Şadiye ÖZTÜRK

Şadiye ÖZTÜRK

HOŞGELDİN BEBEK!

Uzun bir bekleyişin ardından bebeğiniz artık kucağınızda. Onun mis kokusunu aldığınız andan itibaren, tılsımlı bir şekilde ona bağımlığınızı da ilan ediyorsunuz. Bir yandan mucizeye bakarken, bir yandan da korku ve endişelerimiz, acaba iyi bir gelecek sunabilecek miyim, iyi bir ebeveyn olabilecek miyim, ona bakabilecek miyim vs. aklımızdaki sorular ile artacaktır. En önemliside nasıl beslemeleyim sorusudur, sanırım. Aşağıda 0-2 yaşına kadar bebeğiniz nasıl besleyeceğiniz dönem dönem size aktarmaya çalışacağım.
Şu unutulmaması gereken bir gerçektir ki, bebeğiniz yaşamının ilk yılında çok hızlı bir büyüme ve gelişme gösterir. Bu dönemde onun için en uygun olan besin seçilererek verilmelidir. Bu dönemde anne sütüde altın değeri taşımaktadır.
0-4 AY. : Bebeğinizin büyümesi için gerekli olan, mucizevî besin anne sütüdür. O kadar özeldir ki, her annenin kendi bebeğinin has özelliklerine göre salgılan bebeğine has sütü vardır. Yapısında her türlü besin öğlerini bulundurması yanında, bebeğinizin hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koruyucu maddeler içermektedir. İlk 1-1,5 ay içerisinde her ağladığında anne sütü vermeniz faydalı olacaktır. Bebeğinizi beslemeniz sizin ile bebeğiniz arasındaki iletişimi de güçlendirmenin, duygusal bağınızı da artırmanın yanında siz ve bebeğiniz arasında adeta görünmez bir köprü vazifesi görmektedir. Bu dönemde tek başına anne sütü bebeğinizin büyümesi ve gelişmesine katkı sağlayacaktır. Düzenli kontrollerde, percentil değerine uygun büyüyorsa bebeğiniz, bebeğinizi yeterli emzirdiğiniz ve ek bir besine ihtiyacının olmadığını göstermektedir. Aksi durumlarda doktor ve diyetisyeninizin önerisi ile mama takviyesi yapabilirsiniz.
4-6. AY: Bebeğinizin büyüme eğrisine göre doktor ve diyetisyeniniz eşliğinde ek besinlere başlayabilirsiniz. Bebeğin temel besin maddesi yine anne sütüdür.6. aydan itibaren anne sütü bebeğe yetmeyeceğinden dolayı, bebeğinize bu dönemde ek besinlere ve kaşıkla beslenemeye alıştırmalısınız.
Daha önce sırf anne sütü ile beslenmiş bebeğinize önce günde 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış meyve suyu vererek başlamalısınız ve miktarı zamanla yarım çay bardağına kadar çıkartmalısınız. En az allerjik reaksiyon gösteren elma suyu bebeğiniz için bu dönemde idealdir. Bebeğinizin herhangi bir besine karşı hassasiyet gösterdiğinde o besini 1-2 gün beslemesinden çıkartıp, sonra tekrar deneyiniz. Eğer aynı etkiyi gösteririse o besini bebeğinize vermeyiniz. Meyve suyundan sonrasında da meyve ezmeleri vermelisiniz.
Bebeğiniz meyve suyu ve püresine alıştıktan sonra yoğurt vermeye başlayabilirsiniz. Yoğurda da alıştıktan sonra acısız ve tuzsuz unlu çorbalara (acısız tarhana gibi) vermeye başlayabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli noktalardan bir tanesi bebeğiniz 1 yaşına gelinceye kadar tuzlu ve şekerli besin vermemenizdir. Çorba vermeye 1-2 yemek kaşığı ile başlayabilirsiniz. Bebek unlu çorbalara alışınca sebze çorbalarına geçiş yapabilirsiniz. Daha sonrasında 1/8 adet yumurta sarısı çorbasına katarak vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizin toleransına göre zamanla miktarını artırmalısınız. Sebze çorbalarına içine kıyma ve etler ekleyerek bebeğinizi beslemelsiniz. Et yerine yine ilerleyen zamanlarda mercimek, nohut gibi kurubaklagiller eklenerek çorbalarınızı hazırlayabilirsiniz.
EK BESİNLER İLE
BESLERKEN ALTIN KURALLAR!
1.Bebek anne sütüyle yeterince büyüyüp ve gelişiyorsa ek besinlere 5. Ayda başlanmalı.
2.İlk önce az miktar ile bir besin başlanır. Bebeğinizin tepkisine göre miktar artırılır veya kesilir. (alerjik tepkide)
3.Ek besinlere teker teker başlanır. Bebek bir besin türüne alışınca, diğerine başlamalısınız.
4.Gereğinden fazla vermeyiniz. Aksi takdirde bebğiniz anne sütü eksik alabilir.
5. Ek besinlere iyice ezilerek sıvı hale getirilir. Katı ve sert besinlerden sakınılır.
7-12 AY:7. Aydan sonra bebeğinize alıştığı besinler belirli miktarlar ve zamanlar öğünler halinde vermelisiniz. 7. Aydan sonra bebek evde pişen yemekleri (ezme veya püre halini) tüketebilir (tuzsuz ve baharatsız olmak üzere). Bu dönemde özellikle bebeğinize süt ve yoğurt tükettirmeniz önemlidir. Sütü diğer besinlerde olduğu gibi azar azar ve başlangıçta sulandırarak vermeniz bebeğiniz adına yaralı olacaktır.
Eğer emzirmeyi durdurmuş iseniz:
Bebeğinizi günde 5-6 kez ek besinler ile besleyiniz.
ÖRNEK MENÜ
Sabah(7-8 arası):1 yumurta ve süt ile ıslatılmış ekmek içi, ½ yemek kaşığı pekmez/bal, yarım su bardağı süt ve de yarım fincan meyve suyu
Kuşluk: Yarım su bardağı süt yada yoğurt
Öğle (12-13): Bir tabak kıymalı sebze çorbası (ezme)si./usulüne göre pişirilmiş kurbaklagilli sebze ezmesi yanına yoğurt.
İKİNDİ(15-16.00):1 küçük bardak meyve ezmesi
AKŞAM(18-19.00).1 küçük tabak pilav, makarna, dolma içi yada koyu tarhana çorbası. 2-3 yemek kaşığı yoğurt/Etli veya etsiz pişmiş sebze yemeği, sütlaç veya muhallebi yada içine ekmek içi doğranmış yoğurt.
YATARKEN(20-21.00):1 su bardağı süt
Eğer Emzirme Sürüyor İse: Bu durumda bebeğinizin süt ve yoğurt besin ihtiyacını anne sütü ile karşılamaktadır. Buna ek olarak diğer besinleri yukarıdaki şekilde bebğinize vermelisiniz.
1-2 YAŞ: Bu yaş bebeğiniz için çevreyi keşfetme çağıdır. Bebeğiniz bu yaşta çevrede olup biten ile ilgilendiği için ve de büyüme hızıda yavaşladığı için yemek yemeye ilgisi azalmaktadır. Bu dönemde bebeğiniz masada uzun süre oturmak istemez.
Herşeyden önce bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmelisiniz. Artık bebeğiniz rahatlıkla katı gıda tüketebilir. Kendinize hazırladığınız besinlerden bebeğinizde rahatlıkla tüketilebilir. Bu yaş grubundaki bebeklere uygun yemekler şunlardır: Yoğurtlu ve sütlü, mercimekli çorbalar, iyi pişmiş nohut ve mercimek yemekleri, patates, kabak, taze fasulye, pazı gibi sebze yemekleri, balık, köfte, et yemekleri, etli veya mercimekli dolmalar. Ekmek ve soyulmuş meyve parçaları bebeğin eline verilebilir. Bebeğe makarna ve pilavda verilebilir. Çay, gazoz, çikolata, şeker vb. yiyecekler bebeğinize vermemelisiniz. Bu besinlerin bebeğinizin büyümesine hiçbir katkısı yoktur. Aksine bebeğinizin dişlerinin çürümesine neden olur. Bebeğinizin kendi kendine yemek yemeye alıştırmalısınız. 15. Aydan itibaren bebeğinizin kaşıkla yiyebilir. Ancak kaşığı ters tutabilir. Fincandan bardağa geçiş yapar. Yemeğini kendisi yiyebilir, ancak yorulur. Bu sırada anneninde bebeğini bir yandan beslemesi gerekmektedir. 18. Aydan itibaren kaşığı doğru tutar ve yemeğini kendi yiyebilir. Ancak etrafı kirletebilir. Etrafı kirletmesi ile alakalı bebeğinizi uyarmanız yanlış bir davranış olabilir. Bu durumda yemeyi reddebilir.
Sonuç olarak 1 yaşından itibaren anne sütünün (günlük enerjisinin 1/3 ünü karşılar) bebeğinize her besin grubundan, besin çeşitliliğine özen gösterek beslemeniz bebeğinizin büyümesi için oldukça faydalı olacaktır. Bu dönemde istemediği besine karşı ısrarcı olmadan 1-2 gün farklı besin tüketerek, sonra yine o besine yönlendirmeniz faydalı olacaktır. Bu dönemde bebeğinizin öz güvenin gelişebilmesi için kendi yemesine de müsaade etmelisiniz. Yemek ile oynamasına izin vererek, birazda kendisini kendisinin beslemesini sağlıyor olacaksınız. Yemek masasında oturarak yemek yeme alışkanlığını bu yaşta öğreneceği için tabakla peşinden koşmanız bu öğretinin gecikmesine neden olabilir. Yine bazı besinlere istemediği halde aşırı ısrarınız o besinden bebeğinizi uzaklaştırabilir.
Sağlıklı ve parlak nice nesillere..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şadiye ÖZTÜRK Arşivi