AHMET TIRPAN
Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ?Seminer Günleri-2? adlı etkinlikler kapsamında ?Gebelik ve Egzersiz? konulu seminer düzenlendi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu´nda düzenlenen programa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
?BİZİM GEBELERE EĞİTİM
VERMEMİZ GEREKİYOR?
Gebeliğin oluşumu ve gebelik eğitiminin sebepleri hakkında dinleyicilere bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Numanoğlu Akbaş, ?Tek bir hücre, zigot oluşuyor ve sonrasında bir insan yavrusuna dönüşecek bu zigot. Çok fazla enerjiye ve metabolik yüke ihtiyaç var. Bebeğin bu ihtiyaçları karşılayabilmesi için, annede yani gebede çok fazla anatomik, fizyolojik ve psikolojik değişiklikler meydana geliyor. Bu değişikliklerin çoğu çok faydalı değişiklikler, bazılarında da yan etkileri diyelim, olumsuz istenmeyen kısımları da var, bunun için de bizim gebelere eğitim vermemiz ve egzersiz yaptırmamız gerektiğini anlatıyor? dedi.
?HER GÜN 20-30 DAKİKA
ARASINDA EGZERSİZ YAPILMALIDIR?
Gebelik esnasında vücutta gelebilecek değişiklikler hakkında bilgi veren Dr. Akbaş ?Kardiyovasküler sistemde, solunum sisteminde ve hormonal sistemde değişiklikler olacak ve en önemlisi kas ve iskelet sisteminde değişiklikler olacak. Bağlarımız çok gevşeyecek ve buna bağlı olarak da eklemlerde yaralanma riski olacak. Bu yine doğumdan sonraki 4-5 aya kadar devam edebiliyor. Gebe çok fazla kilo alıysa, bebeğin ağırlık artışı çok fazla olduysa, gebenin yaralanma riski de yüksek olacaktır. Yine gebede eğer diyabet hastalığı ortaya çıkıyorsa, daha sonra Tip-2 diyabete dönüşme riski daha fazla olduğundan egzersiz yapmak tabii ki pozitif olacaktır. Gebelikte yine bel ağrısı sıklığı, yayınlarda %24 ile %90 arasında çok büyük bir sıklıkla değişiklik olduğu söyleniyor. Ağrısı olanların % 50´sinin bir sağlık desteği almadığı ve bu ağrıyı tolere etmek zorunda olduğunu belirtilen yayınlar da var. 2015´te yayımlanan Amerikan jinekoloji birliğinin bir komite raporunda eğer tıbbi bir problemi, komplikasyonu yoksa bu gebeler haftanın her günü 20-30 dakika arasında orta şiddette egzersiz yapmalıdırlar? şeklinde konuştu.
Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Editor : Haberpanelim