USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KDV´de İngiltere Modelinin Genel Özellikleri ve Türkiye İle Karşılaştırılması -4-

25-02-2019

Kayıt tarihinizden itibaren zaman sınırı:

·   Sahip olduğunuz mallar ya da halen sahip olduğunuz diğer malları yapmak için kullanılan mallar için 4 yıl geriye gidilebilir.

·   Hizmetler için de 6 ay geriye gidilebilir.

İşinizin amacı ile ilgili olan satın alma işlemlerinde KDV´ye kayıttan sonra iade talebinde bulunabilirsiniz. Bu KDV´nin sağladığınız vergiye tabi mal veya hizmetlerle ilişkili olması gerektiği anlamına gelir. Bu KDV´leri ilk KDV iade formunuzda aşağıdaki evrakları kanıt olarak saklayarak talep etmeniz gerekiyor.

·   Fatura ve fişler

·   Açıklama ve alım tarihi

·   İşletmenizin faaliyeti ile nasıl ilişkili oldukları hakkında bilgi

-Kdv İadesinin Geri Ödenmesi

HMRC´ye vermiş olduğunuz iade talebinizi genelde 10 gün içerisinde geri alabilirsiniz.

- KDV´yi Geri İade Alamayacağınız İşlemler

·   Temsil ve ağırlama giderleri

·   Düz oran planını kullanıyorsanız ve sermaye yatırım harcaması olarak tek seferde yapmış olduğunuz tutar KDV dahil £2,000´un altında kalıyorsa. 

- Sermaye Yatırım Harcamaları İle İlgili Kdv´nin Geri Kazanımı

Düz Oran Planı´nı kullanırsanız, KDV dahil olmak üzere satın alma tutarının £2,000 veya daha fazla olduğu tek bir sermaye harcaması ürünü satın alımında tahsil edilen KDV´yi geri alabilirsiniz.

Eğer satın alma; birden fazla ve KDV dahil £2,000 ise bu durumda KDV iadesi talep edilemez.

Tek bir sermaye harcaması şu örnekle açıklanabilir. Örneğin computer paketi alındı, içerisinde computer, printer, camera, scanner ve hoparlör var ve bu ürün paketi için tek seferde KDV dahil £2,000 ya da daha fazla ise KDV iade alınabilir.

- Araç Alımında KDV´yi Geri Almak İçin Özel Kurallar Şunlardır

Yeni bir otomobil yalnızca işletme için kullanılıyorsa tüm KDV´yi geri almanız mümkün olabilir. Otomobil özel kullanım için olmamalı ve bunun olmadığını, örneğin çalışanınızın sözleşmesinde belirtilmiş olduğunu gösterebilmelisiniz.

Özel kullanım, geçici bir iş yeri olmadığı sürece ev ile iş arasında seyahat etmeyi de içerir. Eğer alınan yeni araç esaslı olarak taxi, sürüş hocası ve kendi kendine kullanım amaçlı olarak kullanılıyorsa; arabadaki KDV´yi de talep edebilirsiniz.

2.5.Şüpheli Alacaklar

HMRC´ye ödediğiniz fakat müşteriden tahsil edemediğiniz ve şüpheli alacak olarak kayıtlarınıza aldığınız alacaklarınızın KDV´si geri iade alınabilir.

Bu iadeye hak kazanabilmek için:

·   Borç 6 aydan eski ve 4 yıl 6 ay arasında olmalıdır.

·   Alacağınızı devretmemiş, satmamış olmanız gerekiyor.

·   Ürün için normal fiyatından daha fazla bir ücret talep etmemiş olmanız lazım.

Eğer şüpheli alacak ödenirse geri iade alınan tutarı KDV beyannamenize eklemeniz gerekiyor.

3. Değerlendirme ve Sonuç

Ülkemizde KDV´ye ilişkin gelen eleştirilerin başında, iadelerin oldukça geç verilmesi ve bunun nakit sıkıntısına yol açması, sonraki döneme devreden KDV´lerin iade alınamayan kısımlarının mükellef üzerinde yük teşkil etmesi, tevkifat uygulamasının hayli yaygın olması, bazı sektörler için KDV oranının yüksek olduğundan yakınılması gibi hususlar gelmektedir.

İngiliz KDV sistemi incelendiğinde en belirgin özelliği esnek bir yapıya sahip olması ve KDV iadesi konusunda mükellef odaklı olmasıyla dikkat çekiyor. Mükellefiyete giriş çıkışın kolay olması ve diğer vergi türlerinden bağımsız olarak kayıt yapılabilmesi, beyannamelerin genel olarak 3 aylık aralıklarla yılda 4 kez verilmekle birlikte bazı durumlarda aylık veya yıllık olarak da verilmesi tercih edilebilmektedir.

Devam edecek?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?