USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Tatilinize Gölge Düşmesin

Tatilinize Gölge Düşmesin

Tatilinize Gölge Düşmesin
24-06-2019 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

A Life Hospital Sivas Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Nurettin Bolat, yaz aylarının girmesi ve okulların tatil olmasıyla birlikte tatil planı yapanlara sağlık önerilerinde bulundu. 

Tüm yıl özlemle beklenen ve planları çok önceden yapılan tatillerin bel ve boyun ağrıları nedeniyle gölgelenmemesi için uyarılarda bulunan A Life Hospital Sivas Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Nurettin Bolat, alınması gereken tedbirleri sıraladı.

KÜÇÜK BAVUL TERCİH EDİN

Tatilde bel sağlığı için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin  bavulun doğru taşınması olduğunun altını çizen Bolat, ?Bunun nedeni ise çok ağır olan ve doğru taşınmayan bavulların dengesiz ve yüksek ağırlıkta taşınması sonucu bel ile boyun fıtığını tetikleme riskinin olması. Bavulu yukarı kaldırmanız gerektiğinde, yerden alırken diz kapaklarınızı mutlaka kırarak eğilin. Bavulunuzu aldıktan sonra yavaş ve aşama aşama kaldırın. Bavul veya herhangi bir yükü kaldırma aşamasında belden dönme hareketini asla yapmayın, mutlaka ayaklarınızın yardımıyla dönün. Büyük bir bavul yerine ideal kilolarda 2-3 küçük valizi tercih edin. Sırt çantası kullanacaksanız eğer kesinlikle tek omuzda taşımayın, yükün her 2 omuza eşit şekilde dağılmasını sağlayın? dedi.

EN AZ 2 SAATTE BİR ARAÇTAN İNİN

Aracın türü ne olursa olsun yolculuk sırasında vücut şeklinin uzun süre aynı pozisyonda kaldığı için bel, sırt ve boyun ağrılarına neden olduğunu kaydeden Bolat, ?Bu nedenle en azından her 2 saatte bir araçtan çıkıp en az 5 dakika yürüyün ve mümkünse esnetme hareketleri yapın. Araç içinde olduğunuzda bel ve boyun bölgenizi destekleyen yastıklar kullanmanızda fayda var. Bu sayede bel ile boyundaki kasılma ve gerilmeyi önlemiş olursunuz. Ayrıca her 15-20 dakikada bir kol ve bacaklarınızı hareket ettirip, pozisyon değiştirmeye de özen gösterin? diye konuştu.

?DERİNLİĞİNİ BİLMEDİĞİNİZ

HAVUZDA BALIKLAMA ATLAMAYIN?

Boyun travmalarının önemli bir bölümünün sığ suya atlama sonrası görüldüğünü kaydeden Bolat, ?Sığ suya atlamak özellikle üst boyun kırıkları ve omurilik hasarı nedeniyle geri dönüşümü olmayan, kollarda ve bacaklarda felç haliyle sonuçlanabiliyor. Omurilikte felce yol açabilecek hasar oluşumunu önlemek için derinliğini bilmediğiniz deniz veya havuzda asla balıklama atlamayın. Sıcaklarda serinleme yöntemi denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri havuz kuşkusuz. Ancak havuz kenarında kontrolsüz bir şekilde kayıp düşmek omurgada kırığa neden olabiliyor. Bu yüzden ıslak zeminde koşmaktan ya da kaymaya müsait terlikler kullanmaktan kaçınmanız çok önemli? açıklamasında bulundu.

KLİMALI ORTAMLARA DİKKAT

Sıcaklar arttıkça klimayı kullanım süresinin de arttığının altını çizen Bolat, klimalı ortamlarda bulunulduğu sürece, klimadan gelen hava akımına doğrudan maruz kalınmaması gerektiğine dikkat çekerek  ?Eğer sıcak havada terleme sonrasında klimalı bir ortama girecekseniz, özellikle hava akımına doğrudan maruz kalmamaya dikkat edin. Birçok kas spazmı, terleme sonrası klima ya da hava koşulları nedeniyle maruz kalınan soğuk hava akımı sonucu gelişiyor? şeklinde konuştu.

?BOYNUNUZUN ARKASINI

DESTEKLEMEYİ İHMAL ETMEYİN?

A Life Hospital Sivas Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Bolat, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Sahilde ya da havuz kenarında güneşlenmek için şezlongda uzun süre aynı pozisyonda kalmak bel, sırt ve boyun kaslarında spazm gelişmesine neden olabiliyor. Özellikle sırtüstü yatarken belinizin ve boynunuzun arkasını desteklemeyi ihmal etmeyin. En azından saatte bir kalkıp esnetici egzersizler uygulamaya da özen gösterin. Tatil denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de genellikle dansın eşlik ettiği akşam etkinlikleri. Hemen hepimiz şıklığın önemli bir parçası olduğunu düşündüğümüz yüksek topuklu ayakkabılardan vazgeçmiyoruz. Ancak topuklu ayakkabılarla düşme ve bel çevresinde hasar oluşma riski oldukça yükseliyor. Yapılan bir araştırmada topuklu ayakkabı giymenin,  topuğun yüksekliğinden bağımsız olarak sadece giyme süresine bağlı bel ağrısını tetiklediği raporlanmış. Eğer gerçekten topuklu ayakkabı giymeniz gerekiyorsa süreyi mümkün olduğunca kısaltın.?

ISINMA HAREKETİ ŞART

Su kayağı, sörf, dalış ve plaj voleybolunun tatillerde en sık tercih edilen spor dallarından olduğunu anımsatan Bolat, ?Bu tür sporlar her ne kadar endorfin ve adrenalin düzeyimizi arttırarak eğlenceli bir şekilde fiziksel aktivite sağlasa da, bilinçsizce yapıldığında kas gruplarımızda spazm, tendonlarda yırtılma ve bel ile boyun ağrılarına yol açabiliyor. Özellikle ısınma hareketleri yapmadan spora asla başlamayın. Sporun ardından esneme hareketleri yapmayı da ihmal etmeyin? ifadelerini kullandı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!