yardımcı olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!