Modern Dünya dedikleri,  devir, aynı zamanda vahşi kapitalizmin egemenliğini ilan ederek,  insanları, her alanda esir almanın keyfini yaşadığı  zirve durumudur.  Alış, veriş yapma çılgınlığı o kadar zirve yapmıştır ki; artık insanlar gelecek yıllara ait gelirlerine güvenerek, tüketim yapmaya devam etmektedirler. İşin en ilginç,  yanlarından  biri, insanların, gelirlerinden çok fazla harcama yapma alışkanlıklarıdır.   Devletler bile,  geleceğe borçlanma adına yapılan alış, veriş çılgınlığının altını çizerek,  Bankalara bu konuda fazla kredi açmamaları gerektiğini vurgulamaktadır. Bu konu Devletlerin gelecekteki mali dengesinde sorun çıkarabilir. O nedenle sürekli bankalar, tüketici kredileri yönünden uyarılmaktadır.

Bu çılgınlığa reklam pazarlamasının etkisinin çok fazla olduğunu söylemeden geçmeyeceğim. Reklamlara bakınız içerikleri hep tüketmeye yöneliktir. Üretime dayalı yatırımların reklamları çok azdır.

Kontrolsüz tüketim, israf, sürekli harcamaya meyyal insanlar... Mağazalar, alışveriş merkezleri, cafe ve lokantalar, ağzına kadar dolu. Hatta bu kısa ara tatil döneminde bazı şehirlerde otellerde bile yer bulmak zor.

Sonrası malum. Tasarruf denilen bir şey yok olmuş. İnsanlar geleceğe borçlanmaktan mutlu. Kısacası gelecek yıllara ait, maaşları bile ipotekli sayılabilir. Bütün bunlar güzel. Ancak, dara düştükleri zaman avazlarının çıktığı kadar bağırıyorlar. Hatta daha da ileri giderek, aynı insanlar açız, diye çığlık atmaya çalışıyorlar.

Eskiler güzel söylemiş, ayağının yorganına göre uzat... Nerde!

Sonrası malum, Dünya para dengelerini kontrol eden güçler, gelişmekte olan ülkemizin önüne set çekmek için, döviz silahını kullanıyorlar. Hatta ülkemize yatırım yapmaya çalışan yabancı sermayeyi engellemeye çalışıyorlar. Tehdit ediyorlar.

Dünya 2. Dünya savaşından sonra, para kontrolünü ABD' ye teslim etmiştir. ABD Ülkeler arası ticarette önemli kararlar almıştır. İlaç, sağlık ihtiyaçları, Silah, petrol, alışverişlerinde dolar kullanma zorunluluğu vardır. Dolayısıyla siz istemeseniz de piyasayı etkilemektedir. Hala ülkeler bu zorunluluğa uymaktadırlar. Ara sıra kendi paralarını kullanmak adına cılız çıkışlar olsa da dolar imparatorluğu devam etmektedir.

İşte asıl yanlış ya da doğru analiz, bu dolar üzerinden yapılmaktadır.

1 Dolar kaç Japon Yeni

Dolar kurları konusunda en çok araştırılan dolar fiyatı güncel tabloda yer almaktadır. Buna göre; 1 Dolar ile 114,4700 Japon Yeni alınabilmektedir. Kur fiyatı ile ilgili son güncelleme 19.11.2021 - 11:30 tarihinde yapılmıştır. Dolar bir önceki gün ile karşılaştırıldığında yüzde 0,2189 değişim göstermektedir.

ABD doları karşısında çok zayıf durumda olan Japonya gelişmiş bir ülkedir. Üstelik G-7 üyesidir. Gelişmişliği o kadar güçlüdür. Buna karşılık 1 Ürdün dinarı 1.41 Amerikan dolarına eşittir. Yani dolardan daha değerlidir. Ancak Ürdün G- 20 arasında bile yoktur.  G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

Yani gelişmişliğin ölçüsü paranızın ABD doları karşısındaki durumu değildir. Değişik parametreleri vardır. Ona göre değerlendirilir.

Peki neden dolar yükselince Ülke karşıtları, harekete geçerler. İşte siyaset burada ortaya çıkar. İnsanların alım güçleri, kişi başına düşen milli gelirleri, ihracat rakamları falan unutulur. Varsa yoksa, Dolar hareketlerine dikkat çekilerek, bir nevi manevi baskı uygulamayı devreye sokarlar. Dolar yükselince ihracatçımız da dolar üzerinden kazancını daha da artırmaktadır.

Faiz indirimi sonrası Ülkemizde yaşatılmaya çalışılan olumsuz hava bundan ibarettir. Biz güçlenmeye devam ettikçe bu tür saldırılara her zaman açık olmamız gerekir. Önemli olan bu saldırılara da dayanmak, birlik beraberlik içerisinde karşı koymaktır.