USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Aile Yapısı

09-08-2019

Günümüzde farklı pek çok türde aile yapısı ile karşılaşmak mümkündür. Aile yapılarına dair farklı bakış açılarını yansıtan değişik sınıflandırmalara göz attığımızda; Kapalı Aileler, Gelişigüzel Aileler, Açık Aileler ve Eşzamanlı Aileler şeklinde bir gruplandırmaya gidildiğini görürüz.

Kapalı Aileler, geleneksel olarak da tabir ettiğimiz kararları veren anne veya babanın liderliğini yaptığı, hiyerarşinin kabul gördüğü bir sistem mevcut. Ebeveynlik otoriteye dayanır, katı kurallarla çocukların davranışları kontrol altında tutulmaya çalışılır. Aileler oldukça katıdır ve üyeleriyle iç içedir.

Gelişigüzel Aileler de grup yerine bireye önem verilir. Yani aile, her yenin ihtiyaç ve amaçlarını karşılamasına yardım eder. Aile yapısı hiyerarşik değil izin vericidir. Aile, üyelerinin bağımsız olarak kendi problemlerini çözebilmeleri için cesaretlendirilir. Bu tip iyi işleyen aileler, çocuklarının yaratıcılığını ve bireyselliğini geliştirirler. Ancak gelişigüzel ailelerin iki zorluğu vardır. Birincisi, sınırlarını veya güvenli yapısını kurmada yetersizdirler. İkincisi, gücü kullanmada ve ebeveynlikte zayıftırlar. Bu nedenle etkileşim karışık hale gelir.

Açık Aileler de ise değerler karışıktır, hem bireyselliğe hem de gruba önem verirler. Kararlar bütün aile üyeleri tarafından alınır, bilgiler paylaşılır, işbirliği yapılır. Sözel iletişim fazladır, açık aileler üyelerine güven verir.

Eşzamanlı Aileler de iletişim kapalı, sözel olmayan iletişim çok önemlidir. Başarılı aile üyeleri sözel olmayan bu mesajları okuyabilecek beceriyi geliştirirler. Eşzamanlı ailelerde çocuklar rutin ve düzenli bir ortam içinde güvenli ve ait olma duyguları ile yaşarlar. Ebeveynlerin iletişimi doğrudan ve açık olmadığı için bunları anlamak çok zordur. Özellikle de ergen çocuklar açık, berrak olmayan bir aile içinde kendilerini bulmakta zorlanırlar. Bu tip ailelerde etkileşim az olduğu için samimiyet duygularını kaybetmişlerdir. Eşzamanlı aileler sakinlik ve huzur istedikleri için, inkâr edemeyecekleri kadar büyük bir problem oluncaya kadar üyelerine yardımcı olmazlar.

Aileyi ortak yaşam birimi, sosyal bir kurum, en küçük sosyal birim, değerlerle sınırlı bir grup gibi farklı tanımlama ve açıklamalar bulunmasına rağmen en çok kabul gören ve hemen bütün tanımların bir şekilde işaret ettiği husus ailenin sistematik bir yapı olduğudur. Bu anlamda aileye duyguları paylaşma, çocuk büyütme, iş bölümü, vb. fonksiyonları olan sosyal bir sistem de denilmektedir.

Aileyi davranış kalıplarından oluşan sosyal bir sistem olarak ele alan teoriye göre aile içinde bireylerin bir arada yaşamalarından kaynaklanan belli iletişim ve ilişki kalıpları gelişmiştir. Ailede ortaya çıkan sorunların bu ilişki ve iletişim kalıpları ile ilgili olduğu kabul edilir. Aile içindeki davranış kalıpları ve kurallar sistematiğinin katılığı kadar onun yetersizliği de sorun üretme potansiyeli taşır.

Bahsi geçen aile yapılarının toplumda ne kadarını teşkil ettiklerini ve sonuçların neler olabileceğini de siz değerli okurlarıma bırakıyorum?

Sağlıklı ailelerin sayısının artması dileğiyle?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?