Belediye tarafından petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle şehir içi toplu taşıma araçlarının ücretlerine bu sene mart ayında zam yapıldı. Yapılan biniş ücretlerinin yanı sıra kentkart satış ücretlerinin de fiyatı arttı. Tam 6,40, indirimli 3,95, üniversite kampüs içerisinde öğrencilere hizmet veren KYK Ring 1,50, araç içi sürücü kartı ise 8 lira olurken öğrenci ve emekli kentkartı 20, ücretsiz seyahat kartı 25, tam kentkart 15 liradan satışta.
Sivas’ta vatandaşlara hizmet eden yaklaşık 250 halk otobüsü bulunuyor. Peki, Sivas halkı en az 3 lira 95 kuruş verdiği bu toplu taşımalardan ne kadar memnun Geçen aylarda 65 yaş üzeri ve engelli vatandaşların ücretsiz binmesine tepki gösteren halk otobüs şoförlerinin sıkıntısına anında çözüm gelirken bunca vatandaş duraklarda neden mağdur ediliyor Halk otobüsü şoförlerinin bazıları vatandaşlara neden böyle davranıyor Öncelikle baştan bildirmeliyim ki bu yazıma tüm otobüs şoförleri dâhil olmasa bile söyleyeceklerim en az yüzde 50’sini kapsayacak niteliktedir.
Sivas’ta bulunan halk otobüsleri birkaç yıl önce kooperatife verildi ve otobüslerin özelleştirilmesiyle vatandaşlar sorun yaşamaya başladı. Bütün bu yazdıklarım belki tepki çekecek ama çoğu vatandaş artık otobüslerde yaşanan sorunlardan mustarip durumda ve tek istedikleri otobüslere sıkı bir denetim gelmesi. Bana göre vatandaşlar haksız da sayılmaz. Bunun birçok nedeni var elbette.
Bu nedenlerin en başında belki de otobüslerin kampüs içinde dolarak gelmesi. Evet, otobüsler ana duraklarının olduğu yer Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü içinde doluyor ve Bağdat Caddesi tarafından otobüse binmek isteyen vatandaşlar mağduriyet yaşıyor. Üniversitede 2022-2023 yılı güz dönemi eğitimin başlamasıyla Sivas’ta eğitim gören öğrenciler buraya döndü. Öğrencilerin çarşıya gitmek için sık olarak kullandığı Kümbet, Şirinevler, Gültepe, Karşıyaka gibi güzergâhlara giden otobüsler kampüs içinde bulunan duraklarda dolduğu için Bağdat Caddesi üzerinden yolcu alamıyor.
Peki, kampüsten çarşıya gidecek vatandaş için günün belli saatlerinde ayrı bir çarşı güzergâhı çıkarılamaz mı
Vatandaşların en çok sorun yaşadığı bir diğer güzergâhımız Gülyurt, Kılavuz hattı. Bu hatta otobüslerin doluluğundan şikayetçi olan vatandaşlar otobüsün arka kapısından yolcu alan şoförlerden yakınıyor. Bu yaşıma kadar otobüslerde hep bir kural vardı. Yani en azından bu otobüs şoförleri tarafından kural olarak gösterildi hep. Kural basit: otobüse önden binilir, arkadan inilir. Peki, otobüs şoförlerimiz ne yapıyor Çok daha fazla yolcu taşıyabilmek adına arka kapıdan da yolcu alıyor. Arka kapı arasında kalma riskiyle yolculuğunu yapan vatandaşların yanı sıra ezilerek giden yolcularla dolu otobüste Allah korusun kaza olsa. Aman Allah’ım, tam bir facia!
Peki, vatandaşları cezası var diye kırmızı ışıkta indirmeyen otobüs şoförleri ve ön kapıdan yolcu indirmeyen otobüs şoförleri neden arka kapıdan yolcu alıyor
Son olarak otobüslerdeki havalandırmalara ve hijyene ne yazık ki önem verilmiyor. Hijyen konusunda bazı şoförlere bir şey denmiyor. Çünkü yolcu sorunlarına bir muhatap bulamıyor. Yetkili kişiler ne yazık ki otobüslerin içinden bir haber. Sivas’ın kanayan yarası otobüs sorunlarının acilen çözüme ihtiyacı var.
Dilerim ki bu sıkıntılar bir gün son bulur.