USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Şaha Kalkacak

Sivas Şaha Kalkacak

Sivas Şaha Kalkacak
04-02-2019 11:03
Google News


FATİH TABUR  

Türkiye´nin önemli tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip illeri arasında yer alan Sivas´ta tarım ve hayvancılık seferberliği kapsamında ?Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas? sloganıyla 15 proje hayata geçirilecek. Sivas´ı ekonomik anlamda ayağa kaldırarak işsizliği azaltması beklenen projeler Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´nde Vali Salih Ayhan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıyla ele alındı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ile Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürü İsmail Kaya´nın yanı sıra çok sayıda kurum yetkilisinin katıldığı toplantıda konuşan Vali Salih Ayhan, ?Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas? sloganıyla başlatılacak olan 15 projenin uygulanabilir kabiliyette olduğunu ifade ederek ?Tarım ve Orman Bakanlığımızın taşra teşkilatlarının sahada yaptığı çalışmaların genel bir değerlendirmesini yaptık. Bundan sonraki yapacağımız tüm projeleri bir üst çatı mantığında alt detaylarını farklı kategoriler şeklinde çeşitlendireceğiz. Öncelikle bu projede emek veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bakanlıklar içerisinde örgütlenme yapısıyla, saha hakimiyetiyle en güçlü bakanlıklarımızdan birisi Tarım ve Orman Bakanlığımızdır ve onun da toplam 13 birimi bulunmaktadır. İl müdürlerimizin koordinesinde 2019´da da alan hakimiyeti olan güçlü projeler yapacağız? diye konuştu.

Projelerin detayları ve amaçları hakkında bilgiler veren Vali Ayhan; ?Bu projelerimizi sahaya yansıttığımız takdirde ve diğer tüm birimlerimizin çalışmalarını derleyip topladığımız zaman değeri milyar liraya ulaşan bir rakam ortaya çıkacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütün birimlerine teşekkür ediyorum. Bu birlikteliklerinin devam etmesini istiyorum. Sivas´ın hep üreten, büyüyen, gelişen bir il olması hedefiyle gayret gösteren tüm birimlerimize teşekkür ediyorum? açıklamasında bulundu.

TARIM VE HAYVANCILIK POTANSİYELİ 

HAREKETE GEÇİRİLECEK

?Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas? tarım ve hayvancılık seferberliği kapsamında Koyun Yapağının Etkin Değerlendirilerek Ekonomiye Kazandırılması Projesi, Yatırım Yapılan Ahırlarımızın Kapasitesi Doluyor Projesi, Bal Kalitesinin İyileştirilmesi ve Sözleşmeli Arıcılık Projesi, Sözleşmeli Besicilik Projesi, Damızlık Koyun Projesi, Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Projesi, Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi, Sebzeciliği Geliştirme Projesi, Yerli Tohumların Üretiminin Artırılması Projesi, Lavanta Üretiminin Artırılması Projesi, Üreten Hanım Eller Projesi, Güdümlü Sodes Projesi, Kaba Yem Ot Borsası, Hayvan Pazarı Projesi ve Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi ile Sivas´ın tarım ve hayvancılık potansiyeli  harekete geçirilecek.

BAZI PROJELERİN DETAYLARI

Koyun Yapağının Etkin Değerlendirilerek Ekonomiye Kazandırılması Projesi : Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Selçuk Üniversitesi ile birlikte yönetilecek projenin, fizibilitesi için ORAN tarafından destek alındı. İmza töreni bu hafta yapılacak.

Yatırım Yapılan Ahırlarımızın Kapasitesi Doluyor Projesi: Yüksek kalite ve işgücü ile yapılmış olan 111 adet modern ahır işletmesinden damızlık sığır işletmesi olarak faaliyet gösteren ve kapasitesinin altında olduğu tespit edilen 48 işletmenin tam kapasite ile çalışması için 2 bin 393 adet damızlık hayvan desteği sağlanacak.

Bal Kalitesinin İyileştirilmesi ve Sözleşmeli Arıcılık Projesi: Sivas´ta bal üretiminde bulunan üreticilerle sözleşme yapılarak, üretmiş oldukları balın laboratuvarda analizi yaptırılarak daha kaliteli, katkısız ve hijyenik balın üreticiden alınması ve piyasaya sunulmasını amaçlayan bal paketleme tesisi kurulacak.

Damızlık Koyun Projesi: Kırsal alanda göçün önlenmesi için aynı bölgeden seçilen hayvancılık becerisine sahip 10 yetiştiriciye 30´ar baş anaç koyun ve 1 damızlık koç adayı olmak üzere toplamda 300 anaç koyun ve 10 damızlık koçun verilerek sürü oluşturulması ve bu sürüye çoban temin edilmesi amaçlanıyor.

Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Projesi: Proje ile Tozanlı köylerinde organik arıcılığın geliştirilmesi hedefleniyor.  Arıcılık yapan işletmeden elde edilen organik bal ve arı ürünlerinin sertifikalanmasıyla "Organik Tozanlı Vadisi Balı? adı altında markalaşma sağlanacak.

Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi: Kaliteli kaba yem üretiminin sağlanması, hayvan hastalıklarının azaltılması, hayvan ve hayvansal ürünlerin kalitesinin artırılması, sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için korunga ve adi fiğ üretimi yaygınlaştırılacak.

Yerli Tohumların Üretiminin Artırılması Projesi: Proje kapsamında yöreye adapte olmuş yerli çeşitlerden Zeron cinsi buğdayın üretimi artırılacak.

Lavanta Üretiminin Artırılması Projesi: Üretim çeşitliliğini artırmak ve üretim desenine alternatif ürün oluşturmak amacıyla; Gürün ilçesi merkez ve köylerinde 9 üreticiyle ve Kangal ilçesinde 1 üreticiyle 5´er dekarlık alanlarda, damlama sulama sistemiyle lavanta üretimi yapılacak.

Üreten Hanım Eller Projesi: Kelkit Havzasında bulunan Koyulhisar, Suşehri, Akıncılar ve Gölova ilçelerinde kaymakamlıklardan sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi kadınlara yönelik her ilçede 5´er adet toplamda 20 adet 500´er metrekarelik sera yapılması planlanıyor.

Hayvan Pazarı Projesi: Hayvancılık işletme gelirlerinin artırılması, istihdam oluşturulması, kırsaldan göçün önlenmesi, hayvansal ürün kalitesinin yükseltilmesi ve besicilere uygun alım satım alanlarının oluşturulması için nitelikli hayvan pazarı kurulacak.

Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi: Hijyenik şartlarda süt üretilmesi, işletme içinde soğutulması, değer fiyattan sanayiye satılması, üretilen sütün kayıt altına alınarak sektörün gelişmesine olumlu katkı sağlaması amacıyla üreticilere 500 litre süt soğutma tankı alımı yapılacak.

/resimler/2019-2/4/1104257380126.jpg

/resimler/2019-2/4/1105047380696.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!