USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Akıl, Vahiy Ve Duyu

02-12-2019

İslam dininde doğru bilginin kaynakları; akıl, vahiy ve duyulardır.

Akıl :İnsan, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar. İradesiyle de seçimini yapar ve buna göre de sorumlu tutulur. İslam dini, akla büyük önem verir. Kur´an´da birçok ayette, ?Akıl etmez misiniz??, ?Düşünmez misiniz?? şeklinde uyarılar vardır. İslam inancında insanın yaptıklarından sorumlu tutulması için aklını kullanabilir bir durumda olması gerekir.

Vahiy: Vahiy, Allah´ın emir ve yasaklarını peygamberler aracılığıyla bizlere bildirmesi olayıdır. Özellikle Allah´ın varlığı ve birliği, meleklerin ve cinlerin varlığı, cennet ve cehennem gibi metafizik kavramlar vahiyle öğrenilir. Ayrıca görev ve sorumluluklarımızın neler olduğu vahiy tarafından bildirilir. İslam dinine göre, akılla vahiy çatışmaz. Çatışır gibi görülen durumlarda aklın vahyi açıklamada yetersiz olduğu düşünülür.

Duyular: İnsan, vahyin ve aklın ışığında duyu organlarıyla birçok konuda bilgi sahibi olabilir. Bunlarla dünya üzerindeki güzellikleri, Allah´ın yaratmasının sonuçlarını, evrendeki düzenin işleyişini görebilir ve anlayabilir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?