USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Nasıl Kalkınabiliriz?

25-01-2020

2018 Şirketlerin piyasa değeri: (Milyar dolar);

Mikrosoft??779

Apple????749

Amazon??. 734

Alphabet??723

BIST ????.150 (Türkiye´deki tüm şirketlerin değeri)

Ülkelerin kişi başına düşen yıllık yüksek teknoloji ihracatı:

Singapur??.: 27 bin dolar

Türkiye???.: 22 dolar.

Ülkelerin kişi başına düşen milli geliri: (dolar)

Almanya???: 48 bin

Japonya???.: 39 bin

G. Kore????: 32 bin

Türkiye???..: 9 bin

Milli Eğitim Bakanlığımızın 2017-2019 Yatırım Bütçesi:

İmam Hatip Liselerine??.:  1 723 000 000TL

Fen Liselerine???????.:    109 666 000TL

Son yıllarda Türkiye´de en çok yüksek lisans ve doktora ilahiyat alanında yapılmıştır.

Yüksek teknoloji ve katma değer üretemediğimiz için gelirimizi artıramıyoruz.

1983´te Türkiye´nin kişi başına düşen milli geliri; 2 bin dolar, G. Kore´nin milli geliri; bin dolar civarlarında idi. 70 yıl önce Türk askeri G. Kore´ye gidip, savaşmıştı. Ağır bir savaştan çıkan G. Kore´nin zengin doğal kaynakları yoktu, balık ve sebze satan bir sömürge ülkesiydi. Halkın yarısı ilkel inançları olan diğer yarısı karışık inançlarda bir ülkeydi.  2. Dünya savaşında atom bombası atılan, yerle bir olan Japonya doğal kaynakları olmayan bir ülkeyken bu ülkeler nasıl kalkındılar, nasıl başardılar?

Milli Eğitim Bakanımız, G. Kore eğitim bakanına sorar; ?Nasıl kalkındınız, nasıl başardınız?´ G. Kore eğitim bakanı cevaplar; ?Biz önce eğitime yatırım yaptık. Eğitime yatırımda öğretmene yatırımla başladık. Zeki, başarılı öğrencilerimizi öğretmen ve mühendisliklere yönelttik. Nitelikli ve donanımlı öğretmenler ve mucit mühendisler yetiştirdik. Öğretmenler geleceğimiz olan nesilleri yetiştirdi, mühendisler geleceğin teknolojisini kurdular ve ürettiler.

EĞİTİME VE YÜKSEK TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPTILAR. Geleceği; Etkili öğretmenler ve mucit mühendisler kurar. Öncelikle eğitime, eğitimde öğretmene yatırım yapmalıyız. Nitelikli öğretmen için Islahatlara öğretmenlerin okuduğu fakültelerden başlamalıyız. Üniversitelere hoca alınırken mutlaka liyakatı esas alıp, torpille üniversitelere hoca alınmasına son vermeliyiz. Üniversite hocalarının liyakatli, donanımlı olmalarını sağlamalıyız ki etkili öğretmenler, mucit mühendisler yetiştirebilelim ve her alanda nitelikli nesillere sahip olalım; üretebilelim.

Japonya´ya atom bombası atıldıktan sonra, yakın zamanlarda yaşadıkları tusunami felaketlerinde bile aksatmadıkları tek şey eğitim oldu. Spor salonlarını dersliklere çevirip eğitime devam ettiler. Almanya 2. Dünya Savaşından sonra her şeyden tasarruf yaparken eğitime yatırımdan geri durmadılar, üreterek dünya devi oldular, bütçe fazlası verdiler.

Türkiye yakında 100 milyon nüfusun 70 milyona varacak genç nüfusuyla eğitime önem verip, bilime-akla sarılıp, ileri teknoloji üreterek kalkınabilir. Bunun için etkili, donanımlı, nitelikli öğretmenler ve mucit mühendisler yetiştirmeliyiz. Zeki öğrencilerimizi öğretmenliğe ve mühendisliklere yönlendirmeliyiz. 60 çeşit daldan (fakülteden) öğretmen alımını daraltmalıyız, AÖF mezunlarından öğretmen atamasına son vermeliyiz, fakültelerin kontenjanlarını yüz de elli azaltmalıyız. Fen-Edebiyat fakültelerinin ikinci öğretimlerini derhal kapatmalıyız, sözleşmeli öğretmenliği kaldırmalıyız.

Kamuda çalışan bir işçi emekli olurken daire başkanına denk tutulur, öğretmenin emekli ikramiyesinin üç katı kadar ikramiye, öğretmenin emekli maaşının iki katı kadar maaş alır. Lojmanı, servisi, öğlen yemeği olamayan tek kariyer mesleği öğretmenler; emekli olunca açlık sınırında mahkum edilir. Öğretmenlerin maddi ve manevi itibarını yükseltmeden, mesleki itibarlarını yüceltmeden kaliteli, nitelikli eğitim sağlayamayız ve kalkınamayız. ?Hiçbir ülkenin eğitim kalitesi, öğretmen kalitesini aşamaz.´ Öğretmen, çocukların ruh mimarıdır. ?Öğretmenin öğrencileri üzerindeki etkisi sonsuzdur. Sınırlarını nerede biteceğini kestirebilmek çok güçtür.´

 İtibarlı, nitelikli öğretmen=Kaliteli, verimli eğitim=Yüksek vasıflı, donanımlı, etkili, yüksek teknoloji üreten nesil=Kalkınmış Türkiye.

İşleriniz iyi gidiyorsa, eğitime yaptığınız yatırımı iki katına çıkarın. İşleriniz iyi gitmiyorsa, eğitime yaptığınız yatırımı dört katına çıkarın. GELECEK, EĞİTİMLE GELECEK.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?