Boynu Bükük Şahin

Boynu Bükük Şahin
Boynu Bükük Şahin


Cami imamlarından uzman rehber Nail Ayan, 'Bu şahin, Mengücek Beyliği'nin simgesi ve logosu. Boynunun bükük olması, Anadolu Selçuklu Devleti'ne karşı itaatkarlığın göstergesidir" dedi.

HABER MERKEZİ

İtaatkarlığın göstergesi.

UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası" listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda bulunan 'boynu bükük şahin" figürü merak uyandırıyor.

Cami imamlarından uzman rehber Nail Ayan, yaptığı açıklamada, eserin batı kapısının sağ ve sol yanlarında 'çift başlı kartal" figürünün yer aldığını anımsattı.

Mengücek Beyliği'nin Anadolu Selçuklu Devleti'nin güç ve kudretini, adeta taşa işleyerek gösterdiklerini ifade eden Ayan, 'çift başlı kartal" figürlerinin ziyaretçilerin ilgisini çektiğini belirterek, 'Çift başlı kartal, Anadolu Selçuklularının logosu ve simgesidir. Gücün, kudretin, asaletin ve özgürlüğün sembolüdür. Başının doğu ve batı yönünde yapılmasının sebebi, doğunun ve batının hakiminin Selçuklular olduğunu ifade eder. Kartalların 180 derece baktığını hesaba katarsak, 'doğunun, batının, kuzeyin ve güneyin, bütün yönlerin hakimi Selçuklulardır' düşüncesi hakimdir diyebiliriz" dedi.

Kapının sol tarafında, çift başlı kartalın çaprazında da 'boynu bükük şahin" figürünün bulunduğunu aktaran Ayan, bu şahinin Mengücek Beyliği'nin simgesi ve logosu olduğunu dile getirerek, 'Şahin işlemesinin boynunun bükük olması, Anadolu Selçuklu Devleti'ne karşı itaatkarlığının göstergesidir. Tevazu ve saygı ile yere bakması da ondandır. Aynı zamanda boynu bükük şahin kuşunun bir pençesi havadadır. Havada olmasının sebebi, 'ne kadar tevazu sahibi olsak da, ne kadar itaatkar olsak da, haksızlık ve adaletsizlik karşısında pençemizin havada olduğunu sakın ha sakın unutmayın' düşüncesi verilmek istenmiştir" ifadelerini kullandı.

Nail Ayan, Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Alaattin Keykubat'ın isminin, eserin 'Cennet Kapısı"na işlendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Mütevazı bir beylik olan Mengücek Beyliği, Anadolu Selçuklulara saygısını birçok yerde daha göstermiştir. Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaattin Keykubat'ın adını 'Cennet Kapısı'nın zirve noktasına işleyerek saygısını dile getirmişlerdir. Oradaki kitabede, 'Sultan-ı Muazzama Halife'nin Yardımcısı Alaattin Keykubat' ibaresi yazılır. Tabiri caizse Cennet Kapısı'na Alaattin Keykubat ismini vererek onu yüceltmişlerdir."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.