USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Vegan Beslenme Ekosisteme Faydalı Mı? Uzmanından Açıklama

Sivas’ta özel kliniğinde danışmanlarına hizmete veren  Diyetisyen Hilal Demirgil, son dönemde sıkça gündemde olan vegan beslenme ile ilgili bilgiler verdi. Vegan beslenmenin ekosisteme faydalı olduğunu söyleyen Demirgil, “Dünya yaşına baktığımız zaman bir kilogram et için 50 kilogram karbondioksit salımı gerçekleştirilir. Vegan beslenme aslında dünyamızın yaşını geriye atmış olur” dedi.  

Vegan Beslenme Ekosisteme Faydalı Mı? Uzmanından Açıklama
11-07-2023 11:20
SİVAS
Google News

 Erkan YILDIZ

Sivas’ta özel bir klinikte danışmanlarına hizmet veren Diyetisyen Hilal Demirgil, son dönemde tartışmalarıyla gündemi sıkça meşgul eden vegan beslenme tarzıyla ilgili bilgi verdi. Demirgil, vegan beslenenlerin beslenenler B12 eksikliğinden dolayı hafıza kaybı, halsizlik, ruh dengesizlik yaşadığını ancak bunun da 1 aylık kullanılan gıda takviyeleriyle tamamladıklarını dile getirdi.

 DÜNYAYI GENÇLEŞTİRİYOR

Vegan beslenmenin dünya yaşını geriye attığını söyleyen Demirgil, “Endüstrinin vegan beslenme üzerinde bazı etkileri vardır. Bunlardan bir tanesi fosil yakıtların en az kullanıldığı, hayvansal üretimin olmayacağı düşünülerek ekosistemi de dengeli bir şekilde ilerletebileceğimiz bir durumdur. Dünya yaşına baktığımız zaman bir kilogram et için 50 kilogram karbondioksit salımı gerçekleştirilir. Vegan beslenme aslında dünyamızın yaşını geriye atmış olur. Bu yüzden ekosistem için gerekli olan bir durumdur. Endüstriye de bu anlamda bir katkısı var olur” ifadelerini kullandı.

 HAYVANSAL PROTEİNLER KANSERE YOL AÇABİLİR

Hayvansal proteinlerin bazı hastalıklara yol açtığını dile getiren Demirgil, “Vegan beslenenler B12 eksikliğinden dolayı hafıza kaybı, halsizlik, ruh dengesizlikleri yaşayabilirler. Bunu da 1 aylık kullanılan takviye gıdalarla tamamladıkları için sağlığa etkisi çok daha olumlu olur. Çünkü hayvansal proteinleri yüksek oranda tükettiğimiz zaman kişilerin, kanser, diyabet, kalp ve kronik diğer hastalıklar gibi hastalıklara karşı karşıya kalırız.  Bitkisel olan proteinleri yüzde 30 kadar vücudumuzda tutabiliyoruz, hayvansal olan proteinleri ise yüzde 70 kadar vücudumuzda tutabiliriz. Vegan beslenenler yüzde 30 kadar protein aldığı için eksiklik yaşamazlar. Ama sosyal ve psikolojik anlamda ek tüketim ihtiyaçları olduğu zaman yapay etler kullanılarak sosyal hayatlarına kendilerini adapte edebilirler.  Dünya Sağlık Örgütü’nün(DSÖ) vegan beslenme ile ilgili açıklaması da sağlığı negatif yönde etkilemediği şeklindedir. Biz diyetisyenlere göre de vegan beslenme etik ve sağlıklı bir davranıştır” ifadelerini kullandı.

Sivasİrade

 

 


Editor : Elif Elmalı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!