USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İşverenin Çalışma Belgesi Verme Zorunluluğu

08-11-2018

Söz konusu yükümlülüklerden biri de, işten ayrılan işçiye çalışma belgesi verilmesidir. İş Kanunu´nun 28. maddesinde düzenlenen çalışma belgesi, piyasada daha çok bonservis olarak adlandırılmaktadır. Bugün çalışma yaşamımızda özellikle işverenlerin önemsemediği bu belgenin makalemizde açıklamaya çalışacağımız sonuçları dikkate alındığında ne kadar önemli olduğu görülecektir. Söz konusu belgenin verilmesinin işverenler için herhangi bir maliyeti de bulunmamakta, aksine faydaları bulunmaktadır. Bu yazıda çalışma belgesinin düzenlenmesi ele alınacaktır.

Çalışma Belgesi Nedir, Ne Demektir?

Firmalar işe alacakları personelleri seçerken daha önce nerelerde çalışmış, ne kadar süre çalışmış gibi bilgilere de büyük önem vermektedir. Firmalar işe alacakları personeller ile yapmış oldukları görüşmelerin akabinde, adayların bir önceki iş yerlerindeki pozisyon ve görevleri gibi çalışma bilgilerini detayları ile gösteren belgeye çalışma belgesi denilmektedir. İşçilerin işten ayrılmaları veya iş değiştirmeleri gibi çeşitli durumlarda tecrübelerini ve geçmiş dönemde yapmış oldukları çalışmaları yeni işverenine çalışma belgesi ile göstermektedir.

İşveren Çalışma Belgesi Vermek Zorunda Mıdır?

4857 sayılı İş Kanunu 28. Maddesinde çalışma belgesi hakkında şu tabir bulunmaktadır;

İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından dolayı zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.?

Çalışma belgesi hakkında işçiler tarafından oldukça sık talep edilse de işverenler genel itibariyle bu belgeyi vermekle uğraşmamaktadır. Ancak yasada da açıkça belirtildiği üzere işveren bu belgeyi vermek zorundadır. Hatta çalışma belgesi işçi talep edilmese dahi işçiye verilmelidir. Çalışma belgesinde zaman aşımı süresi bulunmaz. Çalışma belgesi, talep edilecek olan kurum ve kişiler var oldukları süre zarfında istenebilir.

Çalışma Belgesi Vermeme Cezası 2018

Çalışma belgesi talep eden işçiye şayet çalışma belgesi verilmezse İş Kanunu uyarınca işçi veya zarara uğradığını düşünen yeni işveren tazminat talep edebilmektedir. Ceza sadece belgeyi vermemekle değil aynı zamanda belgenin vaktinde verilmemesi, belgeye doğru bilgilerin yazılmaması durumunda da istenebilir. Ayrıca İş Kanunu´nun 99/C maddesine göre, İş Kanunu´nun 28´inci maddesine aykırı olarak çalışma belgesi düzenleme yükümlülüğüne aykırı davranan veya bu belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazan işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için 2018 yılında 167 TL para cezası ödemek durumunda kalır.

Çalışma Belgesi Türleri, Çeşitleri Nelerdir?

Çalışma belgesi iki farklı şekilde düzenlenebilmektedir. Bu çeşitlerden bir tanesi sadece işin türünü ve süresini gösterebilir ve buna alelade çalışma belgesi denilir. İş Kanunu´nda sadece alelade çalışma belgesi olarak belirtilen belge düzenlenmiştir. İkincisi ise tam çalışma belgesi ya da diğer adıyla bonservis. Bonservis üzerinde işin türü ve süresinin yanında işçinin davranışları hakkında da işverenin görüşleri yer almaktadır. Bu nitelikte yer alan belge, İş Kanunu kapsamında değil Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.

Çalışma Belgesinde Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?

4857 sayılı kanunun 28. Maddesinde çalışma belgesi üzerinde yer alması gereken başlıca içerikler; işçinin işinin türü ve çalışma süresi olarak belirtilmiştir. Bunların dışında;

Adı, Soyadı

Görevi

İşçinin Adresi

Doğum Tarihi

T.C. Kimlik Numarası

Çalışma belgesi üzerinde yer almalıdır. Bu bilgileri içeren örnek bir çalışma belgesini yazımız devamında verdik. İşçinin firmada ne kadar süre görev aldığını, çalışma belgesinin düzenlenme tarihi, işten hangi sebep veya sebeplerden dolayı ayrılmış olduğu, iş yerinin adresi ve unvanı, yapılan işin niteliği gibi bilgiler detaylı olarak çalışma belgesi üzerinde yer almalı ve akabinde eski işveren tarafından kaşe ve imza altına alınarak uygun biçimde teslim edilmelidir.

Bu yazımda çalışma belgesi nedir, çalışma belgesi vermek zorunlu mudur, nerelerde kullanılır, şart mı, çalışma belgesi nasıl alınırçalışma belgesi nereden alınır gibi konularda detaylı bilgiler sundum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?