2024 yılında Türkiye, Avrupa Birliği’nin gıda güvenliği kontrol sistemi olan Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) üzerinden en çok bildirim alan ülke oldu.

2024 yılında pestisit kalıntıları ve aflatoksin seviyesindeki fazlalıklar gibi nedenlerle pek çok ihracat ürünü sınır kontrolünden geri dönmüştü. Son 1 haftada ise yurt dışına ihraç edilmek istenilen birçok ürün, sağlığa zararlı maddeler içerdiği gerekçesiyle  sınır kapısından geri döndü.

 İŞTE O LİSTE:

- Türkiye’den Belçika’ya ihraç edilmek istenen kaymaklarda E202 potasyum sorbat tespit edildi.
- Türkiye’den İtalya’ya ihraç edilmek istenen organik Antep fıstığı çekirdeğinde izin verilen limitlerin üzerinde Aflatoksin varlığı tespit edildi.
- Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilmek istenen haşhaş ezmesinde beyan edilmemiş alerjenler tespit edildi.
- Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilmek istenen kuru incirlerde zehirli ve kanserojen aflatoksinler tespit edildi.
- Türkiye’den Hollanda’ya ihraç edilmek istenen haşhaş tohumu ezmesinde alerjenler tespit edildi.
- Türkiye’den Hollanda’ya ihraç edilmek istenen kuru incirlerde zehirli ve kanserojen Aflatoksin ve Okratoksin tespit edildi.
- Türkiye’den Hollanda’ya ihraç edilmek istenen kurutulmuş küp incirlerde normal sınırın 8 katı Okratoksin A tespit edildi.
- Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilmek istenen organik kayısı parçalarında aflatoksin ve okratoksin A tespit edildi.
- Türkiye’den Belçika’ya ihraç edilmek istenen kimyon tohumlarındaki pirolizidin alkaloitlerinin toplamının, maksimum pestisit kalıntısı limitini aştığı tespit edildi.
- Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilmek istenen taze biberlerde asetamiprid tespit edildi.
- Türkiye’den Bulgaristan’a ihraç edilmek istenen taze biberlerde permetrin tespit edildi.
- Türkiye’den Hırvatistan’a ihraç edilmek istenen armutlarda metoksifenozid tespit edildi.

TZOB Başkanı Bayraktar'dan zirai donla ilgili ilk açıklama! TZOB Başkanı Bayraktar'dan zirai donla ilgili ilk açıklama!

BU MADDELER NE ANLAMA GELİYOR:

Aflatoksin: Aflatoksin nemli ve sıcak ortamlarda depolanan gıdalarda gelişebilen ve belirli küf türlerinden üreyen bir mikotoksin. Aflatoksinler, karaciğer hastalıklarına yol açabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

Pestisit: En çok taze biber, limon ve nar gibi taze meyve ve sebzelerde görülmüş. Pestisitler, zararlı organizmaları kontrol altına almak için kullanılan kimyasal maddelerdir. Ancak, tüketim için belirlenen maksimum kalıntı limitlerinin aşılması durumunda insanlar üzerinde toksik etkiler yaratabilir.

Okratoksin: Okratoksin de tıpkı aflatoksin gibi belirli küf türlerinden üreyen bir mikotoksin. En yaygın formu olan okratoksin A, gıda ve yem ürünlerinde bulunabilir. Özellikle tahıllar ve kuru meyvelerde görülür. Bu toksinler böbrekte hasara yol açabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve kanserojen özellikler gösterebilir.

Salmonella: Salmonella, yiyecek ve su yoluyla bulaşan, gıda kaynaklı enfeksiyonlara neden olan bir bakteridir. Özellikle yeterince pişirilmemiş gıdalarda bulunur. Ancak bazı durumlarda baharatlarda da salmonella görülebilir. Özellikle susam ve susam içeren ürünlerde daha fazla salmonella vakası görülebilir. Susam tarladayken sulama sebebiyle, depolama sırasında ise çeşitli haşereler sebebiyle salmonella riski oluşabiliyor.

Kaynak: RASFF