Şadiye ÖZTÜRK

Şadiye ÖZTÜRK

ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZ BİRLİKTE EĞİTELİM, DOĞRU ROL MODEL OLALIM

Günümüzdeki kitle iletişim araçlarının bireylerde, özellikle çocuklar üzerindeki etkisi gün be gün artmaktadır. Yapılan bilimsel bir araştırmada çocukların eğitiminde öğretmenlerin etkisi %20'lere (beşte bire) gerilemişken kitle iletişim araçlarının (tv, gazete, dergi, internet-sanal evren-…) etkisi öğretmenlerin ve ailenin etkisinden kat be kat fazla olarak artmıştır. Ancak üzülerek görüyoruz ki çocuklarımız üzerinde etkisi oldukça fazla olan kitle iletişim araçlarının artan etkisiyle birlikte ÇOCUKLARIMIZIN 'SOSYAL ÇEVRESİ' KONTROL EDİLEMEZ BİR HALE GELMİŞTİR. SAĞLIKLI BİR ÇEVREDEN YOKSUN OLAN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE AİLE VE OKULUN VERDİĞİ EĞİTİMİN OLUMLU ETKİSİ YOK OLMAKTADIR.
EĞİTİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIMIZIN ÖĞRENME SÜRECİNDE 'MODELDEN ÖĞRENME'NİN BÜYÜK BİR YER TUTTUĞU BİLİMSEL BİR GERÇEKTİR. ÇOCUKLARIMIZ YAZILI VE GÖRSEL YAYIN ORGANLARI VASITASIYLA İZLEDİKLERİ ÜNLÜLERİN DAVRANIŞLARINI ÖRNEK ALMAKTADIRLAR. DOLAYISIYLA SÖZ KONUSU KİŞİ VE KURUMLARIN DA ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİNDE SON DERECE DİKKATLİ VE SORUMLU DAVRANMALARI GEREKMEKTEDİR.
Eskiden oğlan dayıya, kız halaya benzerdi. Şimdi oğlan dizilerdeki dayılara, kızlar dizilerdeki halalarına benzemeye çalışıyorlar. Saçlarını, kıyafetlerini, konuşmalarını, davranışlarını onlara benzetmeye çalışıyorlar. Çocuklarımız, anne-babalarını rol model olarak almıyorlar. Örnek aldıkları, olmak istedikleri rol model, dizi kahramanları, sanatçılar, sporcular olmuştur. Babası mafya, annesi pembe dizi izlerken çocukların ders çalışmasını beklemek hiç de mantıklı değildir. TV- İNTERNET BAĞIMLILIĞI ÇOCUKLARIMIZIN DİNLEME, ANLAMA, DÜŞÜNME, MUHAKEME KURMA, ÖĞRENME MELEKELERİNİ YOK ETMEKTEDİR. ÇOK TV SEYREDEN ÇOCUKLAR, ÖĞRETMENİN ANLATTIĞI DERSİ TV SEYREDER GİBİ İZLEMEKTE, DERSE HİÇ KATILMAMAKTA, DÜŞÜNÜP, SORGULAYAMAMAKTA VE ÖĞRENEMEMEKTEDİR. ÇOCUKLARIMIZ, SADECE SEYREDEN TOPLULUĞA DÖNÜŞMEKTEDİRLER. TELEVİZYON, ÇOCUKLARIMIZI ZİHİNSEL OLARAK PASİF HALE GETİRMEKTEDİR. Günümüzde anne-babalar çocuklarına pahalı bilişim araçları almakla görevlerini tamamladıklarına inanıyorlar. Oysa çocukların pahalı araçlardan çok ilgi ve desteğe, doğru rol modele ihtiyaçları var.
Öncelikle, yazılı ve görsel medya organları sayesinde her an karşımızda olan ve çocuklarımıza örnek oluşturan sanatçı, manken, sporcu, siyasetçi, magazin vb. gibi ünlülere sesleniyoruz. Kendilerini izleyenler arasında eğitim çağındaki çocukların da bulunduğu ve onları örnek aldıklarını hatırlamalarını istediğimiz ünlülerin tavır ve davranışlarında daha dikkatli olmaya çağırıyoruz.
BU ÇOCUKLAR HEPİMİZİN, GELİN BİRLİKTE EĞİTELİM, BU ÇAĞRI BİR AHLAK MUHTIRASI OLARAK ALGILANABİLİR. ÇOCUKLARIMIZA KÖTÜ ÖRNEK OLMAYIN, GENÇLİK SİZİ İZLİYOR VE ÖRNEK ALIYOR. ONLARA İYİ ÖRNEK OLUN. GELİN DAHA DİKKATLİ OLUN. AMACIMIZ UYARIDIR, YAŞANTISIYLA, DAVRANIŞLARIYLA, TÜRKÇEMİZİ KULLANIŞIYLA ÇOCUKLARIMIZA VE GENÇLERİMİZE DOĞRU ROL MODEL SUNULMASIDIR. UNUTULMAMALIDIR Kİ; ÇOCUKLAR BİZİM AYAK İZLERİMİZİ TAKİP EDERLER. BİZ EĞİTİMCİLERİN YILLARCA UĞRAŞARAK BİN BİR ÇABA İLE 4 YILDA KAZANDIRDIĞIMIZ DOĞRU DAVRANIŞLARI BİR FİLMDE 4 DAKİKADA YOK EDİLİP, YERLE BİR EDİLMEKTEDİR.
SAĞLIKLI BİR SOSYAL ÇEVREDE YETİŞMEYEN ÇOCUKLARIMIZDA RUHSAL BOZUKLUKLAR GÖRÜLMEKTEDİR. TOPLUM OLARAK YAŞADIĞIMIZ ŞİDDET, EŞLERİN BOŞANMASI, VB.TEMELİNDE ROL, MODELLERİN SAĞLIKLI BİR SOSYAL ÇEVRENİN OLMAMASINDANDIR. Çocuklarımızın sağlıklı bir ruh yapısına kavuşabilmesi için, özellikle ergenlik döneminde uygun ve iyi modelleri örnek alması gerekmektedir. Davranışlarımızın birçoğunu sosyal öğrenme yolu ile edindiğimiz (modelden öğrenme) unutulmamalıdır. En marjinal yaşantı ve davranışların sürekli gözler önüne getirilerek toplumumuzun sistematik bir duyarsızlaşmaya tabi tutulduğu unutulmamalıdır.
BURADAN ÜNLÜLERE SESLENİYORUZ; özel hayatınız bizi asla ilgilendirmez. Fakat kameraların karşısına geçtiğinizde sizi izleyen öğrencilerin olduğunu unutmayın. KENDİNİZE GELİN, DAHA DİKKATLİ VE DUYARLI OLUN. ŞÖHRETLERİNİ VE SERVETLERİNİ BU ÜLKEDEN KAZANAN HİÇ KİMSE BU MİLLETİN DEĞERLERİNE TERS DÜŞMEMELİ, ÇOCUKLARIMIZA KÖTÜ ÖRNEK OLMAMALIDIR.
Ayrıca, ünlüleri kamuoyu gündemine taşıyan medya organlarının yöneticilerine çağrıda bulunuyoruz. Bu kuruluşların yetkililerinin daha dikkatli ve sorumlu yayıncılık anlayışında olmaları gerçeğini ifade ediyoruz. MEDYA KENDİNE GEL, DAHA DUYARLI VE DİKKATLİ OL, KENDİNE GEL MEDYA DİYORUZ.
RTÜK'e de çağrıda bulunuyoruz, RTÜK 'ün daha denetleyici ve yönlendirici olmasını, yayınlarda eğitici, kültürel programlara daha fazla yer verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca TBMM'de grubu bulunan siyasi parti grup başkanlarının, bu konularda, gereken kanuni düzenlemelerin yapılmasını, siyasilerin de tutum, davranış ve konuşmalarında çocuklarımıza örnek teşkil ettiğini dile getirerek daha sorumlu davranmalarını istiyoruz. Buradan tüm sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulunuyor ve onları da göreve çağırıyoruz. Çünkü bu konularda başarıya ulaşmanın yolu toplumsal bilincin oluşturulmasıyla oluşacaktır. Bu konuda bütün vatandaşlarımızın desteği gerekmektedir. Ailelerden isteğimiz; televizyonun, sanal alemin çocuklar üzerindeki zararlı etkisini en aza indirip, kitap okuma alışkanlığını kazandırarak, çocuklarımıza doğru rol modeller sunabilmelidirler.
Selam olsun çocuklarına çalışma, kitap okuma, öğrenme, üretme alışkanlık ve becerisini kazandıran ve doğru rol model sunan ailelere. Selam olsun milletimizin değerlerine ters düşmeyip, çocuklarımıza doğru rol model olan ünlülere.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şadiye ÖZTÜRK Arşivi