Proje okulları olarak bilinen Türkiye'nin en başarılı liselerinde öğretmen atama krizi yaşanıyor. Kriz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu okullardaki yüzlerce öğretmenin norm fazlası statüsüne alınmasıyla başladı. Bu durum hem öğretmenler hem öğrenciler hem de mezunlar tarafından büyük tepki topluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ‘özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında yaşanan bu tepkilerin nedeni ise öğretmen ve okul yöneticilerinin talepleri dışında okuldaki görevine son verilerek norm fazlası statüsüne getirilmesi.
Bakanlığın aldığı bu uygulamanın temeli 10 yıl öncesine dayanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı 2015 yılında ‘özel proje okul uygulaması’na başladı ve İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu gibi Türkiye’nin en başarı okulları bu kapsama alındı. Uygulama başladığında sayısı 150 olan ‘özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarının sayısı 2024’e geldiğinde 2 bin 300’ü buldu. Bu kurumlarda 4 yılını tamamlayan öğretmen ve yöneticiler bakanlığa başvuruda bulunarak ya okulda devam etme ya da başka okula geçme talebinde bulunuyordu. Uygulamaya rağmen bazı öğretmenler taleplerinin dışında tayin ediliyor ve bu da tepkilere neden oluyordu. Ancak bu yıl yapılan uygulamada geçen yıllara göre çok daha fazla öğretmenin ve yöneticinin norm fazlası statüsüne getirildiği iddia edildi.
Eğitim Sen yaptığı açıklama ile “Proje okullarına yapılan atamalarda süreç; somut, ölçülebilir ve nesnel hiçbir kritere dayanmamakta; tamamen siyasi ve idari takdirle şekillenmektedir” ifadesini kullandı.
Millî Eğitim Bakanlığınca özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına öğretmen ataması ve yönetici görevlendirmesine ilişkin başvuru kılavuzu 5 Şubat 2025'te yayımlandı. 12-17 Şubat 2025 tarihleri arasında elektronik ortamda başvurular yapıldı. Sonuçlar da 8 Nisan tarihinde açıklandı.
"NORM KADRO" NEDİR?
"Norm fazlası öğretmen" terimi, eğitim sisteminde belirli bir okulda veya eğitim kurumunda öğretmen kadrosunun fazla olması durumunda kullanılan bir ifadedir. Her okulun ihtiyaç duyduğu öğretmen sayısı, öğrenci sayısına ve ders ihtiyacına göre belirlenir ve buna "norm kadro" denir. Eğer bir okulda norm kadroya göre fazla sayıda öğretmen bulunursa, bu öğretmenler "norm fazlası" olarak adlandırılır. Norm fazlası öğretmenler, genellikle başka okullara atanabilir ya da geçici görevlerde çalıştırılabilir.
SİVAS’TAN TEPKİ!
Proje okulu uygulamasına bir tepki de Sivas’tan geldi. 108 yıllık okul olan Selçuk Anadolu Lisesinden mezun olanlar uygulamadan 20 öğretmenin etkilendiğini açıklanarak adaletsizlik vurgusu yapıldı.
ÖĞRETMENLERİMİZ GÖREVLERDEN HAKSIZ BİR ŞEKİLDE UZAKLAŞTIRILMIŞTIR
Açıklamada, “Öğretmenlerimizin yanındayız. Sivas Selçuk Anadolu Lisesi'ni adaletsizliğe, liyakatsizliğe teslim etmeyeceğiz. Proje okulu adı altında ülkemizin en önemli eğitim kurumlarının içi boşaltılmaya çalışılmaktadır. Bu durum Selçuk Anadolu Lisesi'nde görev yapmakta olan 46 birbirinden değerli öğretmenimizden 20'si etkilenmiş, öğretmenlerimiz görevlerden haksız bir şekilde uzaklaştırılmıştır. Ülkemizin birçok farklı şehrindeki köklü okullarda da benzer durumların yaşandığını biliyor tüm arkadaşlarımız ve hocalarımızla birlikte bu haksızlığa karşı ses çıkarıyoruz. Öğretmenlerimizin yerine atanacak kişilerin hangi kriterlerle seçileceğini ve nasıl bir süreç işletileceği endişe konusudur” denildi.