Şadiye ÖZTÜRK

Şadiye ÖZTÜRK

Gelirsen Bir Kimliğim Olur

'Gelirsen Bir Kimliğim Olur' Şair Turhan Muharrem Turhan'ın üçüncü, şiir olarak ikinci kitabı. Ocak 2014 tarihinde Delisarmaşık Yayınlarından çıkan şiir kitabı taptaze şiirlerini sunuyor bizlere. Kitap dört bölüm olarak tasarlanmış. Şiirlerin bütünlüğüyle de uyumlu. Milattan önce Roma, Asur, Sümer gibi dönemlerin kadın ve erkek figürleriyle renklenen sayfalar bizi tarih yolculuğuna çıkarıyor adeta. İmajlar heykel figürlerine seyri sülük ediyor, ruhların bedenlerdeki son hallerini imliyor sanki.
Özdemir İnce'nin şairler hakkındaki tespitiyle şiirleri okumaya başlıyoruz. Girizgah sözler Kuran'dan, Ahitlerden, Buddha'dan, Zarifoğlu'ndan, öte çağlardan fısıldıyor adeta.
Onunla misket oynamıştık/ kaydıraklı parkın kenarında/ saçlarını oğlan gibi kestirmişti/ az bozuktu ağzı ( syf 7 ) mısralarıyla şiir kitabının bütününe hakim çocuk ve çocukluk imgesiyle başlıyor. Şair, çocukluğunu antik çağlara götürüp, ardından milattan önceki çocuk ruhlarını günümüze taşımaktadır. Çocuk imgelerinin hakim olduğu mısralara bakacak olursak;
Şortunun cebi yırtık bir çocuktum/ bakkal dönüşü/ annesinin yoğurt al dediği paranın üstünü/ eve dönüş yolunda düşüren ( syf 9 )
Gözlerin gözlerimi bulsa/ bir anda değişir mevsimler/ çocuk olurum ( syf 17 )
Uyanıyor içimin ağaçlarından erik aşıran çocuğu ( syf 23 )
Ne vakit sana gelsem/ yüzün çocuk bir yüz olurdu ( syf 34 )
Hem misketlerini alda gel/ diz çöküp toprağa pantolonlar eskiteceğiz daha ( syf 40 )
Aşkın kanıtı oluyorum yeni heykellerde/….
/ ne zaman baksam bir çocuk yüzüne seni görüyorum ( syf 51 )
Dudaklarından/ gözlerinden/ çocukluğundan öptüm seni ( syf 58 )
Yaşanmamış bir çocukluk/ durur kapında/ ona iyi bak olur mu/ oğlum olur ( syf 69 )
Suya susamış toprak gibi gel/ süte şefkate doyamamış çocuklar gibi ( syf 73
Sen varsın sokakta gördüğüm çocukların yüzünde (syf 87)
Serde yiğitliksin/ cepte adamlık/ heyyy/ çocuk yüzlü kadın ( syf 88 )
Yağmurların emzirdiği/ dalları sarı bir baharın çocuğuyum/ saçı sakalı sarı/ çisil çisil bir mutluluğa ıslanıyorum ( syf 90 )
Şair dimağında mekanların, şehirlerin ayrı önemi vardır. Mecidiyeköy, Roma, Antik Yunan, Kızılay, Pierre Loti, Sirkeci, Karaköy, Galata, Petersburg, Cerrahpaşa, Çengelköy, Alaçatı, Mamak, Ankara, İstanbul, Tuna Boyları gibi birçok mekana göndermeler var eserde. Gezinen ruhu, zamanla ve mekanla buluşturuyor.
Şair; Babil, Asur, Sümer, Enmerkar, Herodot, Arşipel, Bellerophontes, Khimaria, Olympos, Pegasos, Aristo, Birmingham gibi isimleri çokça kullanmış şiirlerinde. Bu da şairin kelime dağarcığının ne kadar geniş olduğunu gösteriyor bizlere. Bu kelimelerle Antik çağların şiirini yazıyor. Yelpazesindeki binyıllara şahitlik ediyor. Medeniyetlerde yolculuğunu sürdürüyor, bizleri de sürüklüyor.
İzleksel unsurlar olarak, 'aşk, çocuk, çağ, yol, ölüm' gibi çağrışımları sıralayabilirim.
Şairin yazınsal sofrasından seçtiğim bazı mısraları paylaşacak olursam;
Çok asitli acılar biriktirdim kalbimde/ yandı ağlama duvarlarım ( syf 13 )
Sırtımda koca bir uygarlık taşıdım sana/ babil'den geldim ben, asur'dan ( syf 29 )
Sen söyleyince fark ettim/ sırtımdaki derin yaraları/ sırtıma koskoca bir memleket çizmişsin (syf 39)
Gel/ sen gelirsen bir kimliğim olur/ yüzüm, yüzüne benzer ( syf 76 )
Dostlar gelir/ dert dinlerim/ sevinç dinlerim ( syf 78 )
Değil midir ki, şiirli bir yalnızlığın öyküsü banklar/
ısıtacak bir kucak ararlar, dokunacak bir el ( syf 108 )
'Bu cihan cehennemini sekiz uçmağ ede bir söz' diyen Yunus Emre pirimizin sözünden güç alan mısralar, mührünü pekiştiriyor. Bin yıllarca tevatür, taşa düşen beden ve tinin yakınlaşmasını gözlemliyoruz satırlarda. Işıklarını yakıyor sanat bizlere. Sermest bedenlerde takat oluyor, fer oluyor bin yılların tecrübesi ve yaşanmışlıklarıyla. Kalemin gücüyle dile geliyor sütunlar, taşlar, soğuk mermerler.
Gelirsen Bir Kimliğim Olur' manzumeleri gerçek manada bir çağrı olmuş binlerce yıl ötelerden. Şair Turhan Muharrem Turhan'a bu güzel çalışmasıyla, bizleri geçmiş çağlara doğru, kitap sayfalarında da olsa küçük bir yolculuğa çıkardığı için teşekkür eder, başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şadiye ÖZTÜRK Arşivi