USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ULU CAMİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

ULU CAMİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

ULU CAMİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR
08-05-2017 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun ?Vakıf Haftası? münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

08-14 Mayıs tarihleri arasında ?Vakıf Haftası? kutlanmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirten Coşkun, ?Vakıf kurumu medeniyetimizde önemli bir yer tutmakta olup şehrimizde de yüzlerce vakıf ve ecdat yadigarı vakıf eserlerimiz bulunmaktadır. Gerek genel müdürlük gerekse bölge müdürlüğümüz vakıf eserlerinin muhafazası ve bakımı noktasında çok önemli işlere imza atmaktadır. Bu çalışmalardan dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz? dedi.

Önemli bir vakıf eseri olan Ulu Cami ve taslak çalışmaları yapılan çevre düzenlemesi projesinin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Coşkun, ?Ulu Cami Selçuklular döneminden bizlere miras olarak kalmış çok önemli bir eser bu emaneti titizlikle muhafaza etmeli ve gözümüz gibi bakmalıyız. Ulu cami bizim ?Cuma Mescidimiz? Sivas´a bin cami veya mescit de yapılsa Ulu Cami´nin yeri farklıdır. Ayrıca avlusunda metfun bulunan İsmail Hakkı Toprak gibi önemli bir şahsiyeti barındırması bakımında da ayrı bir önem taşmaktadır. Türkiye´nin dört bir tarafından Ulu camimize ziyaretçiler gelmektedir? ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Şube Başkanı Coşkun şunları kaydetti:

?Böylesine önemli bir dini merkez için yeterli ve ihtiyaçları karşılayacak düzeyde düzenlemeler yapılmamış, aksine önceki yıllarda cami vakfına ait arazi önemli ölçüde küçülmüştür. Cami avlusunda ve çevresinde ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mekanlar bulunmamaktadır. Bu sebeple de büyük sıkıntı çekilmektedir. Ayrıca önemli şahsiyetlerin cenaze namazları kalabalık bir cemaat tarafından kılındığı için cami avlusu, dış cemaat mahalli ihtiyaca cevap verememektedir. Sivas´a başkaca büyük camiler yapılsa da Ulu Cami´nin manevi havasından ötürü bir kısım cenaze namazları burada kılınacak önemli dini günlerde ve gecelerde Ulu Cami´ye ihtiyaç her zaman olacaktır.?

CEVRESİNDEKİ BİNALAR

KAMULAŞTIRILMALI

İnanç turizmi açısından büyük potansiyel taşıyan Ulu Cami´nin, çevresindeki binaların kamulaştırılarak Şifaiye Medresesi, Sivas Kalesi Projesi ve Gök Medrese ile bütünleşik tarzda bir çevre düzenlemesi yapılması gerektiğine dikkat çeken Coşkun, ?Ulu cami yakınında bulunan Selçuk Ortaokulu yıkılarak Kale Projesi ile Ulu Cami projesi birleştirilmelidir. Ulu cami ile Şifaiye medresesi arasında bulunan bir kısım binalar da kamulaştırılarak tarihi meydana bir koridor açılmalıdır. Caminin bir cephesi caddeye sınır bulunmakta diğer üç cephesinde ise binalar yer almaktadır. Söz konusu binalar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmalıdır. Proje için düşünülen alan mevcut cami arsasının yaklaşık üç katı olacağından cami avlusunda ve çevresinde ziyaret ve ibadet için gelen insanımıza hitap edecek birimler yer alacaktır. Bu alanda Vakıflar idaresine gelir getirecek ticari birimlere de yer verildiğinde uzun vadede kamulaştırma için ayrılacak bütçenin önemli bir kısmının geri dönüşü de sağlanmış olacaktır. Söz konusu ticari alanlarda ve yapılarda kitap evi, çay ve kahve içilecek mekânlar, yiyecek içecek satan birimler yer almalı ve binaların mimari projeleri yapılırken cami ile uyumlu olmalı, taş kemerli yapılar tercih edilmelidir? diye konuştu.

KONYA VE URFA

ÖRNEKLERİ

Coşkun, ?Yapılacak bütün çalışmaların sonunda Ulu Cami ve çevresi Konya Mevlana ve Şanlıurfa Halil-ür Rahman Balıklı Göl çevre düzenlemelerinde olduğu gibi dini, kültürel ve ticari bir merkez haline dönüştürülmelidir. Gerek Urfa gerekse Konya´nın turizm potansiyeline ve söz konusu mekânların bu şehirlere katkısına dikkat edildiğinde Sivas´ın gelecekte Ulu Cami projesi ve Şems-i Sivas-i Meydan projesi ile büyük bir inanç ve kültür turizmi hareketliliğine sahne olacağını hayal edebiliriz. Yüksek Hızlı Tren söz verildiği gibi 2018 veya 2019 yılında hizmete girdiğinde Türkiye´nin dört bir yanından Sivas´a yönelik hareketliliği sağlayabilmek bakımından gerekli altyapıyı hazırlamamız şarttır. Ulu Cami Projesi diğer projelerle birlikte bu anlamda önemli bir işleve sahip olacaktır? dedi.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLECEK

Yapılacak proje çalışması ile birlikte çevre esnafının da yüzünün güleceğini belirten Coşkun, şöyle devam etti:

?Proje hayata geçtiğinde yeme içme mekânları ile hediyelik eşya ve konaklama tesislerinde büyük canlanma görülecek olup Sivas iç ve dış turizm açısından atağa kalkacak turizm firmaları ile işbirliği içerisinde yürütülecek çalışmalar sonucu Sivas Anadolu´nun hareketli bir merkezine dönüşecek, Sivas ekonomisi canlanacaktır. Kaplıcalarımız, Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi, Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Kongre Müzesi, Şems-i Sivas-i Meydanı ve Kızılırmak Projesi ile birlikte düşünüldüğünde turizm bakımından Sivas´ın aydınlık geleceğine umutla bakabiliriz.

Geçtiğimiz yıllarda Ulu Cami Çevre Düzenleme Projesi Doğan Bey tarafından gündeme getirilmiş ancak Sivil Toplum Kuruluşları bünyesinde tartışmaya açılmamıştı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan tasarımlar geçtiğimiz günlerde STK Platformunda ve Kent Konseyi´nde bizim önerimiz üzerine gündeme alındı. Ayrıca Mart ayında yapılan Başkanlar Kurulu Toplantısında da konuyu gündeme taşımış ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım´ın Sivas´a gelişi münasebetiyle düzenlediğimiz ve taleplerimizi içeren Sivas Raporu´nda da yer vermiştik. Ulu Cami Projesini de içeren taleplerimizi Başbakan´a ulaştırdık.?

/resimler/2017-5/7/1637502412707.jpg/resimler/2017-5/7/1638146766747.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!