USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çiftçi Hep Mağdur! Tarla 7 Markette 40 TL

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde Telli terbiye sistemi elma hasadı başladı. Tarlada 7 ile 10 lira arasında değişen elmanın kilosu marketlerde 40 TL'ye kadar çıkarken, üretici soğuk hava deposu olmaması nedeniyle ürünü istedikleri fiyattan satamadıklarını söylüyor.

Çiftçi Hep Mağdur! Tarla 7 Markette 40 TL
01-10-2024 13:24
SİVAS
Google News

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde çiftçilerin önemli gelir kaynaklarından biri olan elmalarda hasat dönemi başladı. Yüzlerce dönüm alanda yetiştirilen elmalar, tüccarlar aracılığıyla dalından satın alınarak sebze-meyve haline taşınıyor. Ancak bölgedeki çiftçiler, soğuk hava deposu eksikliği nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşı karşıya.

Hasat sırasında elmalar, kilogram başına tarlada 7 ila 10 lira arasında alıcı buluyor. Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, bu fiyatların çiftçilerin kazanmasını engellediğini vurguladı.

Özellikle soğuk hava deposu olmaması nedeniyle, elmaların TIR ile Kayseri'ye gönderildiğini ve oradan iç piyasaya sürüldüğünü belirten Tanışık, "Elma diyarı Doğanşehir diyoruz ama bu unvanı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

aw298564-10.jpg

MARKETTE 44.90 TL

Burhan Tanışık, birçok çiftçinin maliyetin altında elmalarını meyve suyu fabrikalarına vermek zorunda kaldığını ifade etti. Marketlerde elmaların fiyatının 44.90 TL'ye kadar çıktığını gözlemlediklerini aktaran Tanışık, "Bahçemizde elma 10 lira. Bu adaletsizlik devam ederse üretim sürdürülebilir olmayacak" şeklinde konuştu.

Doğanşehir'de örnek tarım projeleriyle elma üretimi yapan Ayşe Demirtaş, bu yıl ilk kez kaliteli elma yetiştirmeye başladıklarını açıkladı. Telli terbiye sistemi kullanarak elmayı doludan ve güneş yanığından koruduklarını belirten Demirtaş, "Düşük fiyatlar nedeniyle üretim azalmıştı. Bizim gibi projelerle bu durumu tersine çevirmek istiyoruz" dedi.

aw298564-05.jpg

TELLİ TERBİYE SİSTEMİ NEDİR?

Demirtaş, ilçenin en büyük sıkıntısının soğuk hava deposunun olmaması olduğunu vurguladı. "Bahçemizde şu an 10 TL civarında satış yapıyoruz. Yetkililerin destek vermesiyle üretime devam etmek istiyoruz" diye ekledi.

Telli Terbiye File Sistemi Meyve ağaçlarını doludan korur. Sert rüzgarların ağaç dallarını kırmasını engeller. Zararlı güneş ışınlarının meyvelerin üzerinde yarattığı güneş yanıklarını engeller. Telli Terbiye File Sistemi 1. Sınıf meyve yetişmesini sağlar.


Editor : İhlas Haber Ajansı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.10.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!