Şadiye ÖZTÜRK

Şadiye ÖZTÜRK

DÜNDEN BUGÜNE SİRKE VE SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Son günlerde yapılan çalışmalarla da sirkenin önemi beslenmemizde arttı. İsterseniz dünümüzde bugüne sirke ile birlikte bir yolculuk yapalım.
Sirke halk tarafından besinlerin rengini canlı tutmak adına sıklıkla kullanılmaktadır. Efsaneye göre M.Ö. 5000 yılında Babilistan saray mensubu tarafından bekletilmiş üzüm suyundan şarap oluşumu keşfedildi. Bu keşif de sirkenin bulunmasına yardımcı olurken, sirke besinlerin korunmasında kullanılmaya başladı.
Hipokrat M.Ö. 420 yılında yaraların iyileşmesinde tedavisinde sirkeyi kullanmıştır. Kartaca kumandanı Hannibal sirkeyi askerin rotasında bulunan yolu bloke eden kayaların yok edilmesinde kullanılmış. Adli tıbbın kurucusu olan Sung Tse 10. Yüzyılda otopsi sırasında enfeksiyonu engellemek için ellerin sirke ve sülfür ile yıkanması gerektiğini savunmuştur. Amerikan tıbbi bilimcilerde birçok hastalığın tedavisinde sirkeyi kullanılmıştır.
Burada size sirkenin sağlığa faydalarını aktarmaya çalışacağım.

SİRKE
Sirke kelimesi Fransızca kökenli ekşi şarap manasına gelmektedir. Aklınıza gelebilecek fermente olan tüm karbonhidratlardan elde edilebilir. (Şarap, şeker pekmezi, hurma, elma, üzüm, çilek, kiraz vb.) . Mantarlar tarafında karbonhidrat alkole çevrilir.
Sirkenin kimyasal organoleptik özellikleri fermantasyonun metodunun başlangıcıdır. Asetik asitteki bu değişkenliğinde dolayı sirkenin keskin kokusu özelliği buradan gelmektedir. Seyreltilmiş asetik asit sirke değildir ve kesinlikle besin üretimde sirke yerine kullanılmamalıdır. Sirkeyi oluşturan diğer bileşimler vitamin, mineral tuzla, aminoasitler, fenolik bilişik (galik asit, kateşin,kafeik asit, ferolik asit) ve değişken olamayan anorganik asitler (tartarik, sitrik, malik ve laktik) yapısında barındırır.
Amerika'da piyasada bulunan sirkelerin minumum % 4 asitide içermelidir. Avrupa ülkelerinin bölgelerine göre kendi standartları vardır. Beyaz distile edilmiş sirkeler genellikle 4-7 asetik asit içerirler. Buna karşın elma şarabı ve şarapta %5-6 arası asetik asit içermektedirler. Özel sirkeler bitkisel ve meyve olarak 2 gruba ayrılmıştır. Bitkisel olanlar şarap sirkesi veya beyaz seyreltilmiş sirkesidir. Sarımsak, fesleğen, tarhun otu, tarçın, hindistan cevizi, karanfil ile karıştırabilir. Meyve sirkeleri şarap ve beyaz sirkeler ve meyve ve meyve suları ile tatlandırılarak o karakteristik tatlı- ekşi tat oluşur.
Geleneksel sirkeler, bölgesel yiyecekler ve yerleşmiş besin kültürüne göre oluşmaktadır. İtalya'nın Modena bölgesinin balzamik sirkesi bölgesel beyaz üzümlerden oluşur. Bu üzümlerde mümkün olduğa kadar geç alınan mahsulden oluşur. Bu şekilde fermentasyon daha yavaş oluşur. Eski değişik ahşap fıçılarda konsantre olur.
Geleneksel pirinç şarabı sirkeleri daha çok Asyada üretilir. Bunlar Hindistan cevizi ve kamış sirkeleri daha çok Hindistan, Filipinli kökenlidir ve Hurma sirkeleri de daha çok doğuda popülerdir.
Taşıdığı bikarbonat iyonları sayesinde sindirimi kolaylaştıran tek meyve olan elmanın, sirkesinin de genel sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Kanı temizleyen, bedeni ve zihni yorgunluklarda yatıştırıcı tesire sahip olan, idrar söktürücü özelliği bulunan, karaciğer ve damar sertliği hastalıklarıyla, hemoroid, egzama ve deri hastalıklarına iyi gelen elmanın sirkesi de, kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısının güçlenmesini sağlar.
Ilık bir bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı bal karıştırılarak yapılan kokteylin sabahları aç karnına içilmesi halinde vücutta biriken fazla toksinlerin atımını kolaylaştıracaktır. Elma sirkesi, içerdiği çok değerli ve çeşitli maddeler nedeniyle, en sağlıklı sıvılardan biridir.
Elma sirkesi bedenimizi içten ve dıştan tedavi edebilen olağanüstü bir sıvıdır. İçerdiği yüksek orandaki Potasyum sayesinde kas yapısını güçlendiren, strese karşı koyabilecek dayanıklılık kazandıran, grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarının hafif geçilmesini sağlayan elma sirkesi, boğaz ağrısı, öksürük ve ses kısıklığına da iyi gelmektedir. Elma sirkeleriyle yapılan salatanın yüksek kolesterole karşı da iyi gelmektedir.
Ergenlik sivilceleri, dış derinin sıkılığı, gaz şişkinliği, kabızlık gibi birçok soruna yararı bilinen elma sirkesinin yüksek potasyum nedeniyle böbrek hastaları, asit değerinin yüksek olması nedeniyle de ülserliler ve gastriti olanlar tarafından tüketilmemesi gerekir.

Elma sirkesi
Şifai amaçla kullanmak için; bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.
Kullanım biçimleri: Doğal elma sirkesinin en etkili kullanım biçimi, çiçek balı ile karıştırılarak oluşturulur:
' 1 bardak su
' 1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi
' 1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı
Hepsi iyice karıştırılır ve sabahları aç karnına küçük yudumlarla içilir. Sürekli kullanım sayesinde, öncelikle bedenin bağışıklık sistemi güçlenecek ve sizi pek çok hastalıktan koruyabilecektir. Bu enerji kokteyli ayrıca size canlılık ve güç kazandıracak ve ileri yaşlara kadar sağlıklı ve mutlu kalmanıza önemli katkılar sağlayacaktır. Sabahları aç karnına içtiğiniz bir bardak elma sirkesi-bal kokteylinin içindeki müthiş zenginliği öğrenmiş bulunuyorsunuz artık. Bu zenginliğin sağlığımıza yaptığı katkılara da şöyle kısaca bir göz atmamız herhalde yararlı olacaktır:
' Öncelikle bedenimiz güçlenir ve bedensel uğraşlara ve strese karşı koyabilecek dayanıklılığı kazanır. Sirkenin içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde, kalp kasları dahil olmak üzere tüm kas yapısı da güçlenecektir. Kramplara karşı, kokteylinizi maden suyu ile hazırlayabilir ve her öğünde 1 bardak içebilirsiniz.
' Sık sık grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları iltihabına yakalanan kişiler, bağışıklık sistemleri sirke-bal kokteyli sayesinde güçleneceği için, bu tür sıkıntılardan büyük çapta kurtulmuş olacaklardır. Ama bu tedaviyi aşağıdaki plana göre uygulamakla kalıcı sonuçlara ulaşabilmek mümkün olacaktır.
Soğuk algınlığı ve grip zamanlarından önce, 4 haftalık bir sirke-bal kokteyli kürüne başlayın ve günde 3 bardak için.
' Ayrıca, 4 gün boyunca akşam saatlerinde 1 Echinacea preparatı alın. Üç gün ara verdikten sonra yine 4 gün devam edin ve bu tedaviyi 4 hafta boyunca sürdürün. Bu tedavi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu tedaviyi ayrıca doğal C vitamini ile de destekleyin.
' Sirke-bal kokteyli nezleye karşı da bedeni güçlendirecektir. Nezleye karşı ayrıca, 1 ölçü elma sirkesi 2 ölçü suya karıştırılır, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve inhalasyon tedavisi uygulanır.
' Boğaz ağrısı ve ses kısıklığında, 1 ölçü elma sirkesi ile 3 ölçü ılık su karıştırılır ve saat başı derin gargaralar yapıldıktan sonra tükürülür. Bu gargaraların adaçayı ile dönüşümlü yapılması etkiyi daha da arttıracaktır.
' Öksürüğe karşı, 4 yemek kaşığı dolusu akışkan balla 3 tatlı kaşığı elma sirkesini iyice karıştırın. Öksürük gıcığına karşı yarım tatlı kaşığı alın ve yavaş yavaş yutun. Ayrıca, bolca kekik çayını balla tatlandırın ve yudumlayarak için.
' Vajinal akıntılara karşı, 1 ölçü elma sirkesi 4 ölçü ılık suyla karıştırılır. Temiz bir şırıngaya çekilen sıvı günde pek çok kere vajinaya boşaltılır. Sirke-su karışımının vajinada 1-2 dakika kalması yeterlidir.
' Yüksek kolesterole karşı, günde pek çok kere elma sirkesi-bal kokteyli içilir. Salatalarda öncelikle elma sirkesi kullanılır.
' Varise karşı, elma sirkesiyle ıslatılan bir bez baldıra sarılır ve 20 dakika etkilemeye bırakılır.
' Hemoroite karşı, yarım su bardağı elma sirkesi ve bir su bardağı adaçayı katkılı ılık oturma banyoları alın. Banyo süresi 10 dakikadır.
' Gaz şişkinliğine karşı, her öğünden yarım saat önce 1 bardak elma sirkesi-bal kokteyli içerek, sağlıklı bir bağırsak florasının temelini atın. Bu kokteyle rezene veya frenk kimyonu çayı da ekleyebilirsiniz.
' Kabızlığa karşı, günde pek çok kere, 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek için. Ayrıca, 4 litre ılık suya 1 su bardağı dolusu elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ayak banyoları alın. Banyo süresi 10 dakikadır.
' Yaraların çabuk iyileşmesi için, günde 3 bardak elma sirkesi-bal kokteyli için. İltihaplanmayı önlemek için, elma sirkesiyle ıslattığınız bir pamukla günde pek çok kere yarayı nemlendirin.
' Ergenlik sivilcelerine karşı, her yemekten yarım saat önce içine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş 1 bardak su için.
' Yüzünüze buğu banyoları uygulayın: 1 litre kaynar derecede sıcak suya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı dolusu mayıs papatyası ekleyin, 1-2 kere karıştırın ve başınızı büyük bir havluyla örterek 5-10 dakika gözlerinizi yumarak bekleyin. Yüzünüzü suya çok yaklaştırmayın!
' Güneş yanığına karşı, inceltilmemiş elma sirkesi, kızarmış olan bölgelere dikkatle sürülür veya 3 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmiş soğuk bir banyo alınır. Banyo süresi 10 dakikadır.
Elma sirkesinin pH değeri(asit derecesi), derimizin pH değeri ile hemen hemen eşit düzeydedir. Dolayısıyla, derimizin asidik koruma örtüsünün güçlendirilmesinde elma sirkesinin kullanımı önemle önerilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şadiye ÖZTÜRK Arşivi