USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Toplumun Temel Taşı Ailedir

16-11-2019

Herkese hayırlı günler sevgili okurlarım. Bugünkü yazımda Cuma hutbesinde de dikkat çekilen ve en temel müesseselerden birisi olan ?aile?ye dikkat çekeceğim.

Aile, bir milletin ve toplumun temel taşıdır. Aile ana, baba ve evlenmemiş çocuklardan meydana gelir.

Her insanın küçük bir dünyası, belki küçük bir cenneti aile yuvasıdır. Evlerimizi, yuvalarımızı İslâmî ölçülerle ve imanın ışığında kurduğumuz takdirde yuvalarımız bir cennet köşesi, saadet ve huzur bahçesi olur. Sağlam esaslar üzerine kurulan mesut yuvalardan meydana gelecek toplum da huzurlu olur.

Dinimiz hem ferdin hem de cemiyetin huzurunu temin etmek için evlilik müessesesine ehemmiyet vermiş; onu korumak ve mutluluğu artırmak için bir takım ölçüler getirmiştir.

Karı, koca ve diğer aile fertleri arasındaki münasebet, yakınlık, hürmet, şefkat ve muhabbet yalnız bu kısa dünya hayatı ölçüsüyle değil, ahirette, ebedî hayatta bu münasebetlerin devamı ölçüsüyle hareket edilmesi lâzımdır. O zaman aralarındaki hürmet, şefkat ve sadakat samimî olur. Daimî bir arkadaşlığın hatırı için birbirlerine her fedakarlığı, karşılıklı hürmet ve merhameti yapabilirler. Bu saadeti Allah´a ve ahirete iman temin eder. İmanın hakim olmadığı bir ailede her şey geçici ve menfaate dayalıdır. Temel çürük, merhamet mecaz, saygı ve sevgi yapmacıktır, hayvanidir. Menfaatlerin ve galip hislerin merhamet ve hürmeti mağlup ettiği bir ailede, o dünya cenneti cehenneme döner. Aile fertleri azap içinde kalır.

Ebedî rehberimiz, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) Efendimiz ümmetini aile yuvası kurmaya davet ettiği hadîs-i şeriflerinde bakınız ne buyuruyor:

"Aile yuvası kurunuz! Hristiyan ruhbanları gibi olmayınız!"

"Kul evlendiği vakit dinin yarısını tamamlamış olur."

"Her mü´min âhire hayatının saadetine yardımcı olacak bir hayat arkadaşıyla evlensin." 

"Rızkı aile yuvası kurmakta arayın!" 

"Evleniniz, çoğalınız! Ben kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim!"

"Gençler! İçinizden evlenmeye gücü yetenler izdivaç etsin! Zira evlenmek gözleri haramdan daha çok korur, zinadan muhafaza eder. Gücü yetmeyenler de oruç tutsun!"

"Nikâhla evlenmek benim sünnetimdir. Meşru bir mazereti yokken sünnetimi takip etmeyen benden değildir."

Bu tavsiyelere uyarak, zaman ve şartlar müsait olunca çocuklarını evlendirmek ana ve babaların çok önemli vazifelerinden biridir.

Hepimizin gençlere yardımcı olması lâzımdır. Dininden ve ahlâkından razı olduğumuz bir kimse kızımıza veya oğlumuza talip olursa, "Kolaylaştırınız, güçlük çıkarmayınız!" hadisiyle amel etmeliyiz.

Görenek belâsı, Avrupa modası yüzünden; yuva kurarken yapılan israflar ve ölçüsüzlükler yüzünden gençlerin dünya ve âhiret hayatları tehlikeye düşmektedir.

Haftaya görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?