
Şadiye ÖZTÜRK
ÇOCUKLARA DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK -1
'Çocuğum çok zeki fakat çalışkan değil.'' Sözleri velilerin en çok yakındığı konudur. Öğrenci çalışmıyor. Günlük dersleri evde tekrar etmiyor. Sadece ödevlerini yapıyor.
Dersler ilerliyor, çocuğun derslerinde en ufak bir ilerleme yok. '' Hadi biraz gayret et, çalış!'' diyoruz. '' Siz merak etmeyin, çalışmaya başlarsam bunların hepsini geçerim'' diyor. Velilerden yardım istiyoruz: ''Hocam söylüyoruz, çalışmıyor'' diyerek bazıları öğrencisini suçluyor. DAHA DA VAHİMİ VELİLER, ÇOCUĞUNUN ÇALIŞMA ALIŞKANLIK VE BECERİSİ KAZANMASINI ÖĞRETMENDEN BEKLİYORLAR. Öğrencilere ders çalışma alışkanlık ve becerisini kim kazandıracak, ders çalışmayı kim sevdirecek Veli, sorumluluğu öğretmene atıyor, vicdanını rahatlatmaya çalışıyor. Çözüm birilerini suçlamak değil, sorumluluk almakla olur. Yapılan son araştırmada; Çocukların alışkanlık, beceri ve davranışlarının yüzde doksanını 0-5 yaş arasında kazandığı belirlendi. Herkesin ilk öğretmeni olan anne, çocuğuna sorumluluk, çalışma alışkanlık ve becerisini kazandırmak zorundadır. Çocuklar davranış gelişiminin çoğunu anne yanında tamamlamaktadır. OKUL EVDE BAŞLAR, herkesin ilk öğretmeni annedir. ANNELER NE KADAR ETKİLİ ANNE OLURSA; ÇOCUKTA O KADAR BAŞARILI ÖĞRENCİ OLUR. Bu yüzden önce anne-baba eğitimi önem kazanmaktadır.
BİR ERKEĞİ EĞİTİRSENİZ, BİR KİŞİYİ, BİR ANNEYİ EĞİTİRSENİZ; BİR AİLEYİ EĞİTİRSİNİZ. ANNELER EĞİTİMLİ OLURSA BİR ÜLKEYİ EĞİTMİŞ OLURSUNUZ.
Bir büfe açmak isteyene kalfalık, ustalık gibi kırk tane belge isteyenler geleceğimizi yetiştirecek anne-baba olacaklardan hiçbir kursa katılma zorunluluğu sormuyor. İvedilikle anne-baba okulları adıyla ücretsiz seminerler açılmalı katılım zorunlu olmalıdır.
Çocuğunun ödevlerini bile sanal alemde öğretmenden isteyen anneler, çocuğuna sorumluluk kazanma-sonucuna katlanma, ödev yapma alışkanlık ve becerisi kazandıramaz. ÇOCUĞUN ALMASI GEREKEN SORUMLULUK ALIŞKANLIK VE BECERİSİNİ ANNELER, ÇOCUĞUNUN YERİNE SORUMLULUK ALARAK KAZANDIRAMAZLAR. Okula başlayan çocuğun kıyafetini giydiren, yemeğini kaşıkla çocuğunun ağzına veren, ödevlerini yapan, çocuğun yapması gereken en küçük işleri bile kendisi yapan annenin çocuğu; Sorumluluk duygusu kazanamaz, çalışma-ödev yapma becerisi ve alışkanlığı kazanamaz, kişiliği gelişmez, her işinde annesini arar, durur. Aşırı koruyucu aileler çocuğuna sevgi göstermede ölçülü olmalıdır. BİTKİ İÇİN SU NE İSE ÇOCUK İÇİN DE SEVGİ ODUR. EKSİK OLURSA KURUTUR, FAZLA OLURSA ÇÜRÜTÜR. SEVGİ VE ÇALIŞMA (BİLGİ) BİRLİKTE OLURSA BİR ŞAHESER BEKLEYEBİLİRSİNİZ.
Çocukların eksikliklerinin en önemlilerinden birisi de soru sorma becerilerinin olmamasıdır. Öğrenme sorguyla başlar. Doğru soru sormak bilgimizi ve yaşam kalitemizi artırır. Anneler okuldan eve gelen çocuklarına genellikle: ''Öğretmen sana ne dedi, aferin dedi mi '' soruları yerine çocuğunuz okuldan gelince ona ''Bugün öğretmenine soru sordun mu, öğretmenine ne sordun '' sorularını sorması gerekir.
Aileler çocuklarına etkili dinlemeyi öğretemiyorlar. O yüzden çocuklar, okulda dersleri etkin dinleyemiyorlar. Öğretmen ders anlatırken çocuklar susmuyorlar. KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN TELEVİZYON VE TABLETLE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR DİNLEMEKTEN ÇOK SEYREDİYORLAR. SINIFTA YAZI TAHTASINI EKRAN, ÖĞRETMENİ EKRAN KAREKTERİ OLARAK GÖREN ÇOCUKLAR DERSİ DİNLEMEK YERİNE SEYREDİYORLAR.
Pek çok öğrenci ders dinleme şeklindeki hatalardan dolayı, kapasitesi mevcut olsa da istediği başarıyı gösteremiyor. ETKİLİ DİNLEMEK BİR MEZİYETTİR, BECERİ İSTEYEN BİR SANATTIR. DİNLEMİYORSANIZ ÖĞRENEMİYORSUNUZ DEMEKTİR. ÖĞRENMEK İÇİN DİNLEMEK, DİNLEMEK İÇİN SUSMAK GEREK.
Çocuklarımızda bir başka eksiklik te sanat eğitiminden uzak kalmalarıyla ruh eğitiminin sağlanamamasıdır. Haftada bir derste, bire bir eğitim gerektirdiği halde sınıftaki 30-40 öğrenciyle müzik, resim dersi yapılamıyor. Sanattan uzak kalan öğrenciler nezaketten, estetikten uzaklaşıyorlar. Veliler öğrencilerini bağlama, ney, ebru ve yüzme kurslarına göndererek sanat, spor eksikliklerini tamamlamalıdırlar. Böylece beyinleri ve ruhları dinlenmiş olacaktır.
Çocuklarımıza özellikle şu örneği vermeliyiz. SULTAN MEHMET ÇOK ÇALIŞIP, YORULMASAYDI YEDİ DİL VE İLERİ MÜHENDİSLİK BİLGİLERİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYDİ SULTAN MEHMET'İ FATİH YAPAN, ÇOK ÇALIŞIP, YORULUP BİLGİYLE DONANMASIDIR. HİÇ KİMSE ÇALIŞMADAN, YORULMADAN, ÖĞRENMEDEN, YATTIĞI YERDEN FATİH OLAMAZ.
Selam olsun çocuklarına dinleme, çalışma, sorma, öğrenme, nezaketli olma alışkanlık ve becerisini kazandıran ailelere.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.