M. MUSTAFA IŞIK
Yıllardır birçok kronik hastalıkla mücadele eden Şaziye Bütün´ün, kolunun şişmesi ve şiddetli ağrısı olmasına rağmen uzun yıllardır hastalığına teşhis konulamıyordu.
Akrabaları tarafından Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı´na getirilen hasta, Dr. Öğretim Üyesi Fatih Ada tarafından muayene edildi ve ender rastlanılan hastalığına teşhis konularak sol kolundaki damarlarda pıhtı atması sonucu damar tıkanıklığı meydana geldiği tespit edildi.
?BU HASTALARIN TEŞHİSİ
BİRAZ ZOR KONULUYOR?
Dr. Fatih Ada damar tıkanıklıklarıyla ilgili yaptığı açıklamada, ?Hem atar damar hem toplardamar hastalığına intravasküler diye tabir ettiğimiz yani damar içine girerek hastamızın tedavisini gerçekleştirdik. Bu ameliyatların özelliği şu; eskiden birçok hastaya açık ameliyatla operasyon yapıyorduk. Ama gelişen teknolojiyle beraber açık ameliyatlar yavaş yavaş azalmaya başladı. Kalp damar cerrahisinde teknolojik gelişmeleri takip ederek bu anlamda gelişim sağlıyoruz. Türkiye´nin değişik yerlerinde bu uygulama yapılıyor. Ama bizim yaptığımız ameliyatlardaki gibi toplardamara giriş çok sık ve yaygın değil. Çünkü bu hastaların teşhisi biraz zor konuluyor. Genellikle sol bacak pıhtılarının oluşmasından sonra teşhis konuluyor. Önemli olan pıhtı gelişmeden oraya müdahale ederek onu açmaktır. Geçtiğimiz hafta bize gelen hastamıza toplardamardan girerek stent işlemi uyguladık. Hasta ilaçlarını düzenli kullandıktan sonra şikâyetlerinin geçeceğini düşünüyoruz? dedi.
?VARİS ÇORABI
GİYMESİ ÇOK ÖNEMLİ?
Birçok damar hastalığının doğuştan olduğunu, ancak zaman içerisinde aşırı kilosu olan bireylerin vücuda zarar verecek boyuta gelen damar hastalıklarına maruz kalabildiklerini ifade eden Dr. Fatih Ada, ?Hastaların % 95´inde sol bacakta şişlik, ağrı, hâlsizlik sonucu bazen kapanmayan yaralar meydana geliyor. Bu hastalık bir de Safen Ven´i tutmadıysa sol bacaktaki bu durum genelde atlatılabiliyor. Genellikle bu hastalara kontrastlı tomografi ile venografi ile teşhis koyuyoruz. Omurga kemiğiyle sağ bacağa giden atardamar arasında sol bacaktan gelen toplardamar sıkışıyor. Buna bağlı yıllar içerisinde semptom oluşuyor. Doğar doğmaz aslında birçok insan böyle doğuyor. Bu hastalık sonucu zamanla bayanlarda ve erkeklerde kilo alma gibi etkenler eklendikçe 20´li, 30´lu yıllarda başlıyor, ileriki yıllarda bu hastalık riski giderek artmaktadır. Hastalık bazen ilaçla, bazen varis çorabıyla tedavi edilebilir. Hastalarımız kilo almamaya özen göstererek diyetlerine ve sporlarına dikkat edecekler. Bayanlar için özellikle gebelikte hastalığın ilerlememesi adına varis çorabı giymesi çok önemli. Karın içi basıncı azaltmak için özellikle kabızlıktan kaçınmak gerekir? şeklinde konuştu.
?BİRÇOK TEDAVİ
YÖNTEMİ VAR?
Diyabetli hastaların ayaklarında bulunan yaralar hakkında da bilgi veren Dr. Ada, ?Kliniğimizde müdahale ettiğimiz hastalıklar genelde atardamar hastalıklarıdır. Toplumumuzda şeker hastalığı çok yaygınlaştı. Şeker hastalığına bağlı diyabet ayak dediğimiz, iyileşmeyen yaralara bağlı enfeksiyonlar da çok sık görülüyor. Bunun nedeni ise bacağın kanlanmasının bozuk olması yani temiz kanın düzgün gitmemesi. Bu hastalığında birçok tedavi yöntemi var. Bunlar cerrahi tedavi ve balon stent tedavisidir. Diz altındaki damar tıkanıklıkları olunca cerrahi operasyonun çok fazla şansı olmuyor. Oradaki damar çapları küçüldüğü için ve diğer birçok faktöre bağlı olarak giremediğimiz damarlara damar içi girişim yapıp açmak gerekiyor. Damar açıldıktan sonra da hastaların bahsettiğimiz diyabetik ayağa bağlı veya topallama şikâyetleri hızlı iyileşmeye başlıyor. Tabii bunlar çok uzun vadeli şeyler değil. Bir kere damarı açtık, artık ömür boyu gidecek diye bir durum söz konusu değildir? ifadelerini kullandı.
?BU TÜR TEDAVİLER BELLİ
MERKEZLERDE YAPILIYOR?
Bu gibi hastalıkların tedavilerinin özel belli merkezlerde yapıldığını ifade eden Dr. Ada ?Burada hastanemizin bu tür özel operasyonları yapabilmemiz için bizlere imkânlar sağlanıyor. Bundan dolayı hastane yönetimi ve Üniversitemiz yönetimine teşekkür ediyorum. Ayrıca bu ameliyatların yapılmasında emekleri geçen kardiyoloji servisinde görev yapan sağlık personelimize ve teknik personelimize de ayrıca teşekkür ederim? dedi.
BÜTÜN: ?AMELİYATIMI YAPAN
HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN?
Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim dalında operasyon geçirerek sağlığına kavuşan Şaziye Bütün, ?Şişen sol kolumdan dolayı yemek yemede zorluk yaşıyordum ve hiçbir şeyi kaldıramıyordum. Yapılan ameliyat sonrası kolum gayet iyi ve rahatlıkla hareket ettirebiliyorum. Ameliyatımı gerçekleştiren herkesten Allah razı olsun.? dedi.
?ANNEMDE DAMAR
TIKANIKLIĞI VARDI?
Hasta Şaziye Bütün´ün oğlu İsa Bütün ise, ?Annemde damar tıkanıklığı vardı. Hocalarımız sağ olsunlar yeni bir sistem uygulayarak damarı açtılar. Annemin kolu şu an çok iyi durumda. Kolundaki ağrı sızı şu an gitti. Annemin ameliyatını yapan Fatih Hocama ve tüm çalışanlara çok teşekkür ederim.? şeklinde konuştu.
Editor : Haberpanelim