USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

23. HADİSİ ŞERİF

21-06-2018

"Namaz nurdur, sadaka burhandır; sabır ziyadır. Kur´ an ise senin lehinde ya da aleyhinde delildir." (Müslim- Tirmizî)

 

"Ailene namazı emret ve kendinde ona devam et Senden rızık istemiyoruz; (aksine) biz seni rızıklandırıyoruz. Güzel sonuç, Allah´a karşı sakınanındır." (TahaSuresi-132) Hayatımızın anlamı ancak Allah´a kulluk, gayesi ise rızayı bâriye ulaşmaktır. Mümin inandığını hayatına tatbik edendir. Îmam-ı Azam Ebu Hanife (ra) "Ey imam! Namaz kılmayan kâfir midir? Diye sorarlar büyük imam "Hayır kâfir değildir, ama kimler namaz kılmaz?" diye sorarak imanın aksiyona dönüşü ancak namazla olabileceğini söylemiştir.

Namaz, İslam´ın ilk şartıdır. "Namazı olmayanın dini olmaz" buyuran Peygamberimiz (sav) namaz kılmayanları tehdit etmiştir.

"Namazı da dosdoğru kıl çünkü namaz insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar" buyurmuş Rabbimiz. (Ankebut Suresi -43)

Bir gün sahabe namaz kılan fakat hırsızlık yapan birini Peygambere (sav) şikâyet etmişler, Peygamberimiz (sav) "Namaz onu o günahtan alıkoyacaktır" buyurmuş, onun kısa süre sonra o günahı terk ettiği görülmüştür.

Yeter ki namazı dosdoğru kıl terk etme, namazla nefis, hakkı fark edecek, secdelerde Rabbe yaklaşacak, gün gelecek Allah´ın her yerde hazır ve nazır olduğunu hissedecek, günahlardan koruyacak, bazen de samimi imanından ve kulluğundan dolayı Rabbi onu büyük günahlara düşmekten alıkoyacak, günah çukurunun kenarından onu rahmetiyle kurtaracak.

"Secde et yaklaş" buyuran Rabbimize ancak secdelerle yaklaşabilir, rızasına ulaşabiliriz. Kalbim çok temiz deyip namaz kılmayanlar nakıs olduğu gibi, namazla beraber ahlakını güzelleştirmeyende kâmil mümin değildir. Kemâlat hem ibadetli hem de ahlaklı olmaktadır.

"Sadaka burhandır" Evet malın zekâtı fakirin hakkı, kırkta bir kalbi huzura kavuşturur. Sadaka mal sevgisini itidale getirir. Nimetleri bulamayanı hatırlamak, yetimin, dulun, yolcunun, öğrencinin, miskinin ihtiyacını karşılamak, cennete bilet almaktır, burak almaktır. Cennetin bir kapısından da malının zekâtını tam hesaplayıp verenler, cömertler, nafile olsun yedirenler içirenler, malın kölesi olmayanlar girecektir.

"Sabır Ziyadır" Sabrı azık edinmeyen hiçbir Peygamber yoktur, hiçbir âlim, hiçbir veli, muttaki kul yoktur muhakkak sınanacağız. Cennet sınanmadan girilen bir yer olmayacak, girenlerde kulluğu, nefsinin şeytanın tuğyanına rağmen ihmal etmeyen, zalimlerden belki en yakın en çok sevdiklerinden göreceği ihanetlerle, iyiliğe karşılık kötülüklerle, nankörlüklerle sınanacak, sabrettikçe ziyalanacak, nurlanacak, kemallenecek olgunlaşıp kadere razı olacak, söyleyene değil söyletene bakacak, zulme zulümle değil, afla yaklaşacak, kötülüğe ihsanla cevap verecek sui söze selamla karşılık verecek ve herkes kendine yakışanı yapacak. Mahmud Sami Ramazan oğlu (k.s.) "O gün kalb-i selimden başka ne evlad, ne mal hiçbir şey fayda vermez" (Şuara Suresi 88-89) ayetinde selim bir kalbi "Ne incinen ne de inciten kalp"dir. İncinmemek incitmekten daha zordur. Çünkü incitmemek eldedir ama incinmemek elde değildir derler ve ilave ederlermiş; "Fakir hiç kimseden incinmem ve kimseyi incitmemeye çalışırım." buyururmuş.

Büyük irfan sahibi gönüller Sultanı Ebu´l Haşan Harakani (k.s.) da; "İnsanlar üç zümredir; Biri incitmediğin halde incitir, diğeri incitirsen incitir, üçüncüsü incitsen de incitmez."

"Şüphesiz Allah sabredenleri sever." (Ali İmran Suresi-146)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?