USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SAĞLIKLI YAŞAM VE METABOLİK DİYET

28-05-2018

Sağlıklı beslenmeye dair birçok şey duymuşuzdur. Sağlıklı beslenip, ideal kilomuzda kalmak için kaliteli besinleri ne sıklıkla ne ölçüde tükettiğimiz oldukça önemlidir. Metabolizma kişiden kişiye değişir ve asıl önemli konu kendi metabolizmamızı ne kadar yakından tanıyoruz.

Şimdi bildiğimiz tüm klasik diyetleri bir kenara bırakıyoruz ve ezber bozan kaliteli yaşamın bir parçası olan ?metabolik diyet´ e geçiyoruz. Vücut yağını kaybederken, kendimizi güçlü kılmak. Evet vücut yağ yakıp kütlesinde azalma olurken güç ve kuvvet de ters orantıda bir artış sağlamak. Metabolik diyet ile anabolik (büyüme üreten) koşullar üretiriz.

Tabii ki diyetin yanında egzersizleri ihmal etmemeliyiz. Egzersizler kaliteli ve sağlıklı yaşamın çok önemli bir parçasıdır. Yaptığımız egzersizlerin kardiyovasküler etkisi yanı sıra mutluluk hormonu salgılayan aktivitelerdir. İnsan sağlığında büyük yer edinen sağlıklı beslenme, yapılan egzersizler sayesinde maksimum verim almaya sebep olur. Genellikle kuvvet sporcularının uyguladığı metabolik diyet vücudun anabolik ve katabolik hormonları ve büyüme faktörleri üzerinde etkilerde bulunarak metabolik değişimler gerçekleştirilmektedir. Metabolik diyet uygulaması için herhangi bir spor branşı ile uğraşmaya gerek yoktur, sağlıklı yaşam peşinde olan herkes uygulayabilir. (1) Metabolik diyetin faydalarından bahsedecek olursak;

-Metabolik diyet ile insülin denetiminin arttırılması aracılığı ile protein sentezi için istenen etkiler sağlanır.

-Metabolik diyet ile insülinin lipoliz ve lipogenez üzerindeki etkisi azaltılır.

-Metabolik diyet ile ani insülin yükselmeleri denetim altına alınır.

Sağlıklı yaşam kalitemizi artırmak için, düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve doğru egzersizler tercih etmeliyiz.

Çünkü bizler,  bize emanet edilen bu bedenimizi en güzel ve sağlıklı şekilde hem de kendimizin iyiliği gereği Yüce Allah´a teslim etmenin bilincindeyiz. Herkese iyi ve sağlıklı günler dilerim.

KAYNAKÇA

1=Nitelikli kuvvet antrenmanı/Tudor Bompa

OTOBİYOGRAFİ:

Ben Aykut Özdoğan. 18.06.1989 Sivas/Merkez doğumluyum. İlköğretim ve lise öğrenimimi Sivas´ta tamamladım. Yüksek öğrenimimi Sağlık kurumları işletmeciliği Anadolu Üniversitesinden, daha sonra lisans tamamlama olarak İşletme bölümüne tamamladım. Üniversiteden, 3 not ortalaması ve iki onur belgesi ile mezun oldum. Yaklaşık 5 yıldır amatör olarak spor yapmaktayım. Çeşitli spor branşlarında amatör olarak lisanslı sporculuk yaptım ve yaklaşık 3 yıldır powerlifting sporu yapmayım, aktif olarak lisanslı halterciyim. Şubat ayında Türkiye powerlifting yarışmasında 2.olduktan sonra, mayıs ayında WRP Federasyon Avrasya şampiyonasında 67,5 kg sıkletinde Şampiyon oldum ayrıca Single bench press kategorisinde Avrasya 3.´sü oldum. 58 Sağlık spor kulübünde spor eğitmeni ve antrenör olarak çalışmaktayım.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?