USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sağlığımızın Kıymetini Bilelim

09-11-2019

Dinimizin temel hedeflerinden biri, insan sağlığının korunmasıdır. Dinimizin emir ve tavsiyelerine genel olarak baktığımızda bunu kolaylıkla anlayabileceğimiz gibi, bazı şeylerin haram kılınmasında da beden ve ruh sağlığımızın gözetildiğini çok açık bir şekilde görebiliriz.
Bir insanın, maddi ve manevi hastalıklardan uzak ve sağlıklı olması, kıymeti dünyalık değerlerle ölçülmeyecek kadar büyük bir nimettir.

?Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi? diyen Kanuni, bu nimetin ne denli önemli olduğuna vurgu yapar.
Sağlık nimetinin kıymetini takdir etmek ve korumak, bizim en başta gelen görevimizdendir. Bu da nimet elde iken kıymetinin bilinmesine bağlıdır. Ne yazık ki, insanoğlu sağlığının kıymetini hastalanınca veya bunları kaybedince anlar. Sevgili Peygamberimiz (a.s.) bu gerçeğe dikkat çekerek şöyle buyurmuşlardır. ?İki nimet vardır ki insanların çoğu bunlarda aldanmıştır. O nimetler: Sağlık ve boş vakittir? (Tecrid-i Sarih Tercümesi,12/177,No 357) 
Sağlığımızın korunması için yiyecek ve içeceklerin helal, temiz ve mikropsuz olması, beden ve elbiselerimizin, oturup kalktığımız, gezip dolaştığımız yerlerin temiz olması gerektiği gibi, sağlıklı bir beden için sporun önemi de büyüktür.
İslam, sadece kendi sağlığımızı değil, başkalarının sağlık ve mutluluğuna yardımcı olmamızı da ister. Onun için diğer insanların sağlığına zarar veren yanlış davranışları da hoş karşılanmamıştır.
İslam dini sağlığı bozan şeyleri önceden serbest bırakıp, sonra insanları tedavi etme yerine, insanların hasta olmaması için önceden gerekli her türlü tedbirin alınmasını ister. İnsanın aklî, rûhî ve bedenî işlevlerini zayıflatan ya da kaybettiren sigara, alkol ve uyuşturucu ve bunlar gibi sağlığımızı tehlikeye düşürecek her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak durmak dini bir prensiptir. Kur´an-ı Kerim´de ?Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız? (Bakara ,2/197) diye buyurulmaktadır.
İslam dini, alınan bütün tedbirlere rağmen, eğer hastalanmış isek, tedavi olmayı da emretmektedir. Sevgili Peygamberimiz, ?Ey Allah´ın kulları tedavi olunuz´´ (Ebu Dâvud, 4/3 ) diye tavsiyede bulunması bunu göstermektedir.
Beden ve ruh sağlığımızı koruyarak huzurlu bir hayat yaşamamız dileğiyle Allah´a emanet olun. Haftaya görüşmek üzere?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?