USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hayalet Sivas

15-11-2019

Şehrimizin son aylarda , en işlek caddelerinde sayıca çok iş yeri boş ve kiralık.

Şehrimiz ekonomisinde 2018 kışı itibari ile ülke genelindeki  krizin etkisi 2019 kış ve  ilk baharında  müthiş bir şekilde hissedildi .

Sivas Valimiz ve özel idarenin Şehirde sahada yaptığı organizasyonlar ve programlar sayesinde yaz sezonunda   biraz hareketlilik elde edildi .

Sivas belediye başkanlığı tarafından belediye başkan yardımcılarının konularında uzman oluşları itibari  ile şehrimizde  yıllarca yapılan yanlışlık ve eksiklikler hummalı bir şekilde çalışılarak  giderilmeye gayret gösteriliyor.

Yaz sezonu Sivas çok sayıda yerli turist kabul etti spor müsabakaları,  toplu organizasyonlar ve bunları destekleyici tüm çalışmalar takdire şayandı.

Peki Valiliğimizin ve Belediye başkanlığımızın bütün bu gayretlerine rağmen neden şehir hayalet şehir görünümünde  diye düşünmek istedim .

Şehir ekonomisi inşaat ve inşaat çalışanı üzerine kurulu olduğu için bu sezon yeni yapılan inşaat olmayışı

Ve kazancını batıda ve Akdeniz´de inşaat sektöründe sezonluk kazanan arkadaşlarımız  ülke geneli krizin sonucu yatırım yapılmadığı için işsiz kaldılar ve bu da şehrimiz ekonomisine zarar verdi.

Sivas ekonomisindeki yanlış yapılanma STK başkanlarının  toplantılardaki konuşmaları  farklı uyguladıkları hallerinin farklılıkları, bürokrasiye verilen yanlış ve eksik bilgiler  şehrimizdeki çöküşün mimari oldu .

Geçmiş yıllarda bürokratik destek bulunamazken 2018 sonu ve 2019 yılı bürokrasinin hizmet ve destek girişimlerine kimi zaman duyarsız kimi zaman da  farklı bilgiler vererek şehrimize zarar verilmiştir.

Şehrimizde esnafımıza tüccarımıza baktığımızda müthiş iş yeri kirası altında ezildiğini görmemek elde değildir , resmi kurumların mülk  kiraları kriz nedeni ile bürokrasimizin iş yapana destek olması şeklinde, afaki artırılmamasına rağmen  özel sektör vatandaş ve STK lara ait mülkler inanılmayacak paranın çok üzerinde  kira artışları hız kesmedi.

esnaf ve tüccar derneklerine ait iş yerlerin kiraları bile 2018 yılı ve 2019 yılı Cumhur başkanımızın kiralara zam işinin ciddiyetini basında anlatmasına rağmen tamamen iş yapanların ezilmesi veya batması için keyfi % 200 ler oranında fırsatçılık zamları yapıldığını bizzat kendim yaşarak gördüm .

Büyük firmaların batmasına yıllarca sessiz kalan vatandaşımız sayesinde  Sivas´ta büyük balıklar küçük balıkları yuttu;  küçük balıkları yutanlara neredeyse yutacakları iş yapan yatırımcı  balık kalmadı.

İşte burda deniz bitti kara gözüktü.

toplum içerisinde gözü kara yatırım yapanlar veya hayallerinin peşinde yatırım yapanlar yok olunca yalnızca emlak alıp para alıp satanlarında  işleri azaldı.

hızlı trenin Sivas´ta faaliyete geçmesi ile  Sivaslı gurbetçilerimizi şehrimizde ağırlamak ve ticari kapasitelerimizi  hedefimizde artırmak varken iş yeri  kiralarımızın maliyetlerimizi artırdığından dolayı şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın alış verişlerini metropol şehirlere kaptıracağımız kanaatindeyim.

Sivas Ankara, Sivas Erzincan , Çevre yolumuz şehrimize gelip geçenlerden çeşitli ticari alanlarda ve en azından petrol, çay ,yemek  satarak katkı sağlamak yerine Sivas girişinden başlamak üzere Sivas çıkışına kadar yan yol adı altında bir ceza vermişiz.

yan yol girişindeki kazaların  ölümlerle sonuçlanması bile bu yan yol meselemizi bürokrasiye taşımaya yetmemiş .

Şehrimizdeki  banka müdürlerimizin  STK?larla yaptıkları toplantılarda TV´lerde ve gazetelerde yapılan anlaşma  ve uzlaşmalara   yönelik metinlerini  bankalarda hiç görmedik.

Bankalar başka şehirlerde aldıkları ekonomik riski hiç almadıkları gibi emlak ofisleri  gibi çalışma yaptılar.

Esnafı tüccarı kurtarmak yerine daha fazla yapılandırma komisyonu sigorta ücreti ve adını bile duymadığımız isimler adı altında komisyonlar istediler  korku rüzgarı ile hiçbir kriz de  ekonomik çıkışı olmayan yapılanmalar yaparak esnafı tüccarı daha da zor duruma düşürdüler .

Evet hep beraber esnaf ve tüccar temsilcileri de dahil olmak üzere emlak fırsatçılığı yapanların istediği bir şehir ortaya koyduk .

Sivas ölü şehir oldu?.

Şahsım hiçbir STK ve esnafı tüccarı temsil edenler bu konuları bürokrasiye iletmedikleri kanaatindeyim .

Başta Sivas Valiliğimiz ve Sivas Belediye başkanlığımızın komisyonlar kurarak bölge bölge esnaf ve tüccarlarımızla görüşme yaparak sorunları sahiplerinden yerinde görmeleri bütün sorunlarımızın çözülmesi için yeterli olacağına inanarak  şehrimizin yeniden şahlanışa geçmesi ümidi ile haftaya görüşmek üzere esenlikle kalınız ?..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?