USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

20. HADİSİ ŞERİF

24-05-2018

?Anne ve babasına veya onlardan sadece birine yaşlılık günlerinde yetişip de cennete giremeyen kimse perişan olsun, perişan olsun, perişan olsun.? (Müslim, Birr 9, 10)

 

?Biz insana anne babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu.? (Ahkâf Suresi-15)

 

?Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağma ulaşırsa, sakın onlara ?öf´ bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve güzel söz söyle, onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve deki ?Rabbim, tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sende onlara acı!? (İsra Suresi 23-24)

 

Baba define gibidir bulmasını bilene Anne cennetin kapısıdır açmasını bilene Kardeş kalbin aynasıdır bakmasını bilene Evlat deniz suyu gibidir ne içilir ne vazgeçilir.

Varlık sebebimizdir anne babalarımız, bizi en çok onlar sever doğduğumuzda canlarım verirler bizim için, mal ne ki? Dokuz ay kamında, iki yıl göğsünde, bir ömür yüreğinde taşır anne, baba yemez yedirir giymez giydirir, çocuklarının okuması istikbalini kazanması için gece gündüz çalışır. Uykusuz nice geceleri, yolumuzu bekleyen nice seherleri vardır anne babalarımızın. Onlar büyüdüğümüzde haldaş sırdaş, her sıkıntımızı paylaştığımız en güvenilir limanlarımızdır.

İslam müşrik bir anne babayı bile sevgi ve saygıda, mümin anne babayla bir tutar. İlahi hudutları zorlayan talepleri olmadığı sürece itaat edilir gönülleri alınır. Her türlü sıkıntıları, evladı tarafından giderilmesi istenir.

Maalesef çekirdek aile olduk, evlatlarımız anneanne babaanne dede yakınlığından, sevgisinden uzak nefsi için yaşayan evlatlar oldu.

Büyüyen kardeşleri bir arada tutan anne babalardır. Bakın bugün neredeyse bayramlarda bir araya gelen kardeşler, anne babalarını kaybedince hiç bir araya gelmez oldular.

Batı kültürü İslam toplumunu yozlaştırdı. Anneye moruk, babaya bilmem ne diyen bir nesil yetişti. Cenneti annenin ayağı altına seren İslam´dan uzaklaştık. Anne ve babasını sadece bayramda arayan yahut telefon eden evlatlar olduk. Ne acıdır ki eşini kaybeden anne yahut baba tek başına evde veya huzur evlerine terk edilir oldu. Maalesef annesi yalnız evde ölüp, üç gün sonra haberdar olunduğu halde annesinin cenazesine katılmayan evlatlar gördük. Hatta aynı mahallede yaşayan annesinin cenazesine katılmayan, yozlaşmış insanlığını yitirmiş hayırsız evlatlar. Vallahi ağlanacak haldeyiz. Büyüğe saygı, küçüğe sevginin tükendiği bir toplum olduk. Bazen para bazen eş, bazen gurbet bazen mal bizleri cennet vesilelerimizden uzaklaştırdı.

Bir evlat onlara ne kadar vefasız olsa, hatta zulmetse, istisna hariç hiçbir anne baba evladının burnunun kanamasını istemez. Onlar mutlu huzurlu evlerinde olsunlar ?ben bir damda tek başıma yaşarım´ derler. ?Anne babasına hizmet etmeyen, hizmet vesilelerini temin etmeyen, yanma almadıysa da yanma varmayan, ihtiyaçlı ise ihtiyacını gidermeyen, onlara gülmeyen, gönüllerini hoşnut etmeyen tabi ki burnu yerde sürtünsün, burnu yerde sürtünsün?

Annelerimiz uçsuz bucaksız gönül fezalarımız, babalarımız çınar ağaçlarımızdır. Allah (c.c) onlardan ebeden razı olsun. Onlar bizim sadece maddi ihtiyaçlarımızı karşılamadı. Kulluğu öğretti, öğreten kuramlara gönderdi, dua ve niyazlarıyla arkamızda oldular. Vallahi hakları ödenmez. Hayırlı evlat olmak, amel defterlerine hayırlar yazdıran evlat olmak onları razı etmek şiarımız olsun, onları razı etmek Allah´ı razı etmek, onlara zulmetmek Allah´a asi olmaktır. Anne hele de baba bedduası alanın iflah olduğu görülmemiştir. Allah bizleri dünya ve ukbada rızasıyla kalplerimizi, bedenlerimizi anne babalarımızla bir araya getirsin. Amin.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?