USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Yenileneceğiz, Gelişeceğiz?--Video

?Yenileneceğiz, Gelişeceğiz?--Video

?Yenileneceğiz, Gelişeceğiz?--Video
27-12-2018 07:00
Google News


FATİH TABUR

İlimizin bugününün ve yarınının genel değerlendirmesi; ekonomik, sosyal, kültürel durumun istişaresi ve yol haritasının belirlenmesi amacıyla valilik tarafından organize edilen ?Sivas Çalıştayı? dün gerçekleştirildi.

Wedding Palace Düğün Salonu´nda ?ortak akılla yarınlara? sloganıyla yapılan çalıştaya Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken´in yanı sıra çok sayıda il protokolü, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından  okunan İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayın açılış programında konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Sivas´ın tarihi bir güne imza attığını söyledi.

?İLK DEFA BÖYLE BİR TOPLANTIYA KATILIYORUM?

Birlik ve beraberlik içerisinde Sivas ortak paydasında bir araya  gelindiğine vurgu yapan Başkan Eken, ?Bugün heyecanlanmamak mümkün değil. İlk defa birlik ve beraberlik içerisinde bir toplantı düzenleniyor. Sivas´ta bulunan bir iş adamı olarak yıllardır ilk defa böyle bir toplantıya katılıyorum. Sayın Valimiz ilimizde göreve başladığı ilk günden itibaren ?ortak akıl´ dedi. Bugün de bunun örneğini görüyoruz. Bugüne kadar Sivas´ta birlik, beraberlik olmadığı için ?Sivas hep geri kalıyor´ diyorduk. Bunun sebebi bu gibi ortamları sağlamamaktı. Geçmişte böyle bir organizasyon yapılsaydı belki geçmiş yıllarda alınan yanlış kararlardan da dönülmüş olunurdu. Daha sağlıklı düşünülseydi, ?Ben yaptım´ değil de ?Biz yaptık´ denseydi Sivas gerçekten de bugün hak ettiği yere gelmiş olurdu. Çalıştayımızın ilimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum? dedi.

?SİVAS, TARİH BOYUNCA HEP ÖNDE OLMUŞTUR?

Başkan Eken´in ardından konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise  ?Sivas, tarih boyunca bilim, sanat, kültür alanında hep önde olmuştur. Moğollar ve Timur örneğinde olduğu gibi Anadolu´nun çöküşü Sivas´tan başlamış, Cumhuriyet örneğinde olduğu gibi Anadolu´nun yükselişi yine Sivas´tan başlamıştır. Ortak akıl, ortak fikir ve ortak çalışmayla şehrimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bugünkü çalışma buna yönelik bir çalışmadır. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum ? diye konuştu.

?HAYALLERİ VE PROJELERİ BASİTE ALMAMAK LAZIM?

?Sivas Çalıştayı? gibi çalışmaların ilimizde geçtiğimiz yıllarda da yapıldığını anımsatan Belediye Başkan Sami Aydın da ?Önemli olan burada çıkan fikirlerin hayata geçirilmesidir. İnşallah Sivas için fikri olan, projesi olan, düşüncesi olan her birey o fikir ve düşüncesini burada ifade etme fırsatı bulur. Her düşünce veya her proje hayata geçirilmeli diye bir şey yok. Doğal olarak bunlar değerlendirilir, üzerinde çalışmalar yapılır ve şehrimiz için faydalı olacağı umut edilen projeler hayata geçirilir. Hayalleri ve projeleri basite almamak lazım. Çünkü hayal etmeden, düşünmeden hiçbir şeyi hayata geçirme şansımız olmaz. İşin püf noktası hayaldir. Bu hayalin ikinci aşaması projedir. Son aşaması da yapımıdır. Biz ülkemiz adına, şehrimiz adına o değerli hayalleri, değerli fikirleri ortaya koyacak arkadaşlarımıza şimdiden teşekkürlerimizi, şükranlarımızı iletiyoruz. Bu toplantının ilimiz için hayırlar getirmesini temenni ediyor, projede emeği olan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum? açıklamasında bulundu.

?GÜZEL BİR SONUÇ ÇIKACAK?

Sivas için birlik ve beraberlik içerisinde güzel bir yola çıkıldığını ifade ederek konuşmasına başlayan Vali Salih Ayhan ise ?Rabbim yolumuzu aydın eylesin. Niyetimiz halis, akıbeti de hayır olur inşallah. Arkadaşlarımız 1 buçuk aydır yoğun bir çalışma yapıyorlar, güzel bir mutfak hazırlığı oldu.  İnşallah güzel bir sonuç çıkacak. İstişare noktasında ve ilimizin yol haritasının değerlendirilmesi noktasında güzel sonuçlar çıkacak. Neden istişare diyoruz? Dün saat 16.00 civarında Meteoroloji Müdürünü aradım ve ?Sivas´ta durum nedir, bir kar yağışı olacak mı?´ diye sordum.  Yarım saat sonra geri döndü ve  çok yoğun bir kar yağışı ve buzlanma olacağına dair bilgi geldiğini söyledi. Verileri toparladıktan sonra İl Milli Eğitim Müdürümüz, Karayolları, Özel İdare ile istişare yaptıktan sonra hemen kararımızı verdik. Karar verince şaşırdılar. Bir damla kar yok, okullar tatil. Bu bilgi doğru mu acaba diye valiliğin telefonları kilitlendi.  Fiziki durumla talep edilen karar arasında bir örtüşme oldu. Burada istişarenin önemine vurgu yapmak istiyorum. İlmin ve bilimin ışığında ve istişareyle beraber karar verince güzel sonuçlar ortaya çıkıyor? dedi.

?KAMU YATIRIMLARINDA 6. SIRADAYIZ?

Türkiye´nin son yıllarda değişim ve dönüşüm sürecine girdiğinin altını çizen Vali Ayhan, ?Yeni yönetim anlayışıyla bir rota belirleniyor. Temel gayemiz bu. Bunun için yola çıktık, bir sinerji oluşturalım dedik. Tüm kurumların kapasitelerini maksimum seviyeye çıkaralım dedik. 2006 yılında yine valilik koordinatörlüğünde böyle bir çalışma yapıldı. O zamanki hayallerin ve projelerin hemen hemen yüzde 90´ı gerçekleşti. Bugün de ?ortak akılla yarınlara´ diyerek yola çıktık. İnşallah buradan güzel sonuçlar çıkacak. Tabii Türkiye 15-16 yıldır olağanüstü bir değişim yaşadı ve Sivas da bundan payını aldı. Kamu yatırımlarında 6. sıradayız.  Para bulmanın bir anlamı yok. Bir de hayaliniz olacak, o paraların proje olarak doğru yere harcanması lazım? ifadelerini kullandı.

?DEĞİŞİMİ ÇOK İYİ OKUMAK LAZIM?

Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Türkiye´nin 2023, 2053 ve 2071 hayalleri var, hedefleri var. Burada Türkiye´deki değişim ve ilimizdeki değişim var. Tüm kurumlarımız, STK´larımız, söz söyleyen herkes kendisini konumlandırmalı. 17. yüzyıl kafasıyla 21. yüzyılı yönetmek mümkün değil.  Değişimi çok iyi okumak lazım. Bizlerin de  Sivas olarak 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarını şekillendirmesi lazım. Elbette buradan çıkan sonuç; konuştuk, yazdık, bitti olmayacak. Dinamik bir yapı kuracağız. Buradan çıkacak sonuçları üst bir uzman ekiple uygunlaştıracağız. Tüm kurumlarımıza da ?Yol haritanız budur´ diyeceğiz ve herkes kendi programında çalışacak. Sürecin yönetimindeki kurumlardan, süreç yöneten kurumlara geçmeliyiz. Bütün kurumlarımızın, bütün STK´larımızın, bütün hizmet vericilerimizin kendisini buna konumlandırması lazım.?

?SİVAS´IN BİZE BİR ÖDEV VERMESİNİ İSTİYORUZ?

Sivas´ta ?ortak akıl? ile  dinamik bir yapının oluşturulacağına dikkat çeken Vali Ayhan, ?5 ana başlık altında buradan çıkan kararları istişare edeceğiz. Burada 400´e yakın katılımcı var, 36 moderatör var hepsine çok teşekkür ediyorum. Kurumlar ve kurum amirlerinden bir ricam var. Masada bir düşünce ortaya çıktığı zaman ?Zaten biz bunu yapıyoruz´, ?Biz zaten bunu düşündük´, ?Biz zaten böyle yapmıştık´ gibi cümleler olmasın.  ?Zaten´ kelimesini yasaklıyorum. Çünkü ?zaten´ kelimesini çok kullanan bir kişinin zihninde büyük engeller vardır.  Sivas´ın rotasını sadece bu kadar kişi mi belirleyecek? Tabii ki hayır. ?Bir fikrim var´ sistemini açtık. Oradan yüzlerce fikir geldi, arkadaşlarımız onları da toparlıyorlar. Sivas´a dair düşüncesi olan herkesin fikirlerini alacağız. Yani bu çalıştayda Sivas´ın bize bir ödev vermesini istiyoruz. Biz hazırlıklayız. Kurumsal yapılarımız buna hazır. Finans konusu hiç önemli değil. Güzel fikirlerin projesinin bulunacağını hep söylüyorum. İnşallah burada her beraber yönetişim kavramına uygun bir şekilde güzel fikirler çıkaracağız. Hep beraber ortak yarınlara diyorum. Yenileneceğiz, gelişeceğiz ve ilerleyeceğiz? diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Protokol konuşmalarının ardından ?eğitim, öğretim ve gençlik?; ?kültür, sanat ve turizm?, ?sağlık ve sosyal politikalar?, ?ekonomik kalkınma ve gelişme?, ?altyapı, çevre ve şehircilik? olmak üzere 5 ana başlık etrafında 36 moderatör ve yaklaşık 360 kişi ile ?Sivas Çalıştayı? gerçekleştirildi.

/resimler/2018-12/26/1448005707433.jpg

/resimler/2018-12/26/1448181176637.jpg

/resimler/2018-12/26/1448370551899.jpg

/resimler/2018-12/26/1448545083410.jpg

/resimler/2018-12/26/1449114771290.jpg

/resimler/2018-12/26/1450385554277.jpg

/resimler/2018-12/26/1451427586814.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!