USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Salgında İyi Sınav Verdik--Video

Salgında İyi Sınav Verdik--Video

Salgında İyi  Sınav Verdik--Video
12-01-2021 07:00
Google News


Fatih TABUR

Vali Salih Ayhan; 10  Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle düzenlenen ?Basınla Biz Bize? programı kapsamında ilimize faaliyet gösteren yazılı ve görsel basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Valilik Ek Bina Konferans Salonu´nda düzenlenen programda 2020 yılında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin basın mensuplarını bilgilendiren Vali Ayhan, konuşmasının önemli bir kısmını koronavirüs salgınına ayırdı.

Vali Ayhan; ?Demokrasimizin vazgeçilmez unsuru, çok sesliliğinin en önemli göstergesi, açık toplum ve şeffaf yönetimin anahtarı niteliğinde olan tüm değerli basın mensuplarımızın ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü? en içten dileklerimle kutluyorum. Bilgiyi etik ve kişisel haklar terazisinden geçirerek halkımızın hızlı ve doğru bilgiye ulaşmasında en önemli kaynaklar elbette sizlersiniz. Sansasyon temelli değil, güven temelli habercilik anlayışı ile görevini ifa eden ve her zaman şehrimizin sesi olarak gördüğümüz sizlerle belirli aralıklarla bir araya geliyor ve şehrimiz ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuyoruz? dedi.

2020 yılında şehrimiz, ülkemiz ve dünyanın en önemli gündeminin koronavirüs salgını olduğunu kaydeden Ayhan; ?Dünya olarak uzun zamandır unuttuğumuz bir mücadeleyi tekrar hatırlamak zorunda olduk; salgın.  Medeniyet ve insana verilen değerin, gelişmişlik göstergeleri ile bir bağının olmadığını gördük. Gelişmiş ülkelerin maske savaşlarına şahit olduk. İnsanlarını ölüme terk eden, yüz çeviren ülkelere şahit olduk. Ülke olarak ?İnsanı yaşat ki devlet yaşasın´ düsturu ile salgının en başından beri açık, şeffaf ve bilimsel bir yönetim anlayışıyla salgına müdahale ettik. İlimiz özelinde baktığımızda İl Pandemi, Hıfzıssıhha ve Bilim Kurullarımızla, süreci okuyarak merkezi tedbirleri uygulamanın yanında yerel tedbirleri de devreye alarak pandemi ile mücadelemizi sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz? dedi.

Geçtiğimiz yıl Eylül ve Kasım aylarında ilimizde vaka sayılarında  iki defa pik yaşandığını  belirten Ayhan, ?Özellikle aralık ayında getirilen kısıtlamalarla vaka sayılarımızda yüzde 70´in üzerinde bir düşüş gerçekleşti. Bu düşüş elbette sağlık sistemimiz üzerindeki yükü de önemli oranda azalttı. Bugüne kadar 212 bin 746 vatandaşımıza test yaptık. Baktığımızda her 3 vatandaştan 1´ine test yaptık. Mükerrer olanlar  hariç. 212 bin çok iyi bir  rakam. Hiç kit sıkıntısı da yaşamadık. Bu manada iyi bir rakam olduğunu söyleyebilirim. Genel anlamda vaka durumları nasıl? 5 Eylül zirveydi. Tahayyül ettiğimiz zaman Ramazan ayında neredeyse sıfırlamıştık. Ramazan Bayramı´ndan sonra hafif bir kıpırdama oldu. Kurban Bayramı´ndan sonra müthiş bir sosyal hareketlilik oldu. Ağustos ayında hızlı bir artış oldu. 5 Eylül´e kadar bu artış devam etti. Eylül´ün başında günlük vaka sayımız 700 civarlarındaydı. Çok yüksekti. Ama hamd olsun il nüfusuna baktığımızda iyi bir süreç yönettik. 15 Ekim´den sonra tekrar artmaya başladı. Kasım´da zirve yaptı. Aralık´ta ciddi oranda azaldı. Şu anki rakamlar Haziran ayındaki rakamlara yaklaştı diyebilirim. Toplam pozitif sayımız geçmiş dönemdeki 1 günlükten daha az. İyi bir sınav verdik. Rehavete kapılınmaması çok önemli. Değerli arkadaşlar koronavirüs ile mücadelemizde özel, kamu üniversite fark etmeksizin muazzam bir koordinasyon içerinde çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Sivas´ta sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğunu da gördüğümüzü düşünüyorum. Gerek sağlık çalışanı, gerek hastane gerekse teknik donanım anlamında çok şükür bugüne kadar sıkıntı yaşamadık. Bu süreçte ÇAGEM bizim en büyük gücümüz oldu. Bildiğiniz gibi eski SSK hastanesinin de modernizasyonunu tamamladık. Bunun yanında 2020 yılı içerinde tamamladığımız 5 aile sağlığı merkezimizle, 1. basamak sağlık hizmetleri ağımızı genişletmeye devam ettik. 2020 yılında yapılan farklı branşlarda atamalarla sağlık teşkilatımızda sağlık personeli açısından bir eksiğimiz bulunmuyor.  Bu noktada ilimize desteğini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sağlık Bakanımıza ve milletvekillerimize bir kez daha teşekkür ediyorum? açıklamasında bulundu.

Vali Ayhan; konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: ?Salgın ile mücadelenin birinci koşulu elbette tedbir. Tedbirlerimizi de ancak denetimlerle güçlendirebileceğimiz bilinci ile bugüne kadar işyeri ve kişi bazında 508 bin 606 denetim gerçekleştirirken 2 bin 351 ihbara da müdahale ettik.  Bu sayılar gerçekten çok önemli sayılar. Burada kolluk kuvvetlerimizin, muhtarlarımızın, mahalle denetim ekiplerimizin, imamlarımızın, öğretmenlerimizin çok büyük bir emeği var.  Burada özellikle sağlık çalışanlarımıza ayrı bir teşekkür etmek isterim. Gerek hastanelerde gerek filyasyon ekiplerinde gerekse aile hekimliklerinde, sağlık çalışanlarımız insanüstü bir gayret gösterdiler ve göstermeye devam ediyorlar.  Pandemiyi en başından beri çok boyutlu, toplumsal endikasyonları yüksek bir sorun olarak değerlendirdik. Kısıtlamaların vatandaşımıza etkisini en asgariye indirebilmek adına yoğun bir çaba gösterdik. Özellikle Vefa Sosyal Destek Ekiplerimizle ihtiyaç duyan her vatandaşımızın yanında olmaya çalıştık. Üretim ve tedarik zincirini aksatmadan aksine özellikle tarımsal üretime ekstra destekler vererek pandeminin ekonomik etkilerini en aza indirmek için önemli adımlar attık. Sosyal devlet anlayışımızı pandemi koşullarında en üst düzeye taşıyarak ihtiyaç temelli bir anlayış ile vatandaşlarımıza çeşitli başlıklarda desteklerimizi verdik. Sosyal yardımlar noktasında Sosyal Yardımlaşma Vakıflarımız, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlümüz aracılığıyla 2020 yılında 241 bin 73 vatandaşımıza 380 milyon 772 bin 634 TL destek sağladık. Burada özellikle Belediyemize ve STK´larımıza esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza sağladıkları destekler için teşekkür ediyoruz. Süreci uyum içerinde sürdürerek Pandemi ile mücadelede bizlere büyük bir güç kazandırdılar. Genel parametrelere baktığımızda pandemi sürecine rağmen sigortalı çalışan sayımızın 2019 yılına oranla 2020 yılında yüzde 10´un üzerinde arttığını görüyoruz. 2019 yılında başlattığımız Biz Varız Sosyal Destek Projemiz bu süreçte bize önemli bir altyapı imkanı sundu. Aynı şekilde 2020 yılının başında hayata geçirdiğimiz Aile Eğitim Merkezimiz de pandemi süresince ailelere psikolojik destek noktasında önemli çalışmalara imza attı.?

2021 yılında da ilk  gündem maddelerinin pandemi olduğunun altını çizen Vali Ayhan; ?Tedbirlere sıkıca sarılarak bu süreci şehrimiz ve ülkemiz olarak en iyi şekilde atlatacağımıza inanıyorum. Aşılamanın başlamasıyla salgında önemli bir kırılmanın yaşanacağını ve sosyal, ekonomik hayata daha güçlü bir dönüş yapabileceğimizi ön görüyoruz. Süreç içerinde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet diliyorum. Her ne kadar 2020 yılında birinci gündemimiz pandemi olsa da asla pandemiyi bir bahane olarak gören bir anlayış içerisinde olmadık.  Bu konuda baştan beri düsturumuz şu şekilde oldu: Hiçbir şekilde mazeret üretmeyelim, mazeret bitmez dünyada. İnsanın bir eli yağda bir eli balda olsa da nefis ve şeytan her şeye mazeret bulur. Bu dünya böyle bir dünya, onun için bu dünya içindeyiz ama ona esir değiliz. Bu süreçte aksine daha güçlü bir Sivas için işlerimize, projelerimize daha sıkı sarıldık. Şehrimizin en önemli gücü olan ortak akıl anlayışını 2020 yılında adeta rehberimiz kıldık? açıklamasında bulundu.

?Göreve başladığımız günden beri en fazla vurguladığımız husus ortak akıl oldu. 2020 yılının tüm zorluklarına rağmen ortak aklın ve hizmet anlayışının tüm zorlukların üstesinden gelmekte ne derece önemli olduğunu gördük? diyen Vali Ayhan; ?Bizler kısır tartışmalardan uzak durarak milletimiz ve devletimiz için çalışmaya devam edeceğiz.   2021 yılı da bu noktada bizim için adeta ektiklerimizin hasadını yapacağımız yıl olacak.  Şehrimizi 2023 hedeflerimize doğru taşıyacağımız üretimi ve istihdamı temel alan, bölgesinde öncü, tanınırlığını bir turizm değerine dönüştürebilen, sadece kendine yeten değil ülke ekonomisinde de katkı sağlayan bir Sivas için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. 2021 yılının şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız açısından hayırlar getirmesini diliyor, hepinizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü bir kez daha kutluyorum? şeklinde konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!