USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çocuklara Koronavirüs Nasıl Anlatılmalı?

10-02-2021

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en temel gündem maddelerinden biri Corona Virüs. Sokakta, evde, çocukların oyunlarında, sosyal medyada, yöneldiğimiz her yerde karşımıza çıkıyor. Çocuklarla bu süreç hakkında iletişim kurarken özen göstermekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Size yol gösterici detaylardan bahsetmek istiyorum.

SAKİNLİĞİNİZİ LÜTFEN KORUYUN.

Yetişkinler olarak öncelikle bizlerin sağduyulu olması, gerekli hijyeni önce kendimiz sağlamamız mühim. Kendimiz sakin olmadan çocuğumuza yardım etmemiz pek mümkün değil. Panik halinde olarak çözüm bulmanız imkansız. Korku vücudunuza egemenken çözümler blmakta tıkanırsınız.

Oturmakta, derin bir nefes almakta, ayağımızın altındaki sağlam zemini fark etmekte ve bedendeki oluşumları fark edebilmekte fayda var.

OLUŞACAK YANLIŞ BİLGİLERE DİKKAT EDİN

Kaynağı belirsiz haberlere itibar etmemekte fayda var. Bilgi kirliliği endişeden başka hiçbir şeyi getirmiyor. Eğer her haberi duyup inanıp ona göre davranırsak oldukça tedirgin ve panik bir süreçte oluruz.

Ve virüsün korkusu, virüsten daha zararlıdır unutmayalım.

ÇOCUKLARIN SORULARINI CEVAPSIZ BIRAKMAYALIM

Oluşan güncel durumları çocuktan gizlemeye, hiçbir şey yokmuş gibi davranmaya gerek yok. Lakin çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun,yaşına uygun bir açıklama yapmak çok önemli. ?Virüsler gözle göremediğimiz çok minik, kirli varlıklardır. Bu ara dünyamızda yayılan bir virüs var. Bilim adamları bu virüsü tanımak ve önlemler tedbirler almak için çalışmalar yapıyor?biz bu süreçte tatilde değil evlerimizde güvende olmak için duruyoruz gibi. Çocuğunuzun sorduğu her soruya, sorduğu kadar, dürüst ve net yanıtlar vermenizi öneririm. Hatta eğer çocuklarınız soyut döneme geçmediyse dokunmak ve görerek anlamak isteyecektir.,

Mutlaka bunları yine gelişimine uygun olarak daramalar yaparak ve örnekler göstererek anlatmanızda fayda var.

NASIL ÖNLEM ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ ANLATIN

Şimdi güvende olduğumuzu belirtmek, virüse karşı alınan önlemlere değinmek çocukların güvende ve dayanıklı hissetmesine olanak sağlar. Çocuk korkuyu dışarıda bırakır ve hem aileye güvenli bağlanır hem de kendi bedenine.

Çocuğunuza virüsün yayılmasını engellemek için neler yapabileceğini öğretebilirsiniz. Ellerini düzenli yıkamak, elini yüzüne götürmemek, düzenli beslenmek, uyumak, kalabalık ortamlarda bir süre bulunmamak, hapşırınca ağzını kapatmak, maske takmak gibi?

OKUL ve ÖĞRETMEN İLİŞKİSİNİ BIRAKMAYIN

Bu dönemde çocuklar okulların akıbetiyle ilgili sorular sorabilirler. Endişelenebilirler.

´´Sadece okuldan geliyor bu yüzden okula gitmiyorum´´ gibi düşünüp bir soğuma tepkisi geliştirebilir. Okulların da bu kalabalık ortama dahil olduğunu anlatın ve diğer kapanan kalabalık mekanlardan örnekler verin.

Haberleri takip ettiğinizi, okulların kapanma durumu olursa kendisini muhakkak bilgilendireceğinizi paylaşabilirsiniz.

DUYGULARINI RAHATÇA İFADE EDEBİLMESİNİ SAĞLAYIN

Çocuğunuzla duyguları hakkında sohbet edebilirsiniz.

Onunla göz teması kurup boy seviyesine inerek konuşun. Bu sürecin onu nasıl hissettirdiği, ona ne düşündürdüğü, bunu bedeninde nerede ve nasıl duyumsadığını konuşmak regülasyon için önemli fırsatlardır.

Tedbirimizi ve önlemlerimizi aldıktan sonra atlatacağımıza olan inancımızı hiç kaybetmeyelim ve her yeni güne umutla başlayarak inancımızı eyleme dönüştürelim.

Bol şifa diliyorum.

SEVGİLERİMLE..

/resimler/2021-2/9/1433300073726.jpg

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?