
Şadiye ÖZTÜRK
Okul öncesi dönemde çocuğuma nasıl bir eğitim vermeliyim
Eğitim anne karnında başlayıp hayat boyu devam eden temelleri okulöncesi dönemde atılan bir süreçtir.
Çocuklar bir günde bebeklikten okulöncesi döneme geçemezler.Bir bebeğin çocukluk dönemine girmesi 2.5 ila 3.5 yaş arasıdır.
Bu dönemdeki bir çocuk daha az şey yapar ve daha çok şey söyler .
Bu dönemde kararsızlık ,inatcilik ,zor uyumak fakat kolayca uyanmak ,kendi işini kendi yapma güdüsü gelişmiş çocuklar karşımıza çıkar.
Sanmayalim ki çocuklar bu dönemde yalnızca konuştukları kadarını anlarlar.Emin olun çok daha fazlasını anlayıp bilirler ancak kelime hazineleri ve soyut düşünebilme yetileri bu dönem için ancak bu kadarına yetebilir.
Bu nedenle okulöncesi eğitim çocukların fiziksel ve duyusal gelişiminde önemli bir rol oynar.
Günümüz çalışan anneleri bu dönemde çocukları için bir süre izin alsalarda bu süre çabucak bitmekte ve geçen zaman anne çocuk arasında yeterince iyi değerlendirilememektedir.Yapılması gereken çocuk anneden uzaklaşmaya başladığında onu evimize en yakın bulduğumuz kreslere götürmek ,öğretmeniyle tanistirmak, evde öğretmeninden söz etmek,arkadaşlarıyla paylaşımlar sağlamak gibi olumlu yönde sosyal hayata hazırlamaktır.
Peki kreş seçerken nelere dikkat etmeliyim
Öncelikle siz orada kalmak ister miydiniz
Sağlıklı bir beslenme sağlıyor mu
Oradaki diğer çocuklar mutlu ve neşeli mi
Öğretmenler mutlu mu ,mutlu bir ekip çalışması var mı
Yapılan etkinlikler genelde sosyal - duygusal gelişimi artıracak nitelikte yapılıyor. Sizin tercihiniz bu konuda nedir
Bu şekilde sorularınıza olumlu yanıt veren bir Kreş buldugunuzda çocuğunuz diğer akranlariyla ilişkiye girerek birlikte yaşamayı, sosyal ortamda yemek yemeyi ,oturmayı ,paylaşmayı,yönetmeyi öğrenecektir. Okul döneminde bunun kreşe gitmeyen çocuklara oranla kreşe giden cocuklarin daha uyumlu ve aktif çocuklar oldukları gozlemlenmistir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.