USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Antrenman Öncesi Beslenme

01-10-2018

Pre workout içeceği bileşenleri üründen ürüne değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden içeriklerini anlamamız önemli. Hatta siz kendiniz dahi içerikleri karıştırarak özel bir ürün yapabilirsiniz.

Kafein 

Kafein pre workout ürünlerinin en önemli içeriğidir. Neredeyse bütün antrenman öncesi ürünlerinde ve hatta tüm enerji içeceği ürünlerinde kafein bulabilirsiniz. Çünkü enerjiyi arttıran ve yorgunluğu azaltan en iyi doğal madde kafeindir diyebiliriz. Bunun yanında dayanıklılık sporlarında performans artışı ve yağ yakmak için de faydaları vardır. Kafeini genellikle kahveden dolayı biliyoruz, ancak hatrı 40 yıl olan kafeinin önemi büyük olduğu için oldukça detaylı bir yazımız mevcut, antrenman öncesi kahve içmenin faydaları ve kafein ne işe yarar detaylı öğrenmek için bu makaleye geçebilirsiniz.

Kafeinden kuvvet artışı, dayanıklılık artışı gibi tüm performans etkilerini almak için kg başına 4-6 mg kadar kafein almak gerekiyor. Örnek olarak 75 kg bir sporcunun 300-450 mg arasında bir miktar tüketmesi lazım.   

Fakat bunu duyduğumuz için gidip pre workout takviyelerimizden çift dozlar almamalıyız. Çünkü herkesin kafeine duyarlılığı farklı olabiliyor. Kafeine duyarlılık yüksekken 450 mg kadar kafein almak bağırsak problemlerine, titremelere, yüksek nabızdan dolayı rahatsız hissetmeye, anksiyete ataklarına sebep olabilir. Bu durumlar alışık değilseniz performansınızın düşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla herkesin kafein duyarlılığına göre alacağı kafeini ayarlaması lazım. Düzenli kafein tüketmeyen bir bireyseniz 150-200 mg ile başlayıp, zamanla dozajı artırabilirsiniz.  

Kreatin 

Kreatin ağırlık çalışanlar için performansı artıracak en önemli üründür. En fazla araştırılmış supplement olarak, bilinen hiçbir zararı yoktur; aksine birçok faydası bulunan, ucuz bir supplementtir. Kreatin kas hücrelerindeki ATP üretimini arttırarak kuvvet ve güçte artış sağlar. 

Pre workout ürünlerinde bulunsa da antrenmandan hemen önce almanın günün diğer saatlerinde almaktan bir farkı yoktur. Düzenli olarak her gün kullanılarak vücuttaki kreatin seviyesi artırılır. Bu şekilde istenen faydalar yaklaşık 2 haftada alınmaya başlar. Dolayısıyla her gün kullanıldığı sürece istenilen saatte alınabilir.

Nitrat

Nitrat, ıspanak, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve pancar kökü, şalgamda bulunur. Düşük oranlarda vücutta da üretilir. Kan akışını düzenler ve nitrik oksite (NOX) dönüşerek vazodilatasyon, yani damarlarda genişleme sağlar. Bu sayede antrenmanlarda kasa giden kan dolaşımını, dolayısıyla pump hissini artırabilir. 

Nitrat kullanımı, hipertansiyon problemi olan insanların kan basıncını düşürerek yardımcı olabilir. Tansiyon problemi olmayan sağlıklı insanlarda böyle bir fayda görülmemektedir.  Antrenmandaki oksijen harcamasını azaltarak egzersiz performansını artırarak tükenme süresini uzatabilir. Mitokondri verimliliğini artırarak ATP sentezine pozitif etki ettiği düşünülüyor fakat bu konuda yeterince kanıt olduğunu söyleyemeyiz.  Akut güç açığa çıkışında bir etkisi olduğu görülmemiş olsa da anaerobik kardiyovasküler antrenmanlarında oldukça faydalı olduğu görülmüştür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?